Schattenjacht

Een paar maanden geleden heb ik u verteld over Ali Pasha, de Ottomaanse heerser van Epirus, die de Leeuw van Ioannina werd genoemd. Een figuur die nog steeds tot de Griekse verbeelding spreekt.

Zo fel zelfs, dat een Grieks-Australiër, Vangelis Dimas, op zoek is gegaan naar de schat van Ali Pasha. Dimas zou beschikken over een kaart die de locatie van de schat aangeeft. Dimas heeft er geen gras over laten groeien en is beginnen graven in het dorpje Vassiliki, zo’n 350 km ten noorden van Athene, en niet ver van Kalambaka – waar je de Meteora kloosters vindt.

Waarom Vassiliki? Het is een dorpje dat op de route ligt waar Ali Pasha zijn belastingen langs vervoerde. En het is vernoemd naar de laatste Griekse vrouw van de heerser: Vassiliki Kontaxi.

Met een grote dril is Dimas daar tot 30 meter diep aan het boren in een heuvel. Volgens de man zouden sensoren hebben aangegeven dat er zich een kamer begint onder de heuvel. En in die kamer zou dus de legendarische schat liggen, die zo veel waard zou zijn dat de schuld van Griekenland er meteen mee zou kunnen worden mee afbetaald.

Allemaal nogal overdreven, maar indien Dimas inderdaad een schat vindt, moet hij 50% af staan aan de Griekse staat. Hij heeft bovendien aangegeven dat hij het dorpje Vassiliki ook 10% van de buit zou geven. De dorpsbewoners kijken vooral geamuseerd toe: zo goed als niemand gelooft dat er werkelijk een schat te vinden zal zijn. Binnen een paar dagen zullen we weten of Dimas gelijk had.

2 thoughts on “Schattenjacht

  1. en als de staat zoveel geld *zou* krijgen, dan verandert er al helemaal niets en staan we terug bij af…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *