Oecumenisch of niet

Het hoogste Turkse gerechtshof heeft beslist dat patriarch Vartholomeos van Constantinopel niet langer de titel “Oecumenisch” mag dragen. Wat betekent dat? Dat Vartholomeos zich eigenlijk niet langer de leider van ongeveer 300 miljoen christelijke orthodoxen mag noemen, maar enkel leider van de ongeveer 1500 Grieks-Orthodoxen die in Turkije nog wonen. De beslissing is genomen nadat een schismatische Bulgaarse bisschop naar het gerecht was gestapt. Het verdict luidde nogal vaag dat het tegen de Turkse grondwet is om minderheden specifieke voordelen toe te kennen. Nu blinkt de orthodoxe gemeenschap niet uit in eenheid: de patriarch van Moskou, Aleksei, heeft het ook nogal moeilijk met het leiderschap van Vartholomeos.
In ieder geval is men hier in Griekenland erg verontwaardigd over deze beslissing. Het is een beetje te vergelijken met een Italiaanse rechtbank die een beslissing zou nemen over de titels die de paus mag dragen.”Het oecumenische  karakter van het patriarchaat van Constantinopel is een essentieel onderdeel van de internationale verdragen, de heilige regels der orthodoxie en van de geschiedenis en de kerkelijke traditie”, gaat het.
Of de beslissing van het Turkse gerechtshof nu eigenlijk iets gaat veranderen aan de perceptie van het patriarchaat, durf ik te betwijfelen. Maar het is in ieder geval koren op de molen van diegenen die Turkije liever niet bij de EU zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *