Bezoek aan de dienst van werkgelegenheid

Vandaag moest ik weer even langs bij de dienst voor werkgelegenheid OAED. Die hebben namelijk besloten dat ik in aanmerking kom voor werkloosheidsvergoeding en nu moet ik elke maand even langs gaan, zodat ze zich er van kunnen vergewissen dat ik nog steeds werkloos ben (een beetje zoals het systeem van stempelen in België vroeger).

Dit keer moest ik op een andere verdieping zijn en daar stelde ik me toch weer vragen bij de manier waarop alles hier draait. De verdieping waar ik vandaag was, leek op een verhuiswerf. Overal staan dozen verspreid, kasten staan open, lades zijn uit de ladenbakken getrokken en liggen overal verspreid. Er staan ongeveer 40 bureau’s, met telefoon, computer en een stapel dossiers, maar er zitten slechts 3 ambtenaren op de hele verdieping. Uiteraard met een lange rij wachtenden aan hun bureau. De rest is verlaten en biedt een troosteloze aanblik. Het lijkt op een organisatie die zijn beste tijd heeft gehad.

De muren hangen vol kattebelletjes met nuttige informatie. Folders zijn er niet. Als werkloze en werkzoekende weet je dus niet precies wat je moet doen. Ik zag iemand met haar mobiele telefoon foto’s nemen van alle kattebelletjes om zo de informatie te verzamelen (dit is het digitale tijdperk, nietwaar?), want er is geen geld om kopies aan alle werklozen te geven. Maar natuurlijk volstaat dat niet en moeten mensen aanschuiven om een simpele inlichting in te winnen.

Het is bijzonder warm in het gebouw: blijkbaar staat de verwarming volop open. Om voor afkoeling te zorgen, heeft men gewoon alle vensters open gezet (en het is vandaag berekoud in Athene en Piraeus).

En toch werkt het systeem, want ik word wel uitbetaald. Maar of het efficiënt is…

6 thoughts on “Bezoek aan de dienst van werkgelegenheid

  1. Een vraag Bruno. Ben je eventueel geinteresseerd om in Belgie te freelancen? Er zijn er die in het weekend terug naar huis vliegen, eventueel met een dag remote ofzo, afhankelijk van de klant, job? Anders stuur me eens je CV?

  2. @Brann: zo’n jobs moogt ge ook posten hoor 😉

  3. @Brann, ik zal je morgen een mail sturen, ok?

  4. @Bruno: er valt me iets op. In Griekenland heet OAED blijkbaar de Dienst VAN Werkgelegenheid. Bij ons is dat de Vlaamse Dienst VOOR Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en de Rijksdienst VOOR Arbeidsvoorziening (RVA). Moet ik nu enige symboliek achter het gebruik van die voorzetsels zoeken?
    ;-))

  5. Och @Josee, daar stond ik niet bij stil! “voor” zal dan wel het juiste zijn, zeker? Hoewel dat inderdaad ten zeerste voor interpretatie vatbaar is! 😉

  6. Ook hier worden tijdens colleges de aantekeningen cq presentaties van de docent op het whiteboard niet meer overgeschreven, maar gefotografeerd met het mobieltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *