Feestdis

Zo, Kerstmis is voorbij. Traditiegetrouw gaat dit feest gepaard met speciale gerechten. Amateurkoks sloven zich uit om iets origineels en lekkers op tafel te zetten, en traiteurs hebben het extra druk. Hoe ziet de kersttafel er in Griekenland eigenlijk uit? In principe niet echt verschillend van de tafel op andere dagen. Vele Grieken die niet voor kalkoen kiezen, eten de vleesgerechten die wel vaker op tafel komen: geiten- of schapenvlees in de oven met aardappelen, een Griekse sla, misschien wel een kotelet of biefstuk met verse groenten, en tzatziki. Komt er dan niets speciaals op tafel? Toch wel, vooral het Christopsomo en de heerlijke zoetigheden melomakarona (die een beetje smaken als speculaas) en kourabiëdes.
De traditie speelt wellicht een grote rol waarom men voor deze gerechten kiest, maar een andere reden is (volgens mij althans) het feit dat de Grieken geen avontuurlijke maag hebben.

Wat bedoel ik daar mee? Grieken zullen niet gemakkelijk iets eten wat ze niet kennen. Ze wantrouwen voedsel dat niet binnen de landsgrenzen is gekweekt (met de vele voedselschandalen kan je hen dat niet kwalijk nemen, maar dit leidt toch ook tot misbruiken: buitenlands eten krijgt een Griekse stempel mee, zodat handelaars er meer geld voor kunnen vragen).
Ze mengen ook geen smaken. Als ze bijvoorbeeld everzwijn met veenbessen zien, dan is dat voor hen bijzonder onsmakelijk. Vlees moet op de grill en wordt zeker niet opgediend met fruit. Er wordt ook niet geëxperimenteerd. De Griekse keuken is erg gevarieerd maar er wordt verder niet echt op uitgebreid.
Tot een paar jaar geleden waren er in Athene nauwelijks niet-Griekse restaurants te vinden. Ondertussen zijn er wel heel wat Chinese eetgelegenheden en de Grieken zijn dat eten al wel gewend. De Indische keuken (mijn favoriet) wordt met argusogen bekeken. In het Indische eten zitten trouwens veel te veel specerijen voor het Griekse palet. Ook sushi kan maar op weinig goedkeuring rekenen. De jongere generatie durft al wel eens iets anders te eten, maar de oudere generatie blijft bij het gekende. En dus beidt de Griekse kersttafel niet echt speciale gerechten. Nu ja, misschien maar beter zo, want Grieken willen liever zingen en dansen tijdens Kerst dan dat ze de hele dag in de keuken doorbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *