All-inclusive toerisme

Griekenland is altijd al een geliefkoosde bestemming geweest voor de zogenaamde rugzaktoerist. Met een beperkt budget kon de rugzaktoerist heel Hellas doorkruisen en elke dag eten als een koning, en dat gedurende 1 maand. Toen het fenomeen nog nieuw was, wisten vele Grieken niet wat ze zagen. Ze dachten altijd dat Westeuropeanen rijk waren, en hier zagen ze westerse toeristen die geen geld hadden! Maar goed, na een tijdje begrepen ze dat wel.
Ondertussen heeft Griekenland de euro, en is alles een flink stuk duurder geworden. Rugzaktoeristen zoeken andere bestemmingen op en Griekenland richt zich op beter gegoede toeristen. Maar wat krijgen we in de plaats? Ik wil het hier niet hebben over de absurde golfterreinen op Kreta (wat een verspilling!), maar wel over het all-inclusive toerisme. De westerse toerist koopt een pakket: vliegtuigticket, 1 week in een hotel en alles is in de prijs inbegrepen. Zelden komt een dergelijke toerist uit het hotelcomplex en als hij dat doet, is hij te herkennen aan het plastic polsbandje (jawel, gemerkt als vee). Het fenomeen komt erg vaak voor op Kreta, Kerkyra (Korfoe), Kos, en Rhodos.

Zijn dat de toeristen die hun mythe komen beleven in Griekenland? Ik geloof van niet. Volgens mij willen die mensen gewoon zon en zee, en het maakt hen niet uit in welk land. Is dit de vorm van toerisme die Griekenland wenst? Ik hoop van niet. De hotels die all-inclusive pakketten aanbieden schieten wel als paddestoelen uit de grond. Ze worden snel-snel gebouwd, zonder milieuvergunningen. Verder werken ze de kleine hotelletjes volledig uit de markt. Mensen die kamers verhuren, hebben het ook heel moeilijk om klanten te vinden. De Grieken zelf gaan niet op deze manier op vakantie, maar kunnen er niet goed bij de de buitenlandse toeristen veel minder voor hun vakantie betalen dan zij zelf. Ze kunnen trouwens zelf geen kamers huren in de hotels die aan all-inclusive toerisme doen. Velen denken al vol weemoed terug aan de rugzaktoeristen, die tenminste geïnteresseerd waren in de locale cultuur en in de locale taverna’s tussen de Grieken kwamen zitten. Gelukkig zijn er nog andere toeristen die niet op deze manier op vakantie willen gaan en naar Griekenland komen, niet alleen voor de zon en de zee, maar voor de cultuur en de manier van leven. En ze zijn gelukkig nog in de meerderheid ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *