Stembus of strand

Het is opvallend rustig in de straten van Athene vandaag en het is lang niet zo druk als op een gewone vrijdag. Hoe komt dat? Het heeft alles met de Europarlementsverkiezingen van zondag te maken. Het is namelijk zo dat Grieken moeten stemmen in de gemeente waar ze zijn ingeschreven. In het geval van Athene, zijn er slechts redelijk weinig mensen die hier zijn ingeschreven; hun officiele woonplaats is vaak nog hun geboortedorp (ετεροδημότες – “heteroburgers” heten ze in het Grieks). Voor velen zijn de verkiezingen dan ook een gelegenheid om terug naar dat geboortedorp te keren. En aangezien we nu een verlengd weekend hebben, waren velen dat sowieso al van plan.

Maar je zou de uittocht uit Athene dan toch pas op vrijdagavond verwachten? Inderdaad, maar er is een wet die zegt dat wanneer iemand verder dan een bepaald aantal kilometer (ik geloof dat het 200km is) woont van de plaats waar hij moet stemmen,  hij een extra dag vrij krijgt om zich te verplaatsen. En velen hebben die dag vandaag genomen. Een verlengd weekend van 4 dagen dus! Er komt nog een ander saillant detail bij. In geval de politie je rijbewijs of nummerplaat in beslag heeft genomen bij een overtreding, kun je die nu terug krijgen om te gaan stemmen!

Maar gaat iedereen wel naar de stembus? Ik heb pas onlangs vernomen dat er in Griekenland geen stemplicht is, maar wel stemrecht. Een heleboel Grieken weten dat zelf niet, en misschien verklaart dat wel waarom er steeds een hoge opkomst is bij verkiezingen. Bij deze verkiezingen speelt de factor “ontgoocheling” een grote rol. In 2004 kwam Nea Dimokratia aan de macht na bijna 20 jaar onafgebroken PASOK-regeringen. PASOK ging ten onder aan een reeks schandalen en premier Karamanlis was de man met de propere handen die de Augiasstal van de Griekse politiek eens zou schoonmaken. Dat is niet gebeurd, integendeel, ook zijn partij verzandde in een moeras van schandalen. De Griekse kiezer ziet dus geen toekomst met de 2 grote partijen en zal dit keer zijn protest laten zien door ofwel niet te komen opdagen ofwel door zijn stem aan kleinere, minder traditionele partijen te geven. Deze verkiezingen worden dan ook als een barometer gezien voor mogelijke komende nationale verkiezingen.

In ieder geval lijkt de modale Griek meer in vakantiestemming dan in verkiezingsstemming.

5 thoughts on “Stembus of strand

  1. “On va voir” zei de blinde, en liep tegen de muur.

  2. Het zou toch al een kentering zijn als de twee grote partijen eens niet met alle stemmen gingen lopen. Ben dus benieuwd @Bruno, of je voorspelling bewaarheid zal worden.

  3. Laat ons hopen @ Roosje, laat ons hopen. Enkel de jongeren kunnen verandering brengen. De oudere garde is vastgeroest in hun kortzichtige halsstarrigheid.

  4. Dat ‘ stemrecht’ en ‘stemplicht’ deed me even opkijken @Bruno. Ons petekind (nu meer dan volwassen) woont in Athene en is zinnens naar Volos te komen stemmen want ze is hier ingeschreven . Bij vorige verkiezingen heeft ze nl een ‘opmerking’??? opgelopen omdat ze niet gaan stemmen is .
    Er zou weinig opkomst zijn als Grieken niet dachten dat ze ‘verplicht’ zijn want Europa is veraf voor hen !
    Ik heb de indruk @Flupke dat zelfs de ouderen een ommekeer willen en de twee grote partijen meer dan beu zijn maar er is een twijfel wie anders te vertrouwen want inderdaad is er iemand die de kop opsteekt op een wijze de toekomst van een land in z’n handen te leggen?
    Wat ze de bevolking eigenlijk vragen is een wildvreemde te kiezen en dat nadat ze jaren blut bestolen geworden zijn door een aantal gekende personaliteiten .

  5. Ik vraag ondertussen overal, @Jenny, of dat stemmen verplicht is. Er zijn 2 kampen: zij die zeker weten dat het niet verplicht is, en zij die geen idee hebben.

    Er is inderdaad niet echt een alternatief voor de graaicultuur van PASOK en Nea Dimokratia, maar als het Europarlementsverkiezingen betreft, is dat niet echt zo belangrijk. Daarom zullen de resultaten van deze verkiezingen, paradoxaal genoeg, veel meer de vinger aan de pols van de Griekse samenleving houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *