Aleksandar

Toen maarschalk Tito in de jaren 40 besloot om een Joegoslavische provincie “Macedonie” te noemen, kon hij niet voorzien dat dit 50 jaar later grote problemen zou opleveren. Sinds 1992 verzet Griekenland zich met hand en tand tegen de politiek van de vroegere Joegoslavische provincie om internationaal “Macedonie: te gebruiken als naam van een onafhankelijk land. En dus werd het FYROM. In Griekenland noemt men het land “Skopia”. De bewoners van Skopia zijn Slaven en Albanezen, en geen van beide groepen hebben een historische band met de Grieks-Macedonische dynastie.

Nu heeft de overheid van FYROM besloten om de nationale luchthaven “Aleksandar Makedonski” te noemen. U kunt zich voorstellen dat de Grieken weer steigeren. Minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde al dat de tusssentijdse overeenkomst [pdf-link] die Athene met Skopje heeft getekend in 1995 nog steeds van kracht is en dat FYROM er goed aan doet om acties te vermijden die verkeerd zouden kunnen worden geinterpreteerd. Nu is die tussentijdse overeenkomst wel bijzonder vaag, en er kan weer oeverloos worden gediscussieerd of deze actie nu gelegitimeerd is of niet.

Mij lijkt het wel dat FYROM een nieuwe manier heeft gevonden om de naam te usurperen. En het mag misschien een beetje overdreven lijken om zoveel heisa te maken rond een naam, maar hier hangt natuurlijk wel een hele identiteit en geschiedenis aan vast. En Balkanbewoners zijn daar bijzonder op gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *