Turkse invasie

Mijn excuses voor de onaangekondigde blogstilte. Mijn PC kon de hoge temperaturen niet langer aan (de voorbije dagen flirt het kwik met de 40 graden in Piraeus): de koeling op de processor bleek niet afdoend te werken en elke 15 minuten viel de PC uit. De processor is niet meer van de jongste, maar ik heb er nu een nieuwe koeling op staan en voorlopig schijnt ie het wel uit te houden. Tijd om wat te bloggen en één en ander in te halen.

Waar te beginnen? Er is natuurlijk heel wat te vertellen over de Griekse crisis, die hoe langer hoe meer een Europese crisis dreigt te worden, maar vandaag wil ik het liever over een aantal andere dingen hebben.

Iets wat me een beetje ergert bijvoorbeeld, maar ook heel erg verbaasd. Een klein jaar geleden is een Griekse privé TV-zender begonnen met het uitzenden van een Turkse serie. Heel Griekenland bleek al gauw verslingerd aan die serie. De acteurs kwamen hier op bezoek en veroorzaakten een hele volkstoeloop. Ik bekeek het vanop een afstand en zag een paar houten klazen acteren op een manier die ik sinds “The Bold and the Beautiful” niet meer gezien had. Om maar te zeggen: ik begreep de heisa niet. Maar vrouwen waren wild van de passionele, pensieve, blauwogige Onur en mannen zagen de donkere mysterieuze Shechrazad wel zitten.

Omdat privézenders hier niet uit zijn op vernieuwing, maar wel op snel succes en geld, kocht de concurrentie al gauw ook andere Turkse series in. Met als gevolg dat we ondertussen elke dag op elke TV-zender wel één of andere Turkse serie in de maag gesplitst krijgen. De kwaliteit van die series is wellicht afhankelijk van het budget van de zender.

Maar Grieken zijn er verslingerd op! Vele van de reeksen zijn op DVD te verkrijgen in de kiosken van het land en het zijn gegeerde items geworden. De nieuwste hit heet “Ezel” en alweer zijn de Griekse vrouwen dol op de hoofdrolspeler en de Griekse mannen op de hoofdrolspeelster. Op minder dan 3 uur is elke DVD van deze reeks in Athene uitverkocht. Ik heb voor mijn vrouw de pret bedorven door te zeggen wat het woord in het Nederlands betekent.

Ik heb al gemerkt dat de meeste series zich in Istanboel afspelen. Constantinopel dus, en die stad blijft om begrijpelijke redenen een magische aantrekkingskracht op de Grieken uitoefenen. En logischerwijze worden er dan vergelijkingen gemaakt tussen deze stad en tussen de chaos die in de Griekse steden heerst. Onze Turkse vrienden in vele van deze reeksen hebben geld zat en rijden in limousines. Misschien heeft de tussenkomst van het IMF in hun economie hen goed gedaan, wie weet. Ook de scenarios worden vergeleken met die van de Griekse reeksen. En het moet gezegd: de Griekse reeksen zijn niet om aan te zien, dus het is wellicht daarom begrijpelijk dat iedereen naar de Turkse series kijkt.

Wat voor vele Grieken blijkbaar een openbaring was, was het feit dat ze via die Turkse reeksen opeens merkten hoeveel Turkse woorden er in het Grieks zijn geslopen. 400 jaar overheersing heeft dat effect natuurlijk. Grappig genoeg zien we nu in het straatbeeld opeens Turkse CD’s van Linguaphone. De kranten en TV-magazines die geen Turkse DVD’s kunnen aanbieden, vonden het namelijk een goed idee om de Grieken opnieuw Turks te laten leren. Dit keer niet met de zwaard op de keel. Nee, geheel vrijwillig. Maar de Turk blijft vooralsnog de vijand, naar het schijnt.

 

13 thoughts on “Turkse invasie

  1. στο χαβαλε εισαι δερβισης. om even turks te spreken.ik heb het altijd jammer gevonden dat van mijn omas en opas de Pontishe en de Turkse talen niet heb geleert.
    het is dat mijn vrouw niet zo gek op rijden is ,maar van uit Drama doe ik graag een korte reis naar Istanbul. het maakt mij ook niet uit wat de naam van de stad kan zijn ,als ik maar tsai kan drinken aan de Bosporus. ik ben een paar keer geweest. last in 2009. sochtends vroeg met de auto van uit Drama ,4 uurtjes mischien 5 ,parkeren aan de vliegveld ,Metro naar de centrum, mijn favoriete plek de brug over de Kerateios. Kebab baklava turkse brood, ekmek noem maar op.als ik in griekenland ben ga met Tante Elli kijken en zij moet vertalen.
    gek genoeg soms twijfel ik waarom hebben de voorouders nooit slecht gesproken over de Turken. ze moesten weg ,van een plek welke voor hun thuis was.
    je kan ook goedkoop vliegen van uit athene dacht ik.
    http://www.youtube.com/watch?v=nzSVAVFlz1A
    ps. over de turkse worden is geen probleem als ze maar weten de griekse ook. dus de xasapis kreopolis is ,en de sokaki odos of parodos is.

  2. @Tzimi ,m’n hele schoonfamilie zijn ook verdrevenen in 1921 en zij hadden ook geen slecht woord over de turken , ze spraken over ‘tin patrida’,het vaderland, en voor hem was het de politiek die alles verbrod heeft maar zeker niet de mensen met wie ze samengeleefd hebben.
    Ik stond ook verbaasd dat ze geen wrok koesterden ondanks het feit dat ze alles kwijt waren,Izmir hebben zien platbranden,en als vluchtelingen in Gr aangekomen zijn en zich afvroegen :”Wat nu?” M’n schoonvader en z’n broer hebben mekaar in Piraeus ontmoet en zijn op straat beginnen smoutebollen te maken , iets wat ze hier niet kenden en hadden na een week al 4 loopjongens in dienst!:) Ik heb enorme bewondering voor die mensen want als ik verhalen hoor hoe ze hier een nieuw leven opgebouwd hebben met geen cent op zak ,mekaar opgezocht hebben want ze waren allemaal verspreid en uiteindelijk mekaar in Volos terug gevonden hebben maar er hing toch ergens een nostalgie over “toen”.En die expats zochten mekaar op en er was zo onmiddelijk een band ,ze waren vertrouwd met een gemeenlijk verleden.
    Voor de jongeren is TR een vijand maar GR ‘is an island on itself’ want D,GB,F,BG,AL,USA,… zijn ook niet bepaald vrienden !
    Ik denk dat ook de doorsnee Turk sympathie voor de Griek heeft.Dat heb ik tenminste ondervonden.

  3. Menigeen zou verbaasd zijn hoe Turks Grieken zijn en hoe Grieks Turken. Niet alleen in taal en gastronomie maar ook in mentaliteit, atttitudes, waarden en normen. Het verschil in godsdienst en politieke keuzes verdoezelen dat allemaal een beetje en het ‘verschil’ LIJKT alleen maar voor velen groot.
    Tja, 400 jaren samen leven is niet niks! Anderzijds bestaat de Turkse maatschappij vandaag evenzeer als de Griekse uit een mengeling van stammen, volkeren, nationaliteiten, ook voormalig Griekse. Weerom
    een bewijs hoe versterkend multiculturaliteit kan werken.
    Jenny, vanuit mijn ervaring hier in België kan ik beamen dat de doorsnee Turk inderdaad sympathie heeft voor de Griek. Wij hebben heel wat Turkse vrienden!

  4. Maar de huidige Griekse regering verzuimt niet om fout op fout te stapelen en knoop steeds inniger banden met de staat Israel aan, dat op zijn of haar beurt de relatie met Turkije aan het afbreken is.
    De blokkering van de GAZA-vloot mogen we ook als een kniebuiging naar Israel en haar grote beschermheer ver overzee zien.Hierbij speelt het IMF(standplaats Washington) en het geld dat daar vandaan komt natuurlijk een rol.

    Griekenland kiest weer eens de verkeerde vrienden en kijkt helaas de verkeerde kant op.

  5. Martin, ik denk toch dat, wat betreft de GAZA-vloot, de zaken complexer en gevoeliger liggen. Zeggen dat het simpelweg een kniebuiging naar Israel en de VS is vind ik te kort door de bocht. De huidige atmosfeer is toch dat een grote deel van de westerse politiek zich gekant heeft tegen de GAZA-vloot. Verschillende (en dus bijlange niet alleen Griekse) politici noemen deze actie provocerend en niet de juiste manier om de Palestijnen te helpen. Of dit wel of niet juist is laat ik in het midden, maar het zou diplomatisch toch wel een blunder geweest als de Grieken de EU, VS, IMF, enz. tegen de haren in zouden strijken?! Niet?
    Griekenland heeft vrienden gekozen die geld gestort hebben en nog moeten beslissen om meer te storten. Dat brengt consequenties met zich mee!

  6. @Chrtistos.Dat wordt dan in het najaar wel Griekenland+Nederland+Israel+US tegen de rest van de denkende wereld.Driekwart van de landen vertegenwoordigd in de VN zal stemmen vóór het uitroepen van een Palestijnse Staat.Tegen de wil van wereldmeerderheid in zal het bovengenoemde blok in de Veiligheidsraad dmv het veto-recht die Palestijnse Staat tegenhouden.

    Dat gaat natuurlijk een keer knallen.Israel en trawanten zien nog kans om van de Verenigde Naties een Volkerenbond te maken, als je begrijpt wat ik bedoel.

  7. Hola Martin, Griekenland heeft zich niet gekeerd TEGEN het uitroepen van een Palestijnse Staat, hoor! Papoulias heeft eergisteren (of zo?) nog openlijk de steun van Griekenland bekrachtigd.
    Mijn reactie slaat enkel op het specifiek initiatief ‘GAZA-vloot’.

  8. dat is anders dan wat betreft de turkse woorden en taal in het dagelijkse griekse leven. en de gewone Turk. ik dacht na deze draad te hebben gezien aan een mooi lied. hier de text.gaat over Kemal Ozbair.
    Ἀπ᾿ τῆς Ἀλάνιας ὁ Κεμὰλ κράταγε τὸ λιμάνι,
    μὰ ὅλο τὸ σόϊ του ἤτανε Κρητικοὶ Μουσουλμάνοι,
    ποὺ φύγαν στὴν Ἀνατολὴ μετὰ τὸ Εἰκοσιένα
    καὶ μίλαγε τὰ κρητικὰ καλύτερ᾿ ἀπὸ μένα.

    Εἰς τὸ Στρασβοῦργο πήγαμε μαζὶ τὸν μήνα Ἰούλιο,
    δυὸ βήματα ἀπ᾿ τὸ Εὐρωπαϊκὸ τὸ Κοινοβούλιο.
    Σὲ μίαν ἀλάνα, σὲ σωστὸ ντενεκὲ μαχαλᾶ,
    γιὰ νὰ γουστάρουμε ὄργανα καὶ νάκλια3 ἀπ᾿ τὰ καλά.

    Εἶχαν πολλοὺς λυράρηδες οἱ Τουρκοκρητικοί,
    ποὺ παῖζαν γιὰ ὅσους ἔρχονταν στὶς φάμπρικες ἐκεῖ,
    ἀπ᾿ ὅλη τὴν Ἀνατολὴ κι ἀπὸ τὴν Ἰωνία
    κι ἀπ᾿ τοῦ Βελγίου τὶς στοὲς κι ἀπὸ τὴ Γερμανία.

    Κοψίδια σούβλας, παστουρμᾶ καὶ φίνο μεζεκλίκι
    καὶ βέρα γλώσσα κρητική, ποὺ λέει γιὰ σεβνταλίκι.
    Τριγύρω στὶς παρέες τους ἐνῶ τσιμπολογοῦσα,
    λέγαν τὸν Ἐρωτόκριτο, λέγαν τὴν Ἀρετοῦσα.

    Μὰ ὅπως τὰ σκάτωσαν μετὰ ἡ Ἑλλάδα κι ἡ Τουρκία,
    πέθανε ὁ φίλος μου ὁ Κεμάλ,4 κάπου στὴ Ἑσπερία,
    χωρὶς ποτὲ ν᾿ ἀξιωθεῖ νὰ δεῖ τὸν Ψηλορείτη,
    τὸν τόπο τῶν πατέρων του, τὴν ὄμορφη τὴν Κρήτη!
    wie grieks spreek of verstaat ,let op de text.
    http://www.youtube.com/user/xeimerinoikolymvites?blend=3&ob=5#p/u/47/3gDxxKPHpDc

  9. @Christos.Point taken and accepted.We zullen zien hoe Griekenland in de VN stemt als het er op aan komt.

    En wat GAZA betreft: er moet toch iemand iets doen.De westerse wereld kijkt toch gewoon weg als het Palestijnse volk(en overigens de Palestijnse Israelische staatsburgers)nu al decennia lang door het agressieve Israel doodgedrukt wordt.Zowel in Gaza als op de WestBank, waar Israel gewoon een lange neus naar de wereld trekt.Het kan toch ongestoord die nederzettingen op bezet gebied blijven bouwen tegen tientallen VN resoluties in.Om daarmee de macht over de waterlopen te krijgen, zodat die paar overblijvende Palestijnse families( in hun eigen land)van iedere bron van inkomsten beroofd worden.

    De wereld ziet toe:ER MOET TOCH IEMAND IETS DOEN1

  10. ik was op de Taksim Plein en kocht wat koulouria. raad is hoe ze die noemen?? Simit, weet je nog die Chinees, taperman ,die man van Dafni ex minister president, Mr Xrimatistirio!!!
    aan de andere kant ,off topic ik kom van een vergadering op de werk ,en ik dacht daar ook aan ,hoe veel turkse woorden wij gebruiken maar ik zag ook hoe veel griekse woorden in nederland gebruiken.
    Ti doenias!!gamo to feleki mou.
    doenias =kosmos
    felek=tixi
    gamo = to gnosto gamoto

  11. Gap stemt vast mee. hij heeft zo veel photos thuis met Papa papandreou en Yasser.

  12. Volledig mee eens, Martin! Er moet echt iemand iets doen! De EU, vind ik, zou hier veel straffer uit de hoek moeten komen. De GAZA vloot zou een EU vloot moeten worden en een duidelijk en kordaat signaal moeten geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *