Bosbranden – deel 7

De ene brand in noord-Attica is nog niet geblust, of er breekt weer een andere uit. Dit keer woedt er een bosbrand in Grammatiko. Die naam zegt u misschien nog iets want het is de plaats waar 5 jaar geleden de Boeing van Helios Airways neerstortte.

Grammatiko is ook de plaats waar de overheid gekozen heeft om een nieuwe vuilnisbelt aan te leggen (zoals ik al zei: men denkt hier alleen maar aan vuilnisbelten – verbrandingsovens e.d. komen nooit ter sprake). Dat plan kon rekenen op zware tegenstand van de locale bevolking en sommige inwoners hebben zelfs gerechtelijke stappen tegen de overheid ondernomen.

De brand is gisteren om 22u ontstaan. Normaal ontstaan bosbranden ‘s avonds niet. We mogen dus aannemen dat deze brand verdacht is. Het is een beetje eigen aan de Grieken dat ze allerlei theorieen verzinnen, en je hoort hier dus ook dat hier belangen mee gemoeid zijn. Er is een bedrijf dat het contract om de vuilnisbelt aan zijn neus dreigt te zien voorbijgaan. Als de bosrijke omgeving in Grammatiko niet meer bestaat, dan is de waarde van de gronden daar zo goed als nihil, en …. U vult zelf maar aan. Het is mogelijk, of ook niet. Maar we zullen het wellicht nooit te weten komen.

Op dit ogenblik zouden we in Piraeus een mooie zonsopgang moeten  zien, maar de rookwolken van Grammatiko doen de hemel geel-grijs uitslaan. Voor de derde dag op rij.

Oh ja, en in Zakynthos geraken de 3 bosbranden ook maar niet onder controle. Op het eiland zijn deze zomer naar verluidt reeds 54 branden geteld. Ik noem dat geen toeval meer.

43 thoughts on “Bosbranden – deel 7

  1. Al eens gelezen dat een australische piromaan,branden aanstak en dan de brandweer ging helpen blussen . Zogauw het gevaar geweken was,ging hij een andere vuurhaard aansteken en stond weer de brandlieden op te wachten om te helpen blussen. De 6de maal begonnen ze het door te krijgen wat er aan de gang was .
    Gefrustreerde brandweer in spe ?:)

  2. Op Kreta ontdekten we deze zomer in ieder dorp wel een fonkelnieuwe brandweerwagen. In sommige plaatsen zelfs twee of drie. Toen we bij één van deze wagens eindelijk ook brandweerman troffen, vertelde die ons het volgende verhaal. Na de rampzalige branden van 2007 zijn er honderden hagelnieuwe brandweerauto’s en geavanceerd blusmateriaal gekomen van overheidswege. Helaas is men vergeten deskundig personeel erbij te leveren, mannen en vrouwen dus die weten hoe je met die dingen moet omgaan. Ook ontbreekt het aan strategische kennis over bosbranden, over hoe vuur zich verspreidt etc. Aan preventie schijnt nog steeds weinig gedaan te worden. ‘We wachten hier gewoon op de volgende ramp’ sprak de Kretenzer branweerman gelaten, terwijl hij met duim en wijsvinger zijn brandende peuk de gortdroge berm intipte. Tja…

  3. De toestand is waarlijk schrikwekkend .De ganse nacht gaven verschillende TV kanalen een beeld van wat er omgaat . Wij hier op de Pelion hebben in het geheel geen wind daar waar al die brandhaarden niet onder controle te krijgen zijn wegens de wind.

  4. Een (half-)Griek beweert op het Griekse Prikbord doodleuk dat het allemaal gewoon niet waar is:Wat je op al die TV-kanalen ziet is niets anders dan aaneengeregen journaaluitzendingen van de afgelopen 40 jaar.

    Deze @kyros, ook hier wel bekend, geeft op uiterst cynische, verbitterde manier uitdrukking aan zijn machteloze woede tov de opeenvolgende regeringen, die niets en dan ook maar niets structureels doen tegen dit altijd maar weer doorsmeulend kwaad.
    Ze ‘Stellen zich maar weer eens op de hoogte’, en daar blijft het dan weer bij. Bah!

  5. haha, het is wel waar hoor Ik heb hier echte stank en echte as…

  6. Deze Kyros is wel Griek en niet half-griek,en daar waar nu brandt is groot geworden.daar heeft hij de eerste 25 jaaren van zijn leven doorgebracht.

  7. Sorry en met alle respect @kyros.Geen discussies hier en zeker niet off-topic, maar vermeldde je zoals ik deed omdat je me vrij kort geleden juist de andere kant op corrigeerde.Misverstand dus sterke Griek!

  8. en het is niet de woede voor de regering. de regering en welke regering dan ook ,groen blauw of rood of welke combinatie dan ook zijn precies wat deze volk waard is.Wij stemmen zelf op deze regeringen. ik ben woest op de slechte kant van de Griek. De griek dat de hele jaar nieks voor doet. nu nog op heel Thassos zit een deken van droge naalden op de grond. weet je hoe snel zo iets gaat branden.
    Nee de mentaliteit van deze raar volk is dat mij gek en machteloos maakt. want de mentaliteit verandert hellas niet om de 4 jaaren.

  9. Het volk krijgt de regering die het verdiend. Zo zie ik het in Griekenland.
    Volgens de griek heeft een ander het altijd gedaan, nooit wordt er hand in eigen boezem gestoken. Zelfs nu geeft de één de ander de schuld.

    Elke jaar is het wat de branden betreft hetzelfde!Er word hier nergens lering uitgetrokken. Het zou wat dat betreft dus echt herhalingen kunnen zijn. Het maakt me triest en boos tegelijk. De branden houden hier op totdat de laatste boom in as is opgegaan. Het enige groen wat ik straks nog zal zien is het groen op mijn eigen balkon.

  10. Bwah, morgen is alles al weer vergeten en vergeven. Zo lang de Griek z’n eigen huis maar niet afbrand, is het allang goed. De rest redt zich wel, of dat willen ze (de bevolking die geen rechtstreekse last/schade heeft van de branden) toch denken.

    De regering verstopt zich omdat ze zich kan verstoppen, iedereen loopt in paniek de branden te blussen, terwijl er nog steeds niet aan brandpreventie wordt gedaan. De mensen roepen op de regering terwijl het net weer diezelfde mensen zijn die op de regering stemmen (om hun eigen job/positie te redden).

    @Paraponiara: ik ben met je eens als je zegt dat nergens lering uit wordt getrokken en dat het je boos en triest maakt. Maar zolang er in Griekenland fundamenteel niets verandert aan de mentaliteit van de mensen, zal er aan de ‘toestand’ in Griekenland ook niets veranderen, hoe jammer dat ook mag zijn…

  11. Ditmaal is het overduidelijk dat er kwaad opzet is,iets wat iedereen altijd al doorhad maar nu zijn er bewijzen . Gasflesjes liggen er alom .Wat is de bedoeling ?Vervroegde verkiezingen ?
    @Paraponiara,dezelfde opmerking van “jullie hebben de regering zelf gekozen,dus zijn jullie verantwoordelijk” hoor ik dagelijks van Grieken die in het buitenland leven en die geen weet hebben van wat er hier omgaat .
    Bruno heeft ergens geschreven dat je lef moet hebben om je eigen zaak te openen en zelfstandig te zijn .Daar kan ik volledig mee instemmen maar de partijen hebben de bevolking zo afhankelijk van hen gemaakt,dat ze niks anders DURVEN stemmen want hun job hangt er van af. En dat betekent dat de ganse familie voor eenzelfde partij gaat stemmen om toch een staatsbetrekking te kunnen behouden. Die grote politieke partijen hebben nogal een imperium geschapen en waarschijnlijk houden ze mekaar een hand boven het hoofd als er iets kritisch opdaagt.

  12. @Jenny: waarom is er kwaad opzet in het spel? Omdat er niets veranderd en omdat de brandstichters de dans toch ontlopen.
    Ik ben niet akkoord met je opmerking dat Grieken in het buitenland niet weten wat er in Griekenland omgaat. Misschien zien zij net meer dan de Grieken zelf, die meer bezig zijn met de dagelijkse chaos te overleven en (spijtig genoeg) niet meer zien/weten dat het ook anders kan.
    Nu, het heeft geen zin om elkaar hier te gaan uitschelden want zo’n menselijk leed laat natuurlijk niemand koud. Maar als de Grieken (die wat nog in Griekenland wonen) zelf hun ogen niet open trekken en in actie schieten, dan vrees ik dat we dit soort miserie nog veel gaan zien hoor…

  13. kijk vroeger ,heb ik zelf ook gedaan,tikte ik de asbaak leeg op straat.
    nog vorige week op Thassos overal gezien ,een deken van droge naalden. dit hoeft maar met een kapote fles en brandt dagen lang. maar wie gaat het opruimen?? de regering?? en de griek uit Thassos?? geen tijd?? te druk op het kafeneio??
    nog steeds wordt op school nieks gedaan aan maatschapelijk onderwijs. aleen ikke ikke, mijn huis mijn straat ,.
    ik kan nog niet vergeten dat op de groot weg in Limenaria Thassos als je naar rechts kijk ,dan zie je dat iemand zijn oude tv daar weg gewoon heeft gegooid.
    Nu brnadt voor de zoveelste keer ,in Attika ,van uit de kant van Korinthishe Golf tot aan de Aegishe kant.
    Nu is het te laat.

  14. en ook als zou opzet zijn. het is toch niet dat deze reden een vrij brief voor welke regering dan ook ,kan zijn. wij hebben zo veel politie en brandweer mensen aleen op de verkeerde werk plekken,dus.
    dat kan niet meer.de ene keer is opzet van de mensen dat de bos als bouw grond willen verkopen soms zijn Turken dat de branden aansteken . dat is niet serious.
    als ik geen rookmelders thuis heb en alles in de fik gaat ,dan is het mij schuld en niet van de buurman of van de regering .

  15. @Tzeni bij Potos stond wel een groot bord “THA/DA-SOS”. Blijkbaar liggen er toch genoeg mensen wakker van dat ze een S.O.S. kreet plaatsen.
    Toen we van Litochoro de Olympus wilden oprijden, kregen we een preventiefoldertje toegestopt, en werd onze nummerplaat genoteerd (om brandstichters af te schrikken?). Volgens mijn vrouw gebeurde dat vroeger ook, en zou er nu dus terug (een beetje) meer toezicht zijn op de groene flanken van “de berg”. Hoop doet leven…

  16. Als de Grieken er al eens mee zouden stoppen om brandende sigarettenpeuken achteloos uit het autoraam te gooien!!! Zelfs de brand in de Mont Blanctunnel is zo begonnen (in de filter van een vrachtwagen terechtgekomen, met de bekende gevolgen).

  17. @Jenny De partijen hebben de bevolking afhankelijk gemaakt?! Dus de kiezer speelt nu slachtoffer?? De Griek heeft zich afhankelijk gemaakt d.m.v kruiwagens, fakelakia en vriendendiensten. Het is de Griek en zijn mentaliteit. Zoals @Tzeni @Sakis aangeeft.

    Een Griek geeft om zijn familie en parea buiten die grenzen kijkt hij niet. Het zou zo mooi zijn als het algemeen belang voorop stond en niet het individu.

  18. Een Russische piloot die graag de Griekse regering wil helpen met het blussen van de branden en zijn diensten aanbood is bij aankomst in Griekenland gearresteerd. De piloot had nog een openstaande boete van 600,00 euro openstaan. 600,00 euro gaat voor al die prachtige natuurgebieden…. Ik weet niet of ik nu om moet lachen of huilen.

  19. Deze branden en tientallen andere grote problemen, welke hier al jarenlang door @Bruno aan de orde gesteld
    zijn en gedetailleerd beschreven,komen voort uit het extreem “cliëntelistische” karakter in alle geledingen van de Griekse maatschappij.

    Dit heeft het land te “danken” aan haar unieke ligging aan het begin cq het eind van Europa.De niet aflatende bemoeienis van de imperialistische grootmachten vanaf 1915 én daarvoor maakte het Griekse volk tot verslaafden en het prachtige Griekse land tot een “bordeel” om de getormenteerde Griek Tzeni Botsi nog eens te citeren.

    Ellada: reddeloos, redeloos en radeloos! Zoals ik!

  20. @Tzeni: en toch mag de Turkse bezetting niet als excuus worden gebruikt. We zijn ons in 1821 beginnen bevrijden maar nog steeds is er geen orde. Daar klopt toch iets niet?!
    Nee, voor de huidige chaos/wanorde/desinteresse in Griekenland zijn enkel de Grieken verantwoordelijk. Of moeten we wachten totdat er iemand anders orde komt brengen?

    Het liedje roept bij iedereen grote gevoelens op – en soms denk ik, hoe verder m’n van z’n vaderland leeft, hoe sterker de gevoelens kunnen zijn die zo’n liedje kan oproepen.

    Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ!!!

  21. sorry saki,ik dacht dat mijn cynisme door iedereen bekend was.
    zeker is geen excuus de turkse bezetting.

  22. lol – no problemo – ik hou er wel van 🙂
    Ik zal er aan denken voor volgende replies 😉

  23. Het is alweer de schuld van de Griekse mentaliteit, en de branden in spanje of elders was dat ook de schuld van de Griekse mentaliteit dat de branden niet onmiddelijk geblust konden worden of was dat de schuld van de spaanse mentaliteit, altijd maar klagen 19 comments en niemand die het heeft over de mensen en brandweerlieden die hun leven wagen om het vuur te doven. @ paraponiara !”Er word hier nergens lering uitgetrokken” hier in belgië leren ze wel uit hun fouten met die gevangenis ontsnappingen, schuld van de belgische mentaliteit? En wat die Russische piloot betreft ik geloof niet dat ze hem gaan beletten om zijn werk te doen, maar het bewijst toch dat iets werkt aan het het systeem.

  24. Het gaat niet om het onmidelijk blussen van de branden. en zeker denken wij aan iedere strijder tegen de branden.
    Het gaat om alles wat iedere jaar herhaalt daar. weden dat over 4 maanden over te veel water overlast zou hebben hier en op de griekse journaals?? met de eerste regen zou half Athene en half Gr. onder water zou komen staan.
    Over de Rus ,ze hebben hem gearesteerd,zeker die eikels dat deze man hebben uitgenodigt om dat werk te doen ,terwijl hij bekent is,hebben ze door de gewone paspoort control laten gaan. dat twerwijl criminelen gewoon met de heli in en uit de gevangenis vluchten.
    Ik ken genoeg politie agenten in Gr. dat zo functioneren. Vergeet je de jongen dat is bekeurt omdat geen rijbewijs had voor de fiets ,of de oma dat gearesteerd was omdat de politie achter kwam dat zij haar canari canavis zaden gaf. oma van 80 gearesteert voor drugs gebruik.
    Je weet toch wat de griek denk over zijn politie corpsen

  25. @Europa: volgens mij meng je 2 zaken.
    1) Natuurlijk denken we ook aan de mensen die miserie hebben, die nu moeten blussen, die alles kwijt zijn, die niet weten wat te doen…
    2)De Griekse mentaliteit (de kortzichtigheid, het egoisme, het vasthouden aan het verleden en de toekomst niet onder ogen willen zijn, …) is inderdaad de schuld van veel miserie. Zolang daar niets aan veranderd, dan zal er in Griekenland veel miserie blijven (en dat brengt ook menselijk leed met zich mee – en meestal voor de mensen die het niet verdienen).

  26. Trouwens – Grieken kunnen best het woord “ruimtelijke ordening” opnemen in hun woordenboek, voor het concept “grondspeculatie” hebben ze talrijke synoniemen

  27. griekse mentaliteit blijft griekse mentaliteit en dat kan geen 1mens of wezen op deze universum veranderen en daar zijn wij grieken trots op, we zijn niet verandert toen de turken en nog veel andere volkeren ons bezet hadden ,dus nu ook niet spijtig genoeg hoe hard het ook mag klinken ZITO H ELLAS KAI H KPHTH

  28. Blijkbaar niet – en dat is bijzonder jammer – want dat blijven Grieken met dezelfde xalia zitten als waarmee ze nu zitten. In een wereld die zo snel veranderd, blijven Grieken vasthouden aan iets dat niet mogelijk is. Tja – gewoon de ogen even openen en dan zie je dat het ook anders kan, en daarvoor hoef je je mentaliteit niet op te geven, je moet ze gewoon aanpassen aan de werkelijkheid. Waarom zou dat slecht zijn?

  29. als europa roept Zito i ellas ke i Kriti, dan weet ik al genoeg.

  30. NEE IK DENK DAT JE DAT NIET WEET. IK DENK DAT HIJ BEDOELT DAT GRIEKENLAND VERDER BLIJFT BESTAAN MET OF ZONDER BRANDEN. MET OF ZONDER TA XALIA VAN DE REGERING DAT IS WAT IK ER VAN VERSTA.EN IN DE PLAATS ONS ZELF HIER WAT TEGEN ELKAAR TE STAAN BESCHULDIGEN EN DEGENE DIE ALLES BETER WEET KAN EEN BRIEF SCHRIJVEN AAN 1 VAN DE MINESTERS .MISCHIEN DAT JE HEM OP GOEIE IDEEEN KAN BRENGEN

  31. Het gebeurt elk jaar is gewoon een mix (inmiddels klassieke) ingrediënten:

    – Hot dried-out August en de meltemi.
    – De “maffia” die nog wat extra brandjes aansteken op plaatsen die zeer gegeerd zijn door speculanten.
    – De laksheid van de Grieken om preventief op te treden.
    (ruimtelijke ordening, opruimen van onkruid & dergelijke)
    http://www.flickr.com/photos/-polymnia-/3848973573/in/pool-greeklover
    РHet overbekende en vaak bespotte gebrek aan organisatie van onze vrienden, of liever hun ozo typische manier van werken die maakt dat de Olympische Spelen w̩l op tijd geraken maar dat er bij vuurhaarden wel heel wat sneller en effectiever moet opgetreden worden.

    Ντροπή σε όλους…

    Maar de Grieken zijn harde jongens en spoedig zal alles weer “back to business” zijn. Een van de (vele) redenen waarom ik Griekenland na twaalf jaar de rug toekeerde was
    die infernale gloed, stof en geur die tot op de eilanden waar te nemen zijn:
    http://www.flickr.com/photos/insyros/3848025878/

  32. “Griekenland niet veranderd”??! k Dacht net dat ze er altijd als de kippen bij zijn om de nieuwste (onnozele) snufjes te kopen, desnoods lenen ze ervoor :-/ Als ik foto’s zie van Griekenland ten tijde van de dictatuur, zie ik toch wel iets of wat van verandering, om nog maar te zwijgen over wat de “bevolkingswissel” in 1923-1924 teweeg heeft gebracht…

    Niettemin toch ZITO I ELLAS :-p

  33. @Bertinos (Bertje?)

    Dat Grieken (en vooral Atheners) gek zijn van gadgets (of “onnozele snufjes” zoals U het graag formuleert) past nu eens compleet in een Hellenistische traditie. Beter toch nog eens wat meer lezen over die Grieken, Bertje!

    enne…
    moet zijn:
    ZITO I ELLA -DA
    beter nog:
    Ζήτω η Ελλάδα!

    (just can’t stands nitwits talking ’bout Greece…) ;-P ;-P ;-P

  34. Kijk – ik geef alleen maar mijn versie van de feiten. Het is helemaal niet de bedoeling om hier een welles-nietes spelletje te beginnen. Je kunt je natuurlijk afvragen waar mijn/jullie beeld vandaan komt. We moeten kunnen toegeven dat we iets kunnen en moeten veranderen. Dat is volgens mij al een grote stap vooruit.

  35. europa 25/08/2009 at 3:23 pm is een familielid van mij die mijn naam gebruikt heeft voor alle duidelijkheid . psKPHTH is dezelfde persoon 🙂

  36. Ja. Antonaros de clown van de regering geef de schuld aan de pijnboomen. de jongens hebben dus op pad gegaan en alle pijnbomen omgekapt ,en de pijnbomappels verzamelt als bewijs. ik hoop dat je de gesprek begrijp.
    http://www.youtube.com/watch?v=raK21AXfHxY

  37. a re, o Koutentes! Het was te verwachten dat Ellinofreneia het hier niet bij zou laten.

  38. Koutentes ,Tereres ,Tzeni Botsi ,ze zijn er weer.
    lachen in deze zware dagen ,is noodzakelijk

  39. @Heyns Peter, mijn verontschuldigingen: ik dacht dat Europa’s “ZITO H ELLAS KAI H KPHTH” katharevousa was. Mijn Grieks is idd niet geweldig (in tegenstelling tot dat van mijn vrouw). Dat van die gadgets las ik bij Bruno, en zie ik bij de familie in GR 😉

  40. het is better Zito i Agelas of nog better
    Zito i Agela-da.
    ze zijn toch mia αγελη.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *