Καλά Χριστούγεννα

Een zalig kerstfeest gewenst aan alle lezers. Vroeger hoorde men in Vlaanderen al wel eens “vrede op aarde aan alle mensen van goede wil”. Ik weet niet of dat anno 2009 nog wordt gezegd. In Griekenland alleszins niet.

Wil u meer weten hoe Kerstmis wordt gevierd in Griekenland, dan klikt u op de tag “Kerstmis” hier onder dit bericht en dan leest u alle berichten die ik ooit over dit onderwerp heb geschreven.

9 thoughts on “Καλά Χριστούγεννα

  1. Griekse kersttradities (2)
    Gepost op donderdag 22 december 2005 om 21:12 door Bruno Tersago in Griekenland Nog een leuke kersttraditie in Griekenland, is het opduiken van de Kalikantzari (καλικάντζαροι). De geschiedenis gaat terug tot de tijd waarin men geloofde dat de aarde steunde op een grote boomstam die geschraagd wordt door 4 palen. De Kalikantzari zijn een soort van trolletjes die het hele jaar door proberen de boomstam te vellen met behulp van zagen (die ze maken van paardenhaar en dunne draadjes), en bijlen. Op 25 december, wanneer ze vernemen dat Christus is geboren, klimmen ze naar boven om hem te zien.
    Gedurende 12 dagen lopen ze rond op aarde en proberen de mensen het leven zuur te maken met allerlei pesterijen. Ze zijn zwart, smerig, hebben allemaal gebreken, en zien er erg grappig uit. Meestal komen ze de huizen binnen via de schoorsteen maar uit angst voor het vuur, plassen ze er eerst in. Om hen tegen te houden, plaatsen de mensen grote zeven in de schoorstenen. De kalikantzari proberen er door te komen door het aantal gaten in de zeef te tellen, maar ze komen niet verder dan 2, want ze durven het cijfer 3 niet uit te spreken, omdat ze vrezen dat het ongeluk brengt. Ook hangen de mensen 12 spinnengarens aan de haard. De kinderen wordt verteld dat ze braaf moeten zijn of de kalikantzari nemen hen mee. De parallellen met Zwarte Piet liggen voor de hand.

    In Athene is er natuurlijk niets van te merken, maar ik heb me laten vertellen dat de legende in de dorpen nog wel leeft.

    0 Reacties del.icio.us MySpace Facebook Twitter Netlog Griekse kersttradities (1)
    Gepost op donderdag 22 december 2005 om 20:29 door Bruno Tersago in Griekenland In Athene is er niet veel van te merken, en ik vrees dat ze ook aan het uitsterven zijn, maar er zijn toch wel een aantal tradities rond Kerstmis in Griekenland. Zo hebben we ten eerste de kalanda. Dat zijn de Griekse Christmas carols. De oorsprong van deze liedjes gaat terug tot de oudheid. Destijds gingen de kinderen de huizen rond met een schip in de handen, en ze kondigden de komst van Dionysus (later werd dat Christus, uiteraard) aan.
    Nog vroeger in de tijd, gingen kinderen rond met een olijftak of laurier, versierd met rode en witte draadjes. De vrouwen des huizes bonden daaraan de giften (lijkt dit op ons Driekoningen-zingen of wat?). De kalanda werden gezonden op kerstavond, oudejaarsavond en de avond voor 6 januari.
    Dezer dagen zie je kinderen nog steeds zingen. “Να τα πούμε;”, klinkt het en dan begeleiden ze zichzelf op hun kleine triangeltje, niet goed wetende wat ze zingen. Want de teksten van de kalanda zijn een beetje verbasterd: vaak zijn het overleveringen uit de Byzantijnse tijd en de taal heeft nog kenmerken uit de Pontos en Kappadocië.

    0 Reacties del.icio.us MySpace Facebook Twitter Netlog Kerstmis in Griekenland
    Gepost op donderdag 22 december 2005 om 19:47 door Bruno Tersago in Griekenland Ik ga dit jaar niet naar België om Kerstmis te vieren. Op zich wel jammer want het is het familiefeest bij uitstek. Hier wordt Kerstmis enigszins anders gevierd. Op kerstavond kun je hier vlotjes uitgaan. De taverna’s en bars zijn goed gevuld, in tegenstelling tot België. Diegenen die thuis blijven, eten sowieso kalkoen en geven elkaar cadeautjes (al is het niet echt een ritueel van “onder de kerstboom”, zoals bij ons). Heerlijke zoetigheden zoals melomakarona en kourabiëdes worden in grote hoeveelheden genuttigd. Gelukkig worden ze alleen in deze periode gemaakt, want het zijn echte caloriebommen. Grieken mogen dan wel vrij religieus zijn, maar middernachtmissen heb ik hier nog niet gezien (in tegenstelling tot Pasen).

    Laat op de avond gaat men uit (in België zijn de straten verlaten op kerstavond), vaak naar een kentro waar de Griekse artiesten het beste van zichzelf geven, elke avond, gedurende maanden. Opgelet echter! Rond Kerstmis is alles een stuk duurder: er wordt extra aangerekend wegens Kerstmis. Dit wordt hier “double dot” genoemd. Een tafel in een kentro met een fles whiskey kan oplopen tot 150 euro voor 4 personen. Kan iemand me trouwens uitleggen waarom het double dot wordt genoemd, want tot nu toe heeft niemand me dat kunnen zeggen?

    Update 24/12/2007: het heeft 2 jaar geduurd, maar ik ben er ondertussen achter gekomen. Het is niet “double dot”, maar wel de “table d’hôte” die duurder is. De manier waarop het wordt uitgesproken, klinkt niet bepaald Frans, en ondertussen denken alle Grieken dat het om een Engelse uitdrukking gaat. Niet dus.

    @Prettige Kerstdagen en een goed begin van 2010 vanuit
    Fryslân(sneeuw,ijzel) aan jou en je gezin in Piraeus toegewenst!
    Je beloofde veel Kerstartikelen, maar ik zag maar weinig.Terwijl je zoveel moois hebt, zoals: zie boven uit
    2005.Voor jou even moeilijk te vinden als voor jou.
    Groet Martin.

  2. @Bruno.Correctie:”Voor jou even moeilijk te vinden als voor mij?”

  3. Bedankt @Martin. Ik had wel weer wat willen schrijven over Kerst, maar een moordend werkritme liet het me niet toe (16-17 uur werken per dag, inclusief weekend). Geleidelijk aan zal ik de artikels van de Standaard wel naar hier over brengen, maar het gaat manueel, dus traag.

    Gelukkig is er ook nog @Hans, die nog een prettig artikel had geschreven net voor Kerst.

  4. @Bruno. Hans natuurlijk een kei.Zoals hij En_nu_even_elders van jou heeft weten over te nemen en het echt op een andere manier, nieuwe manier doet,daar heb ik grote bewondering voor.

    Het zal geen nieuws voor jou zijn als ik stel dat jij, het vrij grote veld van bloggers, fora, café’s en prikborden kritisch overziende, er op alle punten als topper van 2009 (en daarvoor) uitkomt.Zo’n kwantiteit, zoveel variatie, zoveel
    respons, zoveel kwaliteit en diepte.Top of the bill

    Dat handmatige overbrengen van je archief van “elders”
    naar “hier” zou een kolfje naar mij hand zijn.Zou je me dat toevertrouwen en is het ook technisch realiseerbaar? Het is een aanbod.

  5. Ook van mij aan iedereen Kala Christougenna

  6. osa einai ta kalasnikof sta keramia krymena,toses eyxes kai poio polles deksou kai apo mena! xponia polla se olous

    kerstlied van tzougano KRETA
    http://www.youtube.com/watch?v=7YbffycG_7M&feature=related

    madgreekz: Κρητικά Κάλαντα
    http://www.youtube.com/watch?v=qD0S_Fb52HU&feature=related

    madgreekz: Κάλαντα της Αμοργού
    http://www.youtube.com/watch?v=zRqrFrAghIA&feature=related

    madgreekz: Μακεδονικά Κάλαντα
    http://www.youtube.com/watch?v=y7-VCUoMtIk&feature=related

  7. aan iedereen prettige feesten en een gezond 2010 !
    de griekse schutter is opgepakt, bleek een gestoorde taxi-chauffeur te zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *