De hardwerkende Griek

Wel wel wel. Blijkt dat het idee van de hardwerkende Belg een mythe is! Ik had hier al wel gelezen dat Grieken meer werken dan de meeste andere Europeanen (daarmee is niet gezegd dat ze productiever zijn). En dat klopt ook: op kantoor klop je gemakkelijk 40 uur per week. Velen kloppen nog eens overuren, die overigens niet worden betaald. En diegenen die geen overuren kloppen, houden er vaak nog een 2de job op na. Zo kan je een kantoorklerk ‘s avonds zien pizza’s rondbrengen met zijn motorfiets. Of iemand met een voltijdse job, werkt ook nog als freelancer. Taxichauffeurs werken tot 14 uur per dag. Een gemiddeld loon ligt rond de 800 euro netto, en daar kan je het niet meer rooien.
Nochtans lijkt het voor de toerist niet zo te zijn. Je kunt hier Grieken rustig met hun komboloi op een stoel zien zitten en naar de zee zien staren. Dat komt omdat deze mensen de gave hebben om tot rust te komen. Ze hebben daarvoor geen groot huis nodig, geen TV, maar enkel een kop koffie, frisse lucht en iemand tegen wie ze hun hart kunnen uitstorten.

Volgens mij is dat hele arbeidsethos, en de zucht naar geld, iets wat niet helemaal rijmt met de Griekse aard. Werk is voor een Griek nog altijd een beetje slavernij. Het Griekse woord voor werk, δουλειά, bevat de stam van het woord δούλος, wat slaaf betekent. Dat zegt genoeg dacht ik.

En nu moet ik opeens aan een verhaaltje denken dat erg typerend is.
Een Amerikaanse toerist op vakantie ziet een Griekse visser zitten op stoel, rustig turend naar de zee. Hij gaat naar hem toe en zegt: “Waarom werk je niet harder en meer? Je kunt veel meer lekkere vis vangen met die schuit van je.”
Waarop de Griekse visser: “Waarom?”
Amerikaanse toerist: “Dan kun je uitbreiden en een 2de boot kopen.”
Zegt de Griek: “Maar ik ben slechts 1 persoon; wat moet ik met 2 boten?”
Amerikaan: “Dan kun je helpers aannemen.”
Griek: “Dat is wel veel werk hoor, en dan moet ik die ook allemaal nog eens in het oog houden?”
Amerikaan: “Ja, maar als die veel vis bovenhalen, kun je nog verder uitbreiden en nog meer geld verdienen?”
Griek: “En dan?”
Amerikaan: “Wel, dan kun je hen het werk laten opknappen en dan kun jij rustig hier zitten.”
Griek: “En wat denk je dan wel dat ik nu doe?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *