Adviseur van Samaras stapt op

Ik heb hier een paar dagen geleden een stuk geschreven over Takis Baltakos, de raadgever van premier Samaras. De man had verklaard dat hij was geboren en zou sterven als een rabiate anticommunist. Normaal gezien zou ik aan zoiets geen aandacht besteden. Het zal me worst wezen wie er communist is en wie niet. Maar Baltakos was ook iemand die zich niets aantrok van de mensenrechten, zoals ik in de post heb geschreven. En als zo iemand dicht bij de premier staat, dan wordt zijn overtuiging plotseling wel belangrijk.

Vandaag heeft de woordvoerder van Gouden Dageraad, Ilias Kasidiaris een video in de openbaarheid gebracht, waar hij samen met Takis Baltakos een gesprek voert over het feit dat Nea Dimokratia van plan was om hard op te treden tegen Gouden Dageraad nadat de rapper Pavlos Fyssas was doodgestoken. Dit gebeurde ook nog eens in de week dat premier Samaras in de Verenigde Staten op bezoek was, waar hij ook nog eens beweerde voor de American Council of Jews dat hij de rechten van de Joden in Griekenland beschermt. Hieronder ziet u de video, met ondertitels in het Engels (van de blog van Kostas Kallergis) voor diegenen die het Grieks niet machtig zijn:

Leuk gesprekje, niet? Baltakos beweert dat Minister van Justitie Charalambos Athanassiou en Minister van Burgerbescherming Nikos Dendias inspeelden op de religieuze gevoelens van de aanklager van het Opperste Gerechtshof Efterpi Goutzamani door te zeggen dat de leden van Gouden Dageraad paganisten zijn, verafgoders, Nazis die tegen het christendom zijn. Ondertussen heeft u ook al de iconen bemerkt aan de muur van Kasidiaris in de video.

Uit de video wordt ook duidelijk dat Baltakos niet gewonnen is voor het vervolgen van Gouden Dageraad omdat hij vreesde dat dit Nea Dimokratia stemmen zou kunnen kosten.

Na de publicatie van de video barstte de onrust natuurlijk los. De oppositie riep niet alleen om het ontslag van Baltakos, maar ook van dat van Athanasiou en van Dendias en – waarom ook niet – van premier Samaras. Zover zal het niet komen, maar Baltakos zelf is in ieder geval wel opgestapt. Premier Samaras beweert dat hij niet op de hoogte was van de gesprekken van zijn adviseur met Gouden Dageraad. Weinigen geloven hem.

Nea Dimokratia verdedigt zich nu door te zeggen dat de video opgezet spel was en zeker niet wettelijk kan worden gebruikt omdat het een product van “spionage” is. Gouden Dageraad van zijn kant heeft dan weer een aantal andere video’s klaarstaan, zo luidt het. PASOK-voorzitter Evangelos Venizelos vond dat Baltakos niet op zijn plaats kon blijven, en riep om het ontslag van de adviseur van de premier.

Het hele circus maakt de zaak er niet gemakkelijker op voor de wankelende regering. Ook de zoon van Baltakos was er niet blij om. De jongeman dient bij de kustwacht waar hij vaak de zo door zijn vader verguisde vluchtelingen uit de zee moet plukken. Woedend is hij vandaag het parlementsgebouw binnengestormd, waar hij parlementsleden van Gouden Dageraad wilde aanvallen.

“Μουνόπανο” klinkt het in de video. Na het “πουστόγερος” van Evangelos Venizelos tegenover PASOK oudgediende Apostolos Kaklamanis afgelopen zondag in het parlement, zijn het hoogdagen voor de Griekse politiek. En dat leidt dus de EU op dit moment.

9 thoughts on “Adviseur van Samaras stapt op

  1. Wat betekent mounopano en poustogeros?

  2. Beetje lastig volgen die eerste video…maar je verhaal legt de zaak voldoende uit om te beseffen wat voor gevaarlijk en gekonkel er heerst dat vrnl het eigenbelang dient…
    Een zootje…

  3. Ik kan me vergissen, maar ik denk dat de zoon van Baltakos ook ergens bij een extreem-rechtse groepering zit. En dat zit dan bij de kustwacht – aiaiai…

  4. Ik wacht met smart op een blog over de Potami, want dit theater wat we nu zien kan toch bijna niet slechter. We gaan weer tijd verliezen tot na de verkiezingen……

  5. persbericht dat Amnesty International vandaag zal versturen:

    rapport hier: http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR25/005/2014/en

    AMNESTY INTERNATIONAL PERSBERICHT

    Donderdag 3 april 2014

    Straffeloosheid, buitensporig geweld en banden met Gouden Dageraad compromitteren Griekse politie

    De Griekse ordehandhaving wordt gekenmerkt door een cultuur van straffeloosheid, diepgeworteld racisme en buitensporig geweld, onder meer tegen betogers en migranten en vluchtelingen. Dit concludeert Amnesty International in een nieuw rapport na een doorlichting van het Griekse politiesysteem.

    Het rapport van Amnesty International volgt op een officieel onderzoek naar banden tussen de politie en de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad. Vorig jaar werden bijna 50 mensen gearresteerd en beschuldigd van onder meer chantage, het veroorzaken van explosies en moord. Onder hen vijf parlementsleden, twee politieagenten en de leider van Gouden Dageraad. Tien politieagenten bleken direct of indirect gelieerd met criminele activiteiten toegeschreven aan leden van Gouden Dageraad.

    Het Amnesty-rapport, A law unto themselves: A culture of abuse and impunity in the Greek police, legt de mensenrechtenschendingen bloot die veelvuldig door de Griekse politie gepleegd worden. Het rapport wijst op een compleet gebrek aan grondig en onpartijdig onderzoek en de afwezigheid van enige verantwoordingsplicht.

    “Ons onderzoek toont aan dat het debacle rond Gouden Dageraad nog maar het tipje van de ijsberg is. Ingebakken racisme, het gebruik van buitensporig geweld en diepgewortelde straffeloosheid zijn een schandvlek op de Griekse politie. Verschillende opeenvolgende Griekse overheden weigerden tot dusver deze mensenrechtenschendingen te erkennen, laat staan ze aan te pakken”, zegt Jezerca Tigani van Amnesty International.

    “Er is dringend nood aan structurele hervormingen van de ordehandhavingsdiensten. Een onafhankelijke klachtenprocedure om beschuldigingen van onrechtmatig politieoptreden te onderzoeken, is onontbeerlijk. De Griekse autoriteiten moeten het vertrouwen van de bevolking in de politiediensten herstellen.”

    Amnesty onderzoekt het onwettig gedrag van de Griekse politie al vele jaren. Het nieuwe onderzoek analyseert de voorbije twee jaar en toont aan dat de situatie onrustwekkend blijft.

    De voorbije jaren kende Griekenland een dramatische toename van het aantal haatmisdrijven tegen vluchtelingen, migranten, Roma en holebi’s en transgenders. Politiediensten slaagden er niet in deze misdaden te voorkomen en/of de haatmotieven die erachter zaten te onderzoeken.

    “De Griekse politie speelt op die manier in de kaart van xenofobe, extreemrechtse groepen die gewelddaden plegen tegen iedereen die niet beantwoordt aan hun idee van de mainstream maatschappij”, aldus Jezerca Tigani.

    “De politie wordt bovendien door de autoriteiten ingezet als machtsinstrument. In plaats van hen de orde te laten handhaven, worden ze ingeschakeld om dissidente stemmen in te tomen en leden van kwetsbare minderheidsgroepen te vervolgen. Hun acties worden niet onderworpen aan onafhankelijk onderzoek en hun overtredingen blijven zonder gevolg. Dit moet dringend veranderen.”

    Gouden Dageraad

    Op 17 september 2013 werd muzikant en antifascisme activist Pavlos Fyssas neergestoken door een lid van Gouden Dageraad in Keratsini, een buitenwijk van de hoofdstad Athene. Ooggetuigen vertelden de media dat acht politieagenten van DIAS, een gemotoriseerde politie-eenheid, reeds aanwezig waren op het moment dat Pavlov Fyssas en zijn vrienden werden ingesloten door extreemrechtse militanten. Ze grepen niet in toen Pavlov werd achtervolgd en vervolgens neergestoken door Giorgos Roupakias.

    Een betoging tegen de moord op Pavlov Fyssas werd de volgende dag hardhandig en met traangas opgebroken door de oproerpolitie. 31 demonstraten hadden medische hulp nodig, velen van hen met hoofdwonden veroorzaakt door slagen met wapenstokken, schilden en helmen. Ze werden eveneens bekogeld met stenen door leden van extreemrechtse groeperingen terwijl de oproerpolitie stond toe te kijken. Gavril, een 32-jarige demonstrant verloor zijn rechteroog en moest drie operaties ondergaan in oktober 2013.

    De zaak van Pavlov Fyssas gaf aanleiding tot een grootschalig politieonderzoek naar de activiteiten van Gouden Dageraad en hun band met de politie.

    Brutale behandeling van vluchtelingen en migranten

    De Griekse politiediensten zijn belast met het controleren van de migratiestromen en het opsluiten en uitzetten van mensen zonder papier. Onder de nog steeds lopende operatie “Xenios Zeus” werden tussen april 2012 en juni 2013 meer dan 120.000 inwoners van buitenlandse origine tegengehouden voor identiteitscontroles. Amper 5% van hen, ongeveer 7000 mensen, had geen identiteitspapieren.

    K., een Syrische vluchteling, beschrijft hoe hij mishandeld werd door de politie in een detentiecentrum voor migranten in Korinthe in februari 2013: “Een politieagent begon me te slaan… Ik probeerde recht te staan, maar de agent sloeg me opnieuw … toen vroeg hij twee agenten me mee te nemen naar een kamer waar ik niet kon gezien worden door andere gedetineerden … [In de kamer] begonnen de agenten tegen mijn borst te schoppen … toen gaf een agent me een klap en begon met zijn vuisten op mijn gezicht te slaan.”

    Haatmisdaden

    In januari 2013 werd S. Luqman, een in Griekenland wonende Pakistani, neergestoken door twee Grieken. Racistische motieven werden echter nooit in overweging genomen door politie of justitie. De manier waarop de man vermoord werd, vertoont nochtans alle kenmerken van een raciale, georganiseerde aanval door een aan Gouden Dageraad gelinkte knokploeg. De rechtszaak is lopende.

    In september 2013 werd een Griekse vrouw gefilmd terwijl ze een Roma-meisje, dat onder de Acropolis in Athene accordeon speelde, aan het schoppen was. Pas nadat de ngo Greek Helsinki Monitor bleef aandringen, werd het onderzoek naar dit incident en de vermeende raciale motieven die erachter zaten, geopend.

  6. @ Hans de mensen zien alleen de slechte kant van hun medemens … de Griekse politie moet gewoon hard optreden waar en wanneer het nodig is natuurlijk, en zeker nu in deze tijden waar wij zijn beland … ziet Amnesty International ook de criminele daden van de burgers ???????????????

  7. Καλως τον Μπαλουρδο!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *