Vernieuwing

De nieuwe PASOK regering zou het over een nieuwe boeg gaan gooien. Meer openheid, meer meritocratie (ambtenaren zouden worden beoordeeld op hun werk – ook al kunnen ze niet worden ontslagen), minder politieke benoemingen en wat nog allemaal.

Een en ander zou digitaal gaan verlopen, daarvoor is zelfs een speciale website geopend: www.opengov.gr (met dank aan Obama voor de naam van de site). Via deze site kunnen mensen hun CV opsturen om kans te maken op een felbegeerd plaatsje in de Griekse openbare sector (die, zoals ik vandaag las, zowat 880.000 mensen tewerk stelt – een waanzinnig cijfer).

Overhandigen van het overheidsbudget

Overhandigen van het overheidsbudget

De digitalisering gaat nog verder: vandaag overhandigde de minister van Economische Zaken Papakonstantinou het overheidsbudget voor 2010 aan de voorzitter van het Parlement. Dat is traditioneel een plechtige gebeurtenis, versterkt door het feit dat het budget een enorme berg ingebonden papier is (die wellicht nooit door iemand wordt gelezen en klakkeloos wordt overgenomen door de Nationale Dienst voor Statistieken).

Zoals u op de foto kunt zien, is het budget voor 2010 een stuk kleiner van formaat, en dat zorgt hier voor grote nieuwskoppen, want dit is nooit eerder vertoond (premier Giorgos Papandreou gooit het alvast vormelijk over een andere boeg). Het budget werd namelijk overhandigd op een USB-stick. Maar eigenlijk zou de pers zich beter buigen over de inhoud van het budget. Europa zal dat zeer waarschijnlijk wel doen (Griekenland wordt met argusogen gevolgd).

11 thoughts on “Vernieuwing

  1. Volgens de Knack van 4 november heeft Belgie ook 806.700 ambtenaren, daarvan zo’n 340.000 in het onderwijs…

  2. Het zou mij niets verbazen als de 880.000 exclusief de onderwijs mensen is…

    Dat is grof geschat zonder rekenmachine iets van 7-8% van de totale bevolking? Als je kinderen en gepensioneerden van de totale bevolking aftrekt, kom je denk ik makkelijk op een percentage van 15-20% van de arbeidsproductieve bevolking dat in de openbare sector werkt…

  3. Καθε τσομπανος και το Blackberry του!!
    και ειναι και οικολογικο,
    δεν τυπωσανε χαρτι.
    Α.ρε Μπιρμπιλω με το υπουργειο σου!!!!

  4. @Tzeni, waarom schrijf jij altijd zoveel in het Grieks? Toch niet om te bewijzen dat je de taal perfect kent, hoop ik. Dit is een Nederlandstalige blog hoor! En regelmatig een Grieks woord ertussen komt zelfs heel sympathiek over, geen kwaad woord daarover. Maar “trop” is te veel! (en “trop” is het Franse woordje voor “te veel”)

  5. waarom zou ik wat dan ook willen bewijzen?? grieks is mijn moeder en vader taal, en soms heb ik nieks te vertelen in het nederlands maar wel in het grieks.
    moeilijk he?? en ik dacht dat een Belgishtalige blog is.
    ps. er is google vertaal servis ,gratis!

  6. trouwens dat soort discussie over grieks schrijven en spreken valt wel mee. nijn vrouw ergert zich al 20 jaar aan maar wij zijn nog bij elkaar ,en is thuis een babyloon van grieks nederlands gebeuren.ik ben zo gewend.

  7. Ja Tzeni, wij hier thuis hebben ook een babylonische taal (vlaams,grieks,turks,frans,engels en wat we ook allemaal onderweg opgestoken hebben ) en die we uitsluitend binnenshuis gebruiken maar waar we geen gebruik van maken in gezelschap tenzij we er uitleg willen over geven en even lachen . En wat is belgischtalig ?
    Sorry @Bruno , het begint uit de hand te lopen !:)

  8. Αφου τοτε καταλαβαινεται ελληνικα τι κλαιγεσται; ζητησε δικηγορο ο Λεων;;

  9. Het staat eenieder vrij om op deze blog te reageren zoals hij wil. Qua inhoud kan er veel voor mij, zolang er maar geen racistische, denigrerende commentaren komen.
    Ik heb ook geen bezwaar dat reacties in andere talen worden geschreven, voor mij mag het zelfs in Swahili zijn. @Tzeni is Griek en voelt de behoefte om een commentaar in het Grieks te posten. Op zich niet echt een probleem, want de blog gaat uiteindelijk over Griekenland (maar misschien net ietsje meer over Athene dan over de rest van het land, nietwaar @Roosje? 😉 ). Het is natuurlijk wel jammer dat het merendeel van de lezers dat niet kunnen volgen, maar ik neem aan dat het dan een probleem is voor @Tzeni en niet voor de anderen. De voertaal zal hier in ieder geval Nederlands blijven.

  10. somige dinges zijn niet te vertalen. ok ,Tsompanos is een herder maar zo bedoel ik het niet.
    De intentie is om aan te geven dat in een land dat in de meeste sectoren nog in de jaaren nul staat de regering met usb werkt en met Blackberys.
    zo een weetje εχουν χασει και τα αυγα και τα πασχαλια και τα καλαθια,zo een beetje ze weten niet waar ze mee bezig zijn.

  11. @Leo: als trouwe “volgeling” 😉 van Bruno weet je wellicht nog dat het bij de Standaard (quasi) verplicht was om in het Nederlands te reageren, maar hier is dat minder een must, dacht ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *