Mikis Theodorakis

Lezer Mati heeft al lof over hem gezongen (onderaan de pagina), en UNESCO lauwert nu ook de grootste nog levende Griekse componist Mikis Theodorakis. We hebben hier de voorbije maanden al meerdere feestelijkheden gehad naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de man. Als de naam u niets zegt, dan misschien wel het beroemde deuntje van Zorba The Greek, dat u te pas en te onpas in verschillende uitvoeringen (de ene al kitscheriger dan de andere) kan horen in de Griekse toeristenbestemmingen. Vanzelfsprekend heeft Theodorakis nog veel belangrijker materiaal gecomponeerd, zoals het op muziek zetten van het gedicht Axion Esti (van de hand van Nobelprijswinnaar Odysseus Elytis). Overigens is Axion Esti de naam van een bekend icoon dat wordt bewaard in een klooster op de Athosberg.
Theodorakis heeft zich politiek altijd sterk links geprofileerd. Daarom werd hij meteen gearresteerd tijdens het kolonelsregime en gedeporteerd naar een eiland (als ik het goed heb: Ikaria). Daarna werd hij verbannen. Vanuit het buitenland ageerde hij sterk tegen het regime van zijn vaderland, samen met andere Griekse iconen zoals Melina Mercouri.
Vaak verschijnt hij in het openbaar met de Palestijnse sjaal: het is bekend dat hij de Palestijnse vrijheidsstrijd steunt. Ook is hij geen echte fan van het Amerikaanse beleid. In 1978 heeft hij ook even als onafhankelijk kandidaat op de lijst van de Griekse Communistische Partij gestaan.
Maar laat de politiek toch maar even terzijde als u zijn muziek beluistert (voor Grieken ligt dat anders: de oudere generatie hoort nog steeds de stem die zich tegen de Kolonels verzet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *