Bla Bla Bla Bla Bla …

Het Instituut voor Communicatie heeft een onderzoek gedaan naar het “praatgedrag” van de Grieken. Sommige van de conclusies gelden ook voor het Vlaams, zou ik durven stellen.

Zoals u wellicht al wel hebt gezien, praten Grieken erg veel (net zoals de andere Mediterrane volkeren, neem ik aan). Uit de resultaten blijkt dat ze gemiddeld 8 uur per dag vullen met praten. Waarover praat men dan? Meestal over persoonlijke themata. De gesprekspartners? Op de eerste plaats vrienden, en dan pas gezin en familie.

De Kretenzers zijn het meest babbelziek -met meer dan 8 uur per dag-, net voor de inwoners van Attica. Gaat men noordelijker, dan worden de mensen zwijgzamer. In West-Macedonie praat men nog 3 uur per dag. Maar ook de mensen in de Peloponnesos zijn laconiek. Niet verwonderlijk: reeds in de oudheid waren de Spartanen er al om bekend. Ze zijn niet voor niets Lakoniers.

Er wordt beweerd dat het taaltje dat de jonge generatie hanteert, nauwelijks nog Grieks kan worden genoemd. 70% van hen gebruikt constant “slang” (αργκό in het Grieks) en 82% vreemde woorden (die weliswaar zijn vergriekst, zoals bvb. τσεκάρω van het Engelse to check). Het gaat zelfs zo ver dat Griekse bisschoppen wel eens het slang durven hanteren om de jongeren weer naar de kerk te lokken.
Als u Grieks leert in het buitenland, is het best mogelijk dat u jonge Grieken niet zult begrijpen als u hier op vakantie komt. Laat dat geen reden tot frustratie zijn; zelfs de oudere generaties begrijpen hen niet. 38,1% gelooft dat het Griekse vocabularium erg verarmd is de laatste 30 jaar. Waar hebben we dat nog gehoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *