Een week geleden zijn de Griekse scholen weer open gegaan en de schoolkinderen en leerkrachten hebben 3 keer tijdens de week een self-test moeten afnemen. Al voor het belsignaal ging, waren er 15.547 positieve self-tests geregistreerd op het platform edupass.gov.gr. Twee dagen later, na de tweede self-test, kwamen daar nog 9,600 positieve self-tests bij.

Bij de eerste self-test bleken ook nog eens 2.800 leerkrachten positief. Bij de tweede kwamen daar nog 1.000 bij. Meer dan 3.000 leerkrachten hadden voor de eerste schooldag al positief getest, dus zitten op dit moment ruim 6.800 leerkrachten in quarantaine. Veel van de positieve self-tests zijn slecht druppelsgewijs in de officiële cijfers opgenomen, omdat self-test niet worden geregistreerd. Dat gebeurt pas als er nadien een een rapid-test of een PCR-test op volgt. Maar omdat we nu een toevloed aan positieve gevallen hebben, kan de overheid het aantal tests niet opvolgen. Om maar te zeggen: het aantal officieel geregistreerde coronagevallen is een indicatie, maar de cijfers zijn niet echt betrouwbaar.

Tijdens de derde self-test afgelopen week testten nog eens 6.364 leerlingen en leerkrachten positief. Waarom werden de scholen dan geopend, zou je kunnen opperen. Volgens de bevoegde minister had het openen van de scholen als voordeel dat nu meteen de positieve gevallen werden gevonden.

Ik had al geschreven dat de Griekse overheid niet echt strenge maatregelen had voorzien om de toevloed aan positieve omikron-gevallen aan te pakken. Het credo lijkt te zijn: vaccineren en zoek het verder maar zelf uit.

Kinderen vanaf 5 jaar worden sinds korte tijd ook gevaccineerd en de regering had daarvoor gepland om een nieuw vaccinatiecentrum daarvoor te openen (wellicht tijdelijk maar het is niet duidelijk voor hoelang). De keuze was gevallen op een kinderhospitaal: Paidion Pentelis, in het noorden van Athene. Om van dat hospitaal een vaccinatiecentrum te maken, dienden de speciale wachtdiensten voor dringende gevallen te worden opgeheven. Daar kwam veel protest op van de staf van het hospitaal, dokters en verplegend personeel. Er zijn in groot Athene (4 miljoen inwoners) slechts 3 kinderhospitalen en Paidion Pentelis voorziet ook nog eens verpleging voor kinderen die van buiten Attica – streken zoals Evia – komen.

Het personeel bood aan om extra shifts te werken om zo de speciale shifts te garanderen én tegelijk als vaccinatiecentrum te fungeren, maar de bevoegde minister had daar geen oren naar. Daarop riep het personeel een staking uit om meer te kunnen werken (dat soort stakingen hebben we nog niet vaak gezien), maar de minister stapte naar de rechtbank die de staking illegaal verklaarde.

Vandaag was het hospitaal van wacht, wat betekent dat alle dringende gevallen (Griekenland heeft een heel slecht georganiseerde eerstelijnshulp) naar Paidion Pentelis zouden moeten worden gebracht. Dokters en verplegend personeel van over heel Attica, maar ook burgers, kwamen vandaag naar Paidion Pentelis om hun protest tegen het afschaffen van de extra shifts te laten merken.

Image

De reactie van de overheid liet niet op zich wachten: er werd politie op af gestuurd. Politie is het orgaan dat ons beschermt tegen het virus, zoals premier Mitsotakis het ooit eens heeft geformuleerd. Toen de situatie explosief leek, kwam er een bus met oproepolitie aan te pas. Die verhinderden de toegang tot het hospitaal. Op de dag dat dringende gevallen daar terecht hadden moeten kunnen.

Image

Nu wil het toeval dat er heel wat privé ziekenhuizen in de buurt zijn, en het feit dat de regering voet bij stuk houdt bij het afschaffen van de extra shifts, versterkt de indruk bij grote delen van de bevolking dat deze regering mensen in de richting van de privé zorg duwt. Mitsotakis is een sterke voorstander van de vrije markt, en wil de gezondheidzorg privatiseren en ziekenhuizen op het platteland sluiten of laten fuseren. Voor dit jaar is het budget voor gezondheidszorg met 820 miljoen verminderd. Midden in een pandemie (hoewel een lid van de regering had toegegeven dat de regering bij het opstellen van de begroting er was van uit gegaan dat de pandemie in januari 2022 voorbij zou zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *