Police bashing

Gisteren moest ik op het politiekantoor van Piraeus een schriftelijk verklaring (υπεύθηνη δήλωση in het Grieks) laten afstempelen. Dat is een officieel papier waarin je naar waarheid iets verklaart. Dat kan eender wat zijn, afhankelijk waarvoor de verklaring nodig is. In mijn geval was het nodig om mijn adres op te geven en te zeggen dat ik als freelancer van thuis uit zal werken. Omdat het huis niet op mijn naam staat, moet ik dus een verklaring afleggen dat ik er inderdaad woon.
Voor me staat een vrouw die een lege verklaring wil laten afstempelen: ze had alleen haar naam ingevuld. De politieman aan de balie wilde het papier uiteraard niet afstempelen, want mevrouw verklaarde helemaal niets. In plaats van haar fout toe te geven, begon die vrouw me daar te schreeuwen! “Jij zit hier op je luie kont op die stoel, en je wil mijn verklaring niet afstempelen. Je bent een waardeloze vent!”. De arme politieagent kon haar niet tot bedaren brengen en de vrouw werd hoe langer hoe hysterischer en begon alle bureau’s in het politiekantoor af te lopen, al roepend en tierend.

Nu zou je denken: dan slaan ze die mevrouw toch even in de boeien en laten ze haar een nachtje afkoelen in de cel? Maar zo werkt het niet in Griekenland: hier heerst de discussiecultuur (die soms wel eens leidt tot schreeuwcultuur, zoals in dit geval). De anderen die in de rij stonden te wachten, begonnen zich te moeien en sprongen de agent bij in zijn argumentatie. Uiteindelijk moest de vrouw onverrichterzake afdruipen. Hoofdstuk afgesloten.
Ik moet er nog altijd moeilijk aan wennen dat men hier kan schreeuwen op de politie. Een tijd geleden zag ik dat een man een parkeerboete kreeg. Hij begon gelijk tegen de politieagent die hem die boete gaf te schreeuwen. Ik denk dat je in Belgie al gauw een extra boete voor smaad aan de politie krijgt. Hier dus niet. Soms kan je zelfs na lang argumenteren, of zelfs schreeuwen, je boete geannuleerd zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *