Kerkelijke diplomatie

Op tijd en stond slaagt FYROM er in om de Grieken te laten steigeren. Gisteren was het weer zo ver. Het buurland vierde namelijk de heiligen Cyril en Methodius, in het Rome zowaar. Beiden waren Byzantijnse Grieken, broers zelfs, die de Slavische volkeren hebben bekeerd. Om hun boodschap uit te dragen, hadden ze een schrift ontwikkeld: het het Cyrillisch schrift.
In zijn eigen interpretatie van de geschiedenis zei Stefanos, het hoofd van de schismatische “Macedonische Kerk“, het volgende (vergeeft u mij de plastische vertaling, maar u weet hoe kerkleiders spreken):
‘Heilige Cyril, vandaag, in uw en ons Thessaloniki, is alles wat u ooit heeft gedaan, versteend. Vandaag, in uw geboortestad, is alles tot stof en as gewordenen blijft er zelfs geen letter meer over van uw en onze taal. In de streek waarin toendertijd iedereen sprak zoals u en wij, wordt het spreken en zelfs het bestaan van deze taal verboden. Jammer genoeg wordt alles wat macedonisch is daar uitgeroeid, terwijl zelfs wordt getwijfeld aan de naam van het land, aan de naam van de Kerk en zelfs aan de waarheid.’
Ik laat het aan u om te oordelen of de Grieken terecht verontwaardigd zijn over die stukje irredentisme. Zelf vond ik de reactie van aartsbisschop van Thessaloniki Anthimos redelijk kleurrijk. “Μολών Λάβε” luidde het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *