Anti-besparingspoëzie

21 maart blijkt zo wat een internationale dag voor allerlei dingen te zijn. In ieder geval is het ook de internationale dag van de poëzie. Niet toevallig dus, dat Griekse dichters vandaag uitkozen om de straat op te komen om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen die de Griekse bevolking langzaam dooddrukken.

“The pen is mightier than the sword”, zei Edward Bulwer-Lytton ooit. En Griekenland heeft grote pennen gehad, te beginnen bij misschien wel de oudste bekende dichter Omiros (ja, ik weet het: u kent hem als Homerus). Maar de Griekse poëzie bestrijkt een geschiedenis van duizenden jaren, met Odysseas Elytis, Yiannis Ritsos en Georgos Seferis als laatste exponenten. Vele Grieken kennen hun werk uit het hoofd omdat hun teksten op muziek zijn gezet door Mikis Theodorakis. En niet te vergeten, mijn favoriet Konstantinos Kavafis.

De “kinderen van Homerus”, zoals ze zich noemden, trokken vandaag met ongeveer 1000 man door de straten van centraal Athene en links en rechts citeerden ze ze verzen. Het kan misschien naief lijken, maar gedichten hebben de Grieken door de 7 jaren van militaire junta geloodst. Zo bang waren de militairen van deze verzen, dat de werken van de dichters werden verboden. De “markten” zullen het er misschien niet zo moeilijk mee hebben, maar poëzie verlicht tot nader order nog steeds de ziel.

2 thoughts on “Anti-besparingspoëzie

  1. heb je toevalig wat werken van dichter Tylemaxos Xitiris??

  2. Ja, @Tzimi, dit is er één van:
    pat pat pat
    pat pat pat

    (voor wie niet weet wie Tilemachos Hitiris is: voormalig PASOK minister, getrouwd met zangeres Maria Farantouri en iemand die zich aan de dichtkunst waagt, met weinig succes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *