Verslag uit Chora Sfakion – Protest in Kreta

DSC03875Een 60-tal kleinere en grotere bootjes vormden gisteren een symbolische verdedigingslijn tussen Chora Sfakion en het eiland Gavdos, ten zuiden van Kreta. Uiteraard is de actie symbolisch, omdat de vernietiging van de chemische wapens op het Amerikaanse schip nog niet begonnen is en omdat de locatie waar dit zal gebeuren een heel eind verder in zee ligt. Aan het protest nam tevens het schip “Agios Nikolaos” deel, bekend van de actie “Een schip voor Gaza” en de ferryboot “Daskalogiannis” waarop meer dan 500 demonstranten plaatsnamen. fouskwtasfakia

Voor vertrek werden een paar korte toespraken gegeven in de haven. Wat we al wisten werd nogmaals herhaald, namelijk dat er een gigantische hoeveelheid van ongeveer 600 ton zeer giftige chemische stoffen voor de eerste keer aan boord van een schip worden gehydrolyseerd. Het wetenschappelijke gedeelte werd door prof. Pissias besproken. Pissias drong er nogmaals op aan dat de Griekse regering een veto zou stellen tegen deze gevaarlijke onderneming en vraagt om deze stoffen te laten behandelen in de landen die ze geproduceerd en verkocht hebben, of op een eilandje in de Stille Oceaan. Er zijn namelijk al genoeg ‘grijze zones’ waar geen leven meer mogelijk is, omwille van experimenten die er plaatsvonden. “Het is onbegrijpelijk dat dit in onze Middellandse Zee gebeurt, voegde hij eraan toe, aangezien een incident voor een onomkeerbare katastrofe zal zorgen, zowel voor het milieu als voor de bevolking.” De burgemeester van Sfakia herhaalde ook weer dat alles in het werk zal gesteld worden om op vreedzame wijze de onderneming te verijdelen en dat de actie van vandaag geldt als voorbeeld. daskalogiannisHet committee liet geen enkele politicus toe op het spreekgestoelte, hoewel sommigen het daar niet mee eens waren, zoals Panos Kammenos, de voorzitter van ANEL, wat hem uiteindelijk alleen maar ‘boe’-geroep opleverde.

Ondertussen kwamen er steunbetuigingen uit andere locaties in Griekenland, zoals de Ionische eilanden en de Peloponnesos. De eilanden Korfoe, Kythira en Anti-Kythira hebben zelfs al actie-committees opgericht. Activisten uit Kythira namen deel aan de actie en waren al aan boord van het schip “Agios Nikolaos” dat zaterdag het eiland aandeed op weg naar Chora Sfakion. Na de toespraken gingen een groot aantal deelnemers aan boord van de ferryboot “Daskalogiannis”. sfakia 19Halverwege, met zicht op Gavdos, bleef de ferryboot een tijdje stil liggen terwijl de grotere boten verder uitvaarden om de ketting te vormen. Het was winderig en de kleine bootjes konden niet ver uitvaren.

Het protest neemt uitbreiding. In januari waren er in Zuid-Italie al protestbetogingen toen de haven van Gioia Tauro verkozen werd voor de overslag, ook deze betogingen haalden de media niet. Door de gebeurtenissen in Kreta kreeg dit protest een nieuwe impuls. Op 11 mei wordt een betoging georganiseerd in de haven van Gioia Tauro, de haven waar het Amerikaanse schip de Cape Ray de chemische wapens zal opslaan.

Het schip Cape Ray ligt nu al twee maanden aangemeerd in de marinebasis van Rota in Spanje, waar het beschermd wordt door Spaanse oorlogsschepen. Het wordt nu wel duidelijk dat de deadline van 30 juni niet zal gehaald worden om het hele arsenaal te vernietigen. Het Syrische regime had beloofd dat alle chemische wapens zouden afgeleverd zijn in de haven Latakia , uiterlijk op 27 april. Deze deadline werd weer eens niet gehaald. Momenteel is ongeveer 75% van de voorziene hoeveelheid zeer giftige stoffen afgeleverd die geschikt zijn voor de hydrolse op het schip, en 92,5 % van de totale hoeveelheid die 1300 ton bedraagt. In een filmpje van de BBC van 10 april is te zien hoe vice-admiraal Robert Burke van het Amerikaanse leger vertelt dat de hele onderneming ongeveer 60 dage10168090_10203932951267602_3390932486270238317_n (1)n in beslag zal nemen zijn als de weersomstandigheden gunstig zijn. Tijdens de maand juli kennen we in de Zuid-Egeische Zee het fenomeen van de ‘meltemi’-wind, het is een mooi vooruitzicht, wetende dat alle werkzaamheden aan boord van de Cape Ray worden stilgelegd vanaf er meer dan 5 beaufort voorspeld wordt. Vlak voor de demonstratie was er een kort onweer dat gepaard ging met drie kleine windhozen, het leek wel een waarschuwing van de weergoden.

Het filmpje van de BBC kan je hieronder bekijken.

2 thoughts on “Verslag uit Chora Sfakion – Protest in Kreta

  1. Dank Nadia voor je verhaal. Dit kan toch niet doorgaan…rampen blijven gebeuren, het is altijd ‘onvoorzien’ of het nu een slapende kapitein, een ontploffing of brand aan boord,een onderzeese rots, whatever…niets is 100% veilig en deze aktie kun je niet riskeren, zo simpel is het…

  2. ach ja de mensen zijn hun eigen aant vernietigen… “koemt good” gelijk ze hier zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *