De bergen in

Mijn stilte van de voorbije dagen heeft te maken met het feit dat we een uitstap van 4 dagen hebben gemaakt naar Kalambaka, Metsovo en Pertouli. Deze plaatsen liggen op ongeveer 400 km ten noorden van Athene. Kalambaka ligt in de vlakte van Thessalië en Metsovo en Neraïdochori (letterlijk “elfjesdorp”)-Pertouli-Elati midden in het Pindos-gebergte.

Het was heerlijk om eens weg te zijn uit Athene. Te lang in een grootstad rondhangen is niet goed voor je rust, en de laatste tijd hangt er hier bovendien ook nog eens een heel negatief sfeertje. Mensen zeuren, hebben het moeilijk, voelen de crisis en deze negatieve sfeer heeft invloed op iedereen. Eens je buiten de stad bent, is dat heel wat minder.

Het leek of we de voorbije dagen in een ander land waren. De frisse berglucht heeft ons echt verkwikt. En vermits het ‘s avonds nog flink koud kan zijn, rook je overal de geur van de open haard. We hebben gewandeld door de bergen, water gedronken uit de klaterende stroompjes en bronnetjes, vers vlees en wild op de grill gegooid en tsipouro en heerlijke wijn gedronken, de volle maan zien opkomen in de bergen…

De batterijen zijn weer opgeladen en ik heb er weer wat informatie bij om een paar posts te vullen. Meer gedetailleerde informatie en foto’s volgen.

9 thoughts on “De bergen in

  1. Hmm, tsipouro! Hoe smaakte de bougatsa? 😉

  2. Verdorie @Bertinos, ik zal nog eens terug moeten, want bougatsa heb ik niet gegeten! 😉

  3. volgende keer ga je naar Drama . ik heb de batterijen opgeladen bij de Nestos. de bossen van onze bergen wachten.en wij hebben bougatsa , de beste niet ver ,bij Serres. en kebab en kabourma van boubali vlees.

  4. Het Pindos gebergte is toch een van mijn favoriete vestemmingen, doe daar nog de Zachorochoria bij, de vele prachtige bruggen … en het eten, met tsipouro

  5. Ben benieuwd @Tzimis, of jij er wel in zal slagen om @Bruno naar het Noorden te krijgen. Mij is het alvast niet gelukt na al die jaren, maar ik denk dat hij voor jou wel zal bezwijken, hé Bruno 😉

    Wat me verheugt is dat je schrijft dat de sfeer buiten de stad toch meteen anders is. Ik geraak er hoe langer hoe meer van overtuigd -als ik de artikels en opiniestukken vanuit ATH lees- dat die sfeer en mentaliteit niet zomaar door te trekken is naar de rest van Griekenland. Die indruk heb ik althans keer op keer als we in Griekenland zijn (ik zeg wel ‘indruk’, want ik kan natuurlijk mis zijn, als buitenstaander en semi-toerist uit België). Maar nu bevestig je dat toch enigszins. Ik vind dit niet louter leuk, geruststellend en positief om te vernemen, maar vind het ook interessant om te horen wat jouw en/of andere mensen hun bevindingen en ervaringen daar rond zijn.
    Maar wat nog vééééééééééééél leuker is om te lezen, is die voorlaatste alinea… AAARGH, kardhitsa mou! ‘De geur van de open haard, wandelen in de bergen, water drinken uit de klaterende stroompjes en bronnetjes, vers vlees en wild op de grill, tsipouro en heerlijke wijn, de volle maan zien opkomen in de bergen’… àlles wat mijn hartje begeert!!!
    Ben overigens zeer benieuwd naar je impressies over Metsovo! Je hebt er, naar ik mag hopen, toch de kazen en de plaatselijk bereide, overheerlijke worst geproefd!?

  6. ik hou van beiden. geboren in de noorde maar groot in athene geworden wil ik altijd alle 2 proeven. vorige week in athene hebben wij de open hard ook aangezet met hout uit Giannitsa. wat een geur. zo mooi.later met de loukanika er op werd nog mooier.heb een vriend dat graag binnen bbq doet.

  7. Haha @Roosje, het lijkt wel een kruistocht: “breng Bruno naar noord-Griekenland!” 😉
    Het is eigenlijk vooral een praktische zaak: het is niet meteen bij de deur, en als ik naar het noorden trek, dan doe ik dat niet voor een weekend, natuurlijk. Dan zou ik meer tijd in wagen doorbrengen dan wat anders. Nu heb ik al 1000 km afgelegd op 4 dagen en dat is meer dan genoeg. Maar het zal er ooit van komen, dat is wel duidelijk.

    Inderdaad, de sfeer buiten de Griekse hoofdstad is (gelukkig) verschillend. Natuurlijk is het zo dat ik ook minder de actualiteit volg tijdens uitstappen, en dat heeft ook zijn invloed (Ik zou nog een lange bijdrage kunnen schrijven over de arme Afghaanse jongen die een rugzak uit het vuilnis vist, waarin een bom blijkt te zitten, die per ongeluk afgaat en hem doodt – of over zijn 10-jarige zusje dat zo zwaar gewond is dat ze misschien wel voor de rest van haar leven blind zal blijven).
    Het is geruststellend dat er nog hoekjes zijn in Griekenland die wat authentieker zijn gebleven en waar de zogenaamd grote gebeurtenissen met een schouderophalen voorbij gaan.

    En in sommige van die hoekjes wordt lekker veel vlees gegrild @Roosje! 😉 Zelfs een vis-eter, zoals ik, kan dat ten zeerste appreciëren. Impressies van Metsovo volgen. En ja, ik heb de worst uiteraard geproefd!

  8. Ela re Bruno!!!dat hoor ik steeds als ik over thassos heb. is ver weg. en waarom hebben wij een nieuw ethniki odos en egnatia gemaakt. 2 tsigara dromos is tot Kavala. en de rijkdom betaal je terug voor de lange weg.
    dat van de bom is triest. het had iedere kind en iedere iemand de slachtoffer kunnen zijn. anagkastika tha ton po ton Crusochoidi ,pali malaka.

  9. Ik weet het @Tzimi, het is misschien niet het sterkste argument.
    In ieder geval heb ik de voorbije 4 dagen gezien dat ik nog steeds niets gezien heb van dit prachtige land. Dat is hoopvol voor de toekomst, want zo zal ik nooit zonder inspiratie zitten voor uitstappen.
    Het is best mogelijk dat we deze zomer naar Syvota en Parga zullen trekken. Wie weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *