Gourmet

Afgelopen weekend heb ik het duurste voedingsproduct gegeten dat in Griekenland te krijgen is: αυγοτάραχο (avgotaracho, ook bekend als bottarga). Dit is in feite gedroogde viskuit, die op een heel specifieke manier wordt gewonnen.
Het betreft de eitjes van de harder (blijkbaar wordt de grey mullet zo genoemd in het Nederlands) een vis die zich voornamelijk ophoudt in ondiep water. In Griekenland komt deze vis voornamelijk voor in de lagune van Messolonghi, en ook in de Ambrakische Golf.
Avgotaracho is eigenlijk de eizak van de zwangere vis die in zijn geheel uit de vis wordt gehaald, en dan wordt schoongemaakt en gedroogd (het water wordt met de hand uit de eizak geknepen). Nadien wordt de eizak opgelegd in grof zeezout gedurende een paar weken en vervolgens wordt het in bijenwas gedompeld, om zo bewaard en vervoerd te worden.

En de smaak? Wel, het is nergens mee te vergelijken: het heeft een zeer rijke smaak en het wordt dan ook als gourmet-product bestempeld. Ik ben dol op alles wat uit de zee komt, maar dit is misschien wel lekkerder dan de eitjes van de zee-egel.

6 thoughts on “Gourmet

  1. Waar smaakt het naar, is er een vergelijk met iets?

  2. Goh @Natasa, dat is dus het moeilijke, he. Mijn eerste indruk was dat het wat weg had van jamon serrano, maar dan zonder het vet. Het heeft die lichtjes zoute smaak. Maar daarna gaat het naar je volledige palet, en ik kan het nergens mee vergelijken. Zelfs niet met kaviaar of schaal- en weekdieren. Je moet het gewoon een keertje proberen.

  3. Ik hoop het een keertje mogen proeven, ben wel benieuwd naar de smaak. Altijd in voor vreemde gerechten!

  4. @Bruno: ik had nog nooit van dat gerecht gehoord – misschien is het eens iets om tijdens een volgend bezoekje te proberen, maar ik ga ervan uit dat het niet overal te krijgen is?

  5. @Saki, het is niet echt een gerecht; het wordt wel gebruikt in gerechten. Avgotaracho kun je in de betere supermarkten vinden. Het beste merk is “Trikalinos” – en natuurlijk ook in delicatessenzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *