Propere Maandag

Clean-monday06b Vandaag begint de vasten in Griekenland, op Kathari Deftera (Καθαρή Δευτέρα). Ik heb de gebruiken van deze dag al eerder beschreven, dus het heeft geen zin om er verder nog eens op in te gaan. Het is misschien vreemd voor een katholiek dat de vasten op een maandag begint (bij ons is dat op aswoensdag), maar het is wel veel logischer. De vastenperiode duurt namelijk 40 dagen, en de 40ste dag is paaszaterdag voor de Grieken.

Ik sloeg de bal wel flink mis: de vasten duurt in de katholieke kalender 40 dagen: van aswoensdag tot Pasen. In de Grieks-Orthodoxe kalender duurt de vasten iets langer, namelijk 8 weken. Wanneer we vanaf Propere Maandag 40 dagen tellen, komen we uit op de zaterdag van Lazarus, dat is de zaterdag voor Palmzondag, die 1 week voor Pasen valt.

Nu carnaval voorbij is, zou u denken dat het vandaag een rustige dag is, maar niets is minder waar. “Propere Maandag” is een officiële feestdag en overal in Griekenland worden vandaag windvliegers opgelaten. In Athene moet u daarvoor naar de Filopapou-heuvel. Overal wordt muziek gespeeld, en wordt octopus geroosterd. Het zou geen Griekse feestdag zijn, als er niet bij gedanst werd. Overigens wordt deze dag in het Grieks ook wel eens Koeloema (Κούλουμα) genoemd (vraag me niet waarom).
Wat schaft de pot vandaag? Octopus, schaaldieren, taramosalata, lagana (ongedesemd brood, het enige wat de bakkers vandaag in voorraad hebben), halvas en dat alles overgoten met ouzo natuurlijk. Als je de Grieken vraagt waarom ze nu net deze gerechten op tafel brengen, dan weten de meesten daar geen antwoord op. Maar deze dag is beduidend minder deprimerend dan onze aswoensdag, mag je wel zeggen.

One thought on “Propere Maandag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *