Na het lekken van de video waarop Takis Baltakos, de kabinetschef van Samaras te zien was in een gesprek met de woordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris, is het voor vele Grieken duidelijk geworden dat de Griekse premier zich met onfrisse, zeer rechtse figuren, heeft omringd. Dat heb ik in het verleden hier al beweerd, en toen werd gesuggereerd dat deze blog een erg linkse koers begon te varen. Nochtans sprak de Engelstalige versie van de krant Kathimerini reeds 2 jaar geleden over de rechtse koers van Samaras,  en die krant kun je niet van links-zjn beschuldigen.De krant die wel aan die kant van het politieke spectrum zit, Eleftherotypia, publiceerde vandaag trouwens de Engelse versie van een artikel dat een korte beschrijving geeft van de adviseurs van de Griekse premier. Misschien goed dat u dat even meepikt, want Baltakos is niet de enige adviseur van premier Samaras.

De Samarasfluisteraar

De Samarasfluisteraar

Ondertussen kun je er nog moeilijk om heen: Baltakos was de figuur die een nieuwe antiracistische wet tegenhield om voor het parlement te worden gebracht, hij was het brein achter de sluiting van ERT, hij zorgde er voor dat allerlei gewelddaden waarbij Gouden Dageraad was betrokken, in de lade van minister van Burgerbescherming Dendias bleven zitten tot de moord op Pavlos Fyssas, en nog zo veel meer.

De Venizelosfluisteraar

De Venizelosfluisteraar

Antonis Samaras had Baltakos tot een soort van super-minister gepromoveerd. Als kabinetschef was Baltakos steeds aanwezig op de ministerraden en tijdens de stemmingen in het parlement, zag je hem altijd achter de ministers van de regering zitten, hen raad influisterend wanneer er te veel tegenwind kwam van de oppositie.

Baltakos is duidelijk een man die ook de Kerk graag aan zijn zijde heeft. Dat mag duidelijk worden uit onderstaande video, waar hij te zien is naast de abt van het Vatopediklooster: het klooster op de Athosberg dat zeer dure eigendom van de Griekse overheid heeft gekregen, in ruil voor een meertje dat al 1000 jaar in handen van de monniken was, maar niet al te veel meer waard was.

Baltakos verklaart op deze video, dat iedereen in het Vatopediklooster onschuldig is in deze zaak. Het verbaast ons niets.

Wat uit de gelekte video van Ilias Kasidiaris duidelijk werd, is dat de Griekse regering zich mengt in de Griekse justitie. Niet dat we daar nog van opkijken: dat is gekend. Het krijgt natuurlijk wel een ander gewicht als een adviseur van de premier zoiets zegt. De Griekse overheid stelt rechters aan, en in de video is sprake van de Rechter van het Opperste Gerechtshof die een kennis is van de premier: ze komt uit een nabijgelegen dorp in Messinia, de streek rond Kalamata en de kieskring van Antonis Samaras (toevallig ook de streek waar heel veel medewerkers in het Akropolis museum vandaan komen – Samaras was minister van Cultuur toen dat museum volk aanwierf). Men zou op de religieuze gevoelens van die rechter, Eftherpi Koutzamani, hebben ingespeeld, om zo de zaak tegen Gouden Dageraad nog wat aan te dikken.

De video heeft premier Samaras in nauwe schoentjes gebracht, en daarom is de taktiek van het witwassen begonnen. Ten eerste vanuit de regering zelf. Die zegt dat Gouden Dageraad met de video de regering wil doen vallen. En gezien ook SYRIZA de regering wil doen vallen, volgt de extreem-linkse partij de strategie die is uitgestippeld door de fascistische partij. En dus zit SYRIZA in hetzelfde kamp als Gouden Dageraad. Het sofisme is na een paar duizend jaar nog steeds springlevend in Griekenland.

Omdat er niets kan worden gezegd over de inhoud van de gesprekken op de video, en ook omdat Gouden Dageraad heeft gedreigd met nog meer videomateriaal, heeft de regering nu besloten dat dit materiaal illegaal is verkregen. De rechter Eftherpi Koutzamani (daar heb je haar weer) volgt de regering daar in. Ze heeft nu haar openbare aanklagers opgedragen om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen eender wie op illegale wijze beeldmateriaal verzamelt. Of dat ook geldt voor bepaalde journalisten, is nog af te wachten, maar Gouden Dageraad wordt hier natuurlijk mee in het vizier genomen. Velen vermoeden dat Koutzamani op die manier wil vermijden dat er nog meer videomateriaal wordt gelekt dat de politiek en justitie in opspraak kan brengen (hoewel het vertrouwen in die twee instituten in Griekenland onder de 5% ligt).

Tegelijk stuurt Nea Dimokratia de boodschap dat de premier van niets wist. De premier was zo onwetend, dat hij na het lekken van de video nauwelijks nog te bemerken was. Maar de steun kwam niet enkel van zijn eigen partij. Gisteren gaf Vice premier/Minister van Buitenlandse Zaken/PASOK voorzitter (de man houdt van veel titels) Evangelos Venizelos (eerder op de week door Catherine Ashton “”Venezuelos” genoemd – dat moet pijn hebben gedaan) een interview dat uitgezonden werd op ALLE televisiezenders die Griekenland rijk is, en waar hij zijn steun aan de Griekse premier betuigde. De Grieken weten wel waarom: PASOK is een zombiepartij en Venizelos heeft er alle voordeel bij dat Samaras in het zadel blijft, want anders is zijn politieke carrière ten einde. Het zal een wonder zijn als PASOK in komende verkiezingen nog boven de kiesdrempel uit komt.

Vervolgens werd de witwasoperatie verder gezet door de Griekse journalisten. Die werden opeens overvallen door een golf van objectiviteit. Hoe het er achter de schermen van Nea Dimokratia aan toe gaat, daar kunnen we niet zeker van zijn, zo luidt het. En we kunnen dus ook niet bewijzen dat Samaras op de hoogte was van de praktijken van Baltakos. Meer nog: we kunnen er zelfs niet zeker van zijn dat Baltakos de zegen van de premier had. Nee, zo luidt de conclusie: Baltakos werkte duidelijk op eigen houtje. De premier treft hierin geen enkele blaam.

De dip van zowel Nea Dimokratia als Samaras zelf in de opiniepeilingen, wijst er op dat er meer steun nodig is om Samaras in het zadel te houden. Misschien komt Angela Merkel hem die wel geven: die komt namelijk aanstaande vrijdag een bezoekje brengen in Athene. Of ze daarmee het startsein komt geven dat Griekenland weer op de financiële markten gaat lenen, weet ik niet. Maar het gonst wel van de geruchten dat Griekenland het “water gaat testen” en een paar staatsobligaties met een duur van 5 jaar, ter waarde van 2 miljard op de markt wil brengen om te zien hoe veel interest er zal op moeten worden betaald. Die zou iets onder de 6% liggen. Eigenlijk niet eens zo heel veel lager als in maart 2010, toen Griekenland niet meer naar die financiële markten toestapte.

Maar toch lager. En dat moet worden verkocht als een waarlijk succes! Investeerders zouden het interessant vinden om te investeren in de schuld van Griekenland. Let op: niet in Griekenland zelf. In de SCHULD van Griekenland. Want daar wordt het spel gespeeld. En de enige die volgens de partners deze investering in schuld niet te veel zal dwarsbomen, is Antonis Samaras.

16 thoughts on “Het witwassen van een premier

  1. En wat zegt Giannis met de pet ” Τι να κάνουμε; ” , en de boer …. de boer die ploegde voort !!!

  2. @Bruno.Mij bevalt de koers van deze blog, de richting van je links en met name ook de inhoud en
    diepte van je tweets iedere week steeds meer.Ik zou niet meer zonder de door jou geopende vensters op Griekenland kunnen.Blijvende dank!
    En wat Giannis orakelt blijft voor mij op het maaiveld steken.

  3. @Aleko, dat is dan wederzijds !!!!!

  4. Links of rechts, wat heeft Giannis-de-dakloze daar nu aan? De hamvraag is: wie helpt dit land en haar inwoners uit het moeras?

    Rechtse of linkse extremisten in geen geval, zoveel hebben we toch wel geleerd uit de “waanzinnige 20e eeuw”. Zowel de fascistische als de communistische utopieën zijn wereldwijd geëindigd met miljoenen onschuldige doden.

  5. @Bertinos, Mr Aleko doet gewoon een omflroerste aanval op iemand die niet altijd ZIJN mening deelt. Het is vreselijk Hollands om niet boven het maaiveld uit te willen komen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niewaar?

  6. Ik geloof niet dat het bespreken van dergelijke waarheden met “links” of “rechts” kan worden betiteld.

    Heb ook geen idee wie er ooit begonnen is met het “links/rechts” verhaal. Het zou best eens iemand kunnen zijn met de gedachtengang “divide and conquer”.

  7. Zie aan !!! Terug naar af !!! Divide et impera , verdeel en heers. Wordt toegeschreven aan Philippus II van Macedonië (382 v.Chr.-336 v.Chr.), of te ‘Alexander de Grote’. http://nl.wikipedia.org/wiki/Divide_et_impera.
    Zou de geschiedenis zich werkelijk herhalen …. ik denk het wel. Dat is altijd al zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Het probleem is enkel dat men er blijkbaar te weinig rekening mee houdt.

  8. Links en rechts is nogal zacht uitgedrukt. Als er aan bestuurd wordt met aan het roer ,of aan de touwtjes, een man die openlijk zit te brallen dat hij een geboren anticommunist is en dat zal blijven tot zijn dood, zal er wel meer dan stront aan de knikker zijn. Ze zijn allemaal besmet met één of andere erfzonden.Niet die uit de bijbel want dat is maar een verhaaltje, maar een echte erfzonde die overgaat van vader op zoon / dochter , net als een erfelijke ziekte. Hoeveel generaties zijn er ondertussen al bezig geweest met het land uit te wringen, en de mensen te belazeren ???? Den dikke Evangelos Venizelos heeft geen kogelwerende vest nodig , zijn lichaamsvet heeft meer weerstand den ballistische zeep . En de rest kan zich waarschijnlijk wel een kogelvrij jas of hemd veroorloven.Waar wacht men op ??? Eén schot tussen de ogen is voldoende, alhoewel die gasten liegen met een stalen gezicht, dan moet je al AP-munitie hebben.

  9. Over politiek radicalisme heeft Herman Hesse in ‘de terugkeer van Zarathoestra’ heel interessante dingen neergeschreven.

    Ik ben net ook zijn ’66 lessen in alledaagse wijsheid'(Patakis-uitgave , http://www.patakis.gr)in de bookshop van de Atheense luchthaven tegen gekomen.
    Da’s veel wijsheid voor 9,70 euro , zelfs in crisistijd.

  10. @Bruno: wat ik bedoelde met de opmerking dat de blog een linkse koers vaart, was niet dat de rechtse bestuurders en hun omgeving engeltjes zouden zijn. Natuurlijk niet, het zijn duivels. Maar over de duivels aan de andere kant van het spectrum wordt veel minder bericht, waardoor de indruk zou kunnen ontstaan dat er daar wel engeltjes wonen. Terecht onderstreep je de directe links tussen ND en Xrusi Augi. Maar aan de andere kant heb ik weinig of niets gelezen over bv de directe links tussen Syriza en 17 November, of de openlijke steun van Syriza-leden aan de nieuwe gewapende terroristengroepen. Of over het gesjoemel met epidomata en de pothen esches door Syriza-parlementsleden, of over de vuile rol van de vakbonden bij DEI, of over hoe Tsipras de hongerstakende migranten liet stikken toen uit polls bleek dat het hem niet populairder maakte, enz.. Dat zijn keuzes die gemaakt worden en waarover ik een meninkje had. Dat is alles.

  11. οσο και να τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας.
    kijk dat griekse rechts dat kennen wij al sinds 74, wij hebben er mee moeten leven. laat nu het links , aan de kant, andere keer daar over. maar als je als minister op de gezondheid zo een pipo zet , dan heb ik geen goede woorden meer.
    http://www.youtube.com/watch?v=o6P4a1G68y4

  12. Hans ,graag als je over Syriza praat , gebruik de andere benaming, deze is verwarrend. New Pasok en 17 November al ken ik de gegevens niet, kan ik beter accepteren , dan de echte Syriza die eigenlijk niet meer bestaat.het verbaast mij steeds dat de kaasje zo veel aandacht krijgt en niet de muizenval.
    το οποιο μου θυμισε κατι ωραιο.
    Rat race!
    Oh, it’s a disgrace
    To see the human-race
    In a rat race, rat race!
    You got the horse race;
    You got the dog race;
    You got the human-race;
    But this is a rat race, rat race

  13. @Hans, ik volg je redenering wel, maar SYRIZA regeert niet en heeft dan nog nooit gedaan, dus ze hebben mij het leven in ieder geval nog niet moeilijk gemaakt.
    Er is inderdaad heel wat te zeggen over een SYRIZA-parlementslid met een bankrekening van 1 miljoen en Zoe Konstantopoulou en de toelage die ze nog krijgt. Ik heb alleen heel erg weinig tijd en moet soms kiezen waarover ik het heb. En die keuze is heus niet politiek geinspireerd. Ik kies wat me het meeste raakt in mijn leven.
    Maar mocht het bij je kriebelen, dan mag je gerust wat tegengas geven, hoor. Je kunt ook op de blog publiceren en je stukken worden steeds gesmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *