Kokoretsi

Kokor5
De reactie op de ene post, vormt de inspiratie voor een andere. Laten we het eens hebben over kokoretsi. De kans is groot dat u als toerist dit Griekse gerecht niet hebt voorgeschoteld gekregen. En mocht dat wel het geval zijn, dan is het nog altijd niet zeker of u het wel wilde eten. Kokoretsi bestaat namelijk uit ingewanden van geiten en schapen. Lever, hart, nieren en longen worden op een staak gespiesd en nadien wordt de schoongemaakte darm er over getrokken. Het geheel wordt gekruid en overgoten met citroen, olijfolie, peper, zout, look en oregano. Toen ik het voor het eerst at, vertelde men er mij niet bij wat ik precies op mijn bord kreeg. Gelukkig maar, want anders zou ik het nooit hebben gegeten: kokoretsi is namelijk ongelofelijk lekker! Binnen 3 weken is het Pasen, en kokoretsi vormt een belangrijk onderdeel van de Paastafel.
"Is dat allemaal wel gezond?", denkt u misschien. En dat dacht de Europese Commissie in 1997 ook, toen ze het verkopen van maaltijden op basis van ingewanden verbood in Europa. Daar kwam prompt een Griekse cyberreactie op: ik herinner me nog de Free Kokoretsi campagne. Ondertussen zijn we 10 jaar verder, en Griekenland heeft de maatregel op karakteristieke wijze aan zijn laars gelapt.
Kokoretsi vindt u ook in bepaalde "souvlaki-tenten" (de Griekse versie van frietkoten), maar het blijft toch wel een beetje uitkijken volgens mij. Ik ben dan ook niet geneigd om het in Athene te eten, maar veeleer ergens in een taverna in een dorpje, ver van de grootsteden, waar je iets zekerder bent van de kwaliteit van het eten.

Kokoretsi
U krijgt er nog een foto (via lezeres Roosje) van een kokoretsi in ongebraden toestand bovenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *