Europarlementsverkiezingen

De campagne voor de Europarlementsverkiezingen is losgebarsten n Griekenland. Alle politieke partijen hebben hun kandidaten bekend gemaakt. Omdat Griekenland een sterke partijdiscipline kent, is het samenstellen van de lijsten een klus voor de partijvoorzitter en die duldt daarbij meestal geen tegenspraak. Doorgaans worden minder bekende politiek figuren naar Brussel gestuurd, of leden die het de partijleider een beetje lastig kunnen maken, omdat ze de partijlijn niet getrouw volgen. Dat is ook een manier om je tegenstanders binnen de partij monddood te maken, natuurlijk. Algemeen wordt hier aangenomen dat een politicus die naar Brussel trekt, in de anonimiteit verzeild geraakt, omdat hij niet meer dagelijks aan de oeverloze discussies in TV panels deelneemt.

Dit keer is het echter anders. De regerende partij Nea Dimokratia heeft zwaar aan populariteit en geloofwaardigheid ingeboet. De partij kwam in 2004 aan de macht met een programma van transparantie en anti-corruptie, maar is ondertussen weggezakt in een moeras van onfrisse praktijken. Daarom worden er nu grote namen naar Brussel gestuurd. Namen die stemmen kunnen trekken, want de Europarlementsverkiezingen worden hier eigenlijk meer gezien als een nationale test. Men vreest dat de kiezers hun ongenoegen zullen uiten in deze verkiezingen, meer dan dat ze dat in nationale verkiezingen zouden doen. Nu wordt Marietta Yannakou als lijsttrekker voorgesteld: ze was een paar jaar geleden minister van Onderwijs, maar moest aftreden wegens de enorme protesten tegen de veranderingen die zij in het onderwijssysteem voorstelde. Nadien had ze gezondheidsproblemen (de lijdt aan diabetes) en haar been moest worden geamputeerd. Daardoor kon ze rekenen op sympathie van de bevolking en het lijkt alsof Nea Dimokratia dat nu probeert te verzilveren in stemmen.

Bij PASOK kiest men voor een andere koers: daar worden vooral nieuwe namen op de lijst voor Europa gezet. PASOK sleept nog altijd een verleden van schandalen met zich mee en leider Georgos Papandreou probeert de bevolking te overtuigen dat hij met het verleden wil breken. Het is niet duidelijk of dat ook zal lukken.

Algemeen valt ook op dat er nu , zij het nog schuchter, BG’s (Bekende Grieken)  worden opgetrommeld om de lijsten aan te vullen.

Ik dien hier te vermelden dat de de Europarlementsverkiezingen op de Griekse Pinksterdag vallen en men vreest dat veel Grieken niet zullen komen opdagen en veeleer vakantie zullen nemen, ondanks het feit dat er hier een stemplicht is.

In de talloze enquetes die voortdurend verschijnen, blijkt dat vooral de kleine partijen zullen profiteren van de huidige mentaliteit. Sommige enquetes zien zelfs de groene partij als de 3de grootste partij. Deze partij haalde voordien niet eens de kiesdrempel. Dat de schrik er in zit, is wel duidelijk uit het volgende: eerde deze week gaf de minister van Binnenlandse Zaken geen toestemming aan de kleinere partijen om reclame te maken op radio of televisie, zelfs niet als het geld uit hun eigen kas komt. Terwijl de grotere partijen reclame mogen maken met het geld van de kiezer.  Drasi-leider Stefanos Manos is al naar de Raad Van State gestapt om deze actie aan te klagen.

7 thoughts on “Europarlementsverkiezingen

  1. Marietta is niet erg populair bij Klein-Aziaten die haar niet vergeven dat ze 1921 catastrofe heeft willen verdoezelen in schoolboeken.
    Een goede raad voor Vlamingen in GR. Zorg er vooral voor dat jullie documenten zoals verblijf-en werkvergunning correct zijn want met het verschil in alfabet kom je voor rare ervaringen te staan. Daarbij mentioneert een belgisch paspoort geen vader en moedernamen,zelfs geen echtgenoot.Het heeft zowat 28 maanden geduurd om m’n pensioen in orde te krijgen ,ik werd zowat horendul toen ze m’n paspoort onderste boven hielden en zaten te bladeren om zegels te vinden en het nummer niet konden lezen.
    Tijdens het weekeinde had ik een dame op bezoek wiens naam met CH begint en ze hebben het in het grieks vertaald als Σ en zit in de knoei wegens identiteit.
    De staat is in diep failliet en ze proberen op elk mogelijke wijze ,reden te vinden vooral niet uit te betalen.
    Het is treurig te zien wat er bij IKA omgaat :oude,zieke mensen die ze voor onmogelijke taken zetten telkens weer terug sturen omdat een of ander document ontbreekt .Ze zijn ongelooflijk vindingrijk als het op complicaties creeeren aankomt.
    Soms is het een comedie waard :probeer eens te bewijzen dat je ongehuwd bent na 2 huwelijken in Belgie maar die Griekenland niet herkent !:) Daar is nu verandering in gekomen maar wij gingen banana’s toen we in de jaren ’70 hier onze status wilden bekendmaken !

  2. Och @ Bruno , je moet eens uitleg geven over die papegaaikens die we voortdurend op scherm krijgen !:)
    Joernalisten hebben er nu al in alle kleuren in de studio’s!

  3. Klap mij nie van den IKA, die hebben het gepresteerd om me 7 keer met andere papieren te laten terugkomen, da’s dus 7 keer aanschuiven van 9 tot 2. De 6de keer had ik mijn geboorteakte in alle toen bestaande Europese Gemeenschapstalen, waaronder Grieks. Gooit ze me het dukument in m’n gezicht; Sta Ellinika!=In’t Grieks! Het werd erg stil in het IKA kantoor toen ik door de rooie ging en haar met 120 decibel vroeg of ze haar eigen taal wel kon lezen. Bleek dat mijn naam in het Grieks geschreven moest.
    Op een officieel papier met stempel van een advokaat. De advokaat in kwestie vroeg 7 maal mijn familienaam zijnde Bruynooghe langzaam uit te spreken terwijl hij fonetisch vertaalde. Binnen de 10 minuten stond ik, 30% van een dagloon armer, weer op straat met een gestempeld dokument dat mijn naam Mpreinogke is.
    Hoe heet ik nu bij de IKA, jawel, juist, ja, gewoon Mprounon.
    Denkt iemand van het publiek dat ik mij ooit als stemgerechtigde zal laten inschrijven hier?
    Ik heb een AFiMi=belastingsnummer gehad op de naam Kastanomatakis, de letterlijke vertaling van m’n naam, met het voor Kretenzers, door de Ottomanen verplichte verkleinwoord -akis op het eind. Iets waar Kretenzers nu apetrots op zijn. Mwa osi, ahum.
    Mavromatakis=zwartoog bestaat maar Kastanomatakis is nieuw. Als ik in een wasserij, of bij een kleermaker, of belastingskantoor, of waar dan ook mijn naam moet achterlaten kan ik kiezen tussen Mpreinogke spellen, want Bruynooghe=Vri’ino’ogi’e gaat al helemaal niet, wat 10 frustratieopwekkende minuten kost voor alle betrokken partijen, of gewoon Kastanomatakis gebruiken, wat simpel en gemakkelijk is voor iedereen, mezelf inkluis.
    Mocht het nog gebeuren dat ik een Griekse dame huw laat ik mijn naam echt veranderen van Bruynooghe in Bruinoogstje, in’t Grieks.
    Filippos Kastanomatakis, thats me.
    Evropeos tje olas.=Europeaan zelfs.
    waw, hihihi
    have fun folks!

    En stem iets groens voor meer asem!

  4. Ah ja papegaaitjes???
    Ik heb bewust geen tv, loop dus achter op plaatselijke roddels. De gefilterde versie die hier verschijnt is mij genoeg.
    Het is aan jullie…

  5. @ Flupke

    Eigenlijk is het om te wenen zo’n toestanden, maar tegelijkrtijd ook grappig.
    Dus vergeef me: LOOOOL

    Bobtje ;-))

  6. @Flupke,je bent nu Chatzikastanomatakis! Je komt nog ooit in Guinness.
    Mijn eerste ervaring met GR bureaucratie was toen m’n man ik planden te trouwen en de pope noemde papieren die ik moest presenteren . Hij somde zowat alles op wat hem inviel ,bv dat ik gedoopt ben !Waar haal je zoiets want dat moederhuis is al lang verdwenen . Maar goed dat onze belgische dorpspastoor een handje toestak . De griekse ambassade heeft (toen toch niet) geen vertalingsdienst Nederlands-Grieks en dat moest via het Ministerie van Binnenlandse zaken gebeuren : Nederlands-Frans en dan zouden de Grieken wel de vertaling overnemen. Het duurde maanden en natuurlijk kwam ik niet klaar en we zijn dan maar in Belgie getrouwd. Toen m’n man aangifte deed in Volos , werd ons huwelijk niet aangenomen. OK,we doen het dan nog maar eens over ,ik had ondertussen een berg documenten .Erg kostelijk. En toen we die presenteerden hadden ze die niet nodig,het enige document dat ze wilden was dat ik ongehuwd was…. Weer eens onze dorpspastoor die ons gehuwd had,die een certificaat schreef dat ik ongehuwd was !
    @Bobtje,je heb geen idee in wat een labirint je hier terecht komt als je met overheid te doen hebt . Zenuwslopend en vreselijk tijdrovend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *