46 partijen hebben aanvraag ingediend voor deelname aan Europarlementsverkiezingen

Een paar jaar geleden heb ik het al een keertje gedaan: de partijen voorgesteld die deelnamen aan de parlementsverkiezingen. Met uw welnemen lijkt het me geen slecht idee om dat dit jaar nog een keertje te doen met de partijen die deelnemen aan de Europarlementsverkiezingen. Die verkiezingen lijken meer en meer uit te draaien op een populariteitstest van de huidige regering. In de campagne van de partijen komt Europa zo goed als nooit aan bod. De enige partij die op dit moment Europa prominent in haar campagne vermeldt, is de KKE, de Griekse communistische partij. En dat alleen maar omdat de partij wil dat Griekenland uit de eurozone, de Europese Unie en NAVO stapt.

Dat is niets nieuws: er is nauwelijks iets van buiten de landsgrenzen te bespeuren op radio en televisie. Met het wegvallen van ERT is het er alleen maar erger op geworden. Griekse televisiekijkers hebben geen kabel, dus zijn aangewezen op de antenne en het pakket dat hen daar wordt aangeboden, wordt samengesteld door DIGEA, een digitaal platform waarin alle grote privézenders zitten. Die bieden natuurlijk zichzelf aan, plus nog een paar kleinere, nieuwe zenders, wellicht in handen van dezelfde zakenlieden.  Ondertussen is NERIT weliswaar in de lucht, maar het is gewoon de Openbare Televisie (DT) met een ander logo. Het is een aanfluiting van wat openbare televisie zou moeten zijn. Het enige wat NERIT op dit moment gebracht heeft, wat enigszins verschillend is van de andere zenders, is Eurovision.

Maar het ging over de Europarlementsverkiezingen. 46 partijen hebben hun kandidatuur ingediend om deel te nemen. Ik som ze hier op en de komende dagen zal ik wat meer uitleg proberen te geven over elke partij en ik probeer ook een beetje te begrijpen wat voor programma ze hebben, voor zover ze dat al hebben. Want als je de politici van de verschillende partijen aan het woord laat, dan hoor je vooral wat de partij NIET is (en dan wordt er verwezen naar een andere partij), maar je komt niet te weten waarvoor de de partij zelf dan wel staat.

  1. Enosi Kentroon (Vereniging van Centristen) – Vasilis Leventis: de man timmert al jaren aan de weg, maar kon niemand overtuigen, tot nu, want reeds in de jaren 80 en 90 voorspelde hij in welke situatie we nu terecht zouden komen. Maar het blijft wel de partij van 1 man.
  2. ANTARSYA (Antikapitalistische Linkse Samenwerking voor de Omverwerping) – een extreem-linkse partij die geen coalitie duldt en niet aan compromissen denkt. Even militant als de Communistische Partij, maar om de een of andere reden toch verschillend. Ik probeer na 14 jaar nog steeds te begrijpen waar de verschillen zitten.
  3. OKDE (Organisatie van Communistische Internationalisten van Griekenland) – tsja, drie man en een paardenkop?
  4. ASKE (Strijdende Socialistische Partij van Griekenland) – tsja, weer drie man en een paardenkop?
  5. Vereniging van nationale eenheid – Christos Christidis: een partij die me volledig onbekend is, maar het bombastische muziekje op hun website, doet me besluiten dat we ze in de nationalistische hoek moeten situeren.
  6. Koinonia (Gemeenschap) – Michalis Iliadis: blijft ook dapper doortimmeren aan de weg die door Kapodistrias himself zou zijn gewezen. Ik verwacht niet dat hij enige druk kan uitoefenen
  7. KEAN (Beweging van Nationaal Verzet) – Hippokrates Savvouras: mooie naam heeft de partijvoorzitter, maar of hij er stemmen mee gaat halen…
  8. Partij van Gelijkheid, Vrede en Vriendschap – Ali Tsaous Moustafa: een partij met een bewonderenswaardige naam, in het Turkssprekende deel van Griekenland. Daar kunnen misschien wel wat stemmen worden gewonnen, maar verder zal het ook niet reiken.
  9. LA.O.S. – Georgos Karatzaferis: de man die de meeste extreem-rechtse elementen uit de samenleving salonfähig heeft weten te maken, die nadien zijn overgestapt naar Nea Dimokratia en die zelf vervolgens buiten het Griekse parlement is gebleven, blijft verder gaan. In het verleden heeft hij zelf ook al in het Europees Parlement gezeteld.
  10. Partij van de Griekse jagers -Georgos Tsagkanelias: een partij die in vorige decennia kon rekenen op proteststemmen. Maar die gaan nu elders naartoe.
  11. Nationale Dageraad – Michalis Yiannogkonas: Gouden Dageraad onder een andere naam, met een eigen voorzitter. Klaar om de plaats van Gouden Dageraad in te nemen indien die partij buiten de wet zal worden gesteld.
  12. KKE – Griekse communistische Partij – Dimitris Koutsoumbas: een partij die juiste analyses en voorspellingen heeft gemaakt en geen enkel alternatief aanbiedt. De partij van het grote NEE. Maar toch: volgens opiniepeilingen zou ze 7,5% van de stemmen kunnen halen. En dat is meer dan de voorbije jaren.
  13. To Potami (De Rivier) – Stavros Theodorakis: opgericht door een ex-journalist die erg nauwe banden had met PASOK, de partij die op instorten staat. Heel wat intellectuelen hebben zich aan zijn zijde geschaard, en Theodorakis is de lieveling van de pers. Er is een groot wantrouwen tegenover hem, want voor velen is hij oude wijn in nieuwe zakken, achter hem staan dezelfde namen die Griekenland aan de rand van de afgrond hebben gebracht. De partij heeft geen programma, dat volgt NA de verkiezingen. Volgens opiniepeilingen die weinigen vertrouwen, zou de partij de derde worden. Theodorakis zelf ziet het groot.
  14. Onafhankelijk Vernieuwend Links, Vernieuwend Rechts, Vernieuwende PASOK, Vernieuwende Nea Dimokratia, Nee Aan de Oorlog, Partij van de Onderneming, Ik schenk Land weg, Ik scheld Schulden Kwijt, Ik red Levens, Ik red de rijkdom van de Grieken, Algemene Arbeidersbeweging van Griekenland (PAEKE) – Miltiades Tsalazidis: nee, geen grap. Bij de vorige verkiezingen haalde hij nauwelijks stemmen, en dat zal nu niet anders zijn.
  15. Volksfront – Gouden Dageraad – Nikos Michaloliakos: ik hoef hier niet al te veel uitleg meer bij te geven, behalve dan dat de voorzitter nog steeds in de cel zit.
  16. Gefyres – Dimiourgia Xana (Bruggen – Wederopbouw) – Thanos Tzimeros / Drassi (Actie) – Theodoros Skylakakis: een coalitie van twee (neo)liberale partijen die afzonderlijke net onder de kiesdrempel bleven en het nu samen proberen. Ze kunnen rekenen op de steun van Guy Verhofstadt. Ze tellen een ex-IMF medewerkster in hun rangen.
  17. Revolutionaire Arbeiderspartij (EEK Trotskisten) – Sabetai Matsas: ja hoor, ze bestaan nog.
  18. Wit – Konstantinos Dalios: een wit blad, wat mij betreft
  19. Demosthenis Vergis Griekse ecologen: een beetje een mafkees die vooral proteststemmen weet te verzamelen. Hij heeft het ooit bestaan om naakt op zijn verkiezingsaffiche te poseren.
  20. EPAM – Verenigd Algemeen Volksfront – Dimitris Kazakis: een beweging die ontstaan is doordat professor economie Kazakis veel aanhangers wist te verzamelen. Zijn economische analyses snijden hout, maar of hij genoeg stemmen zal weten te verzamelen om in Brussel/Straatsburg te gaan zitten…
  21. OAKKE (Organisatie voor de wederopbouw van de Communistische Partij): hm, ik zal dit nooit begrijpen.
  22. Vrijheid – Marios Papaionnou: geen idee wie dit is
  23. Democratisch Links (DIMAR) – Fotis Kouvelis: een man die slaapverwekkende betogen houdt, een tijdje in de coalitieregering heeft gezeten en allerlei rode lijnen uittekent waar zijn partij niet overheen gaat. Gematigd links, maar niet bepaald charismatisch.
  24. Nationaal Front – Emmanpuil Konstas: jawel, de Griekse versie van Front National. Het logo van de partij is hetzelfde als dat van Gouden Dageraad, maar dan 45 graden gedraaid. Zegt genoeg, niet?
  25. Elia (Olijfboom) – Democratische Fractie – Evangelos Venizelos (PASOK), Andreas Loverdos (Overeenkomst voor een Nieuw Griekenland), Emmanouil Epitropakis (Dynamisch Griekenland), Nikos Bistis (Hervormend Links), Yiannis Raptis (Nieuwe Hervormers), Yiannis Toundas (Staat 2012), Nikos Diakoulakis (Initiatief 2): een verzameling van PASOK en ex-PASOK, met een etiket van hervormers, maar iedereen die er achter zit, heeft zijn sporen bij PASOK verdiend, en wordt diep gewantrouwd, Venizelos op kop. PASOK zelf durft onder eigen naam niet op te komen. Een veeg teken.
  26. Groenen – Solidariteit, Creativiteit, Ecologie – Nikos Chrysogelos: al een paar keer net voor de kiesdrempel gestrand. Wellicht dit keer ook, want ecologie houdt de meeste Grieken niet meteen bezig dezer dagen (behalve dan het wetsvoorstel van het ministerie van Financiën dat zou toelaten dat de kust kan worden volgebouwd)
  27. Marxistisch-Leninistische Communistische Partij van Griekenland – Tsja…., ooit gingen ze samen met de Communistische Partij van Griekenland – Marxistisch-Leninistisch, maar dat leidde nergens toe
  28. Nea Dimokratia – Antonis Samaras: u weet hier al genoeg over
  29. Kollatos – Onafhankelijke Politieke Partij – Ecologisch Grieks: van Dimitris Kollatos weet u dat hij met een beweging wat ging staan roepen aan de huizen van Griekse politici, en dat hij is opgepakt omdat hij een bebloede Griekse vlag had opgehangen aan zijn huis, net tegenover de Duitse ambassade
  30. Hoop van de Staat – Dimitris Antoniou: nieuw en onbekend
  31. Partij van de Jongeren – Kyriakos Topsoglou: een partij die “het Oude Griekenland combineert met liberalisme”. Juist.
  32. Panathinaiko Beweging – want voetbal moet er zijn
  33. Drachme – Theodoros Katsavenas: inderdaad, een partij die zich Drachme noemt. Onder leiding van de schoonbroer van Andreas Papandreou. De man die ook Wikipedia een proces wilde aandoen omdat hij niet akkoord ging met de informatie die er over hem in stond.
  34. Ecologische Groenen en Piratenpartij: apart haalden ze de kiesdrempel niet, en samen zie ik ze dat ook niet doen.
  35. Nationale Hoop РGeorgos Papadopoulos: een moeilijke naam om politieke carri̬re mee te maken in Griekenland. Wat dus ook niet zal gebeuren.
  36. Europese Vrije Alliantie – Regenboog – Stavros Anastasiadis: de website zegt het al, de partij van de Macedonische minderheid in Griekenland, waarbij Macedonië als FYROM dient te worden verstaan
  37. Vereniging voor het Vaderland en voor het Volk – Vyron Polydoras & Nikos Zois (Nieuwe Hervormende Radicale Wederopbouw), Nikos Nikolopoulos (Christendemocratische Partij Griekenland), Panayiotis Psomiadis (Patriottisch Netwerk Ontwaak):Polydoras, 1 dag parlementsvoorzitter en hij zorgde dat zijn dochter een betrekking voor het leven kreeg als ambtenaar in het parlement, Nikolopoulos die na 1 dag in de regering van Samaras uit Nea Dimokratia werd gegooid en sindsdien een talkshow op televisie heeft om zijn ego te strelen, Psomiadis die nog jaren prefect van Thessaloniki is geweest en veroordeeld is voor een aantal misdrijven. Of deze lieden vertrouwd zullen worden….
  38. Plan B – Alekos Alavanos: voormalig voorzitter van SYRIZA wil nu met zijn Plan B uit de eurozone…
  39. Socialistische Partij – Stefanos Tsoumakas: tsja, er is blijkbaar geen socialistische partij in Griekenland, zeker niet nu PASOK niet deelneemt….
  40. Grieken Europese Burgers – Georgos Chatzimarkakis: opmerkelijk, Chatzimarkakis heeft in Duitsland gewoond en was Europarlementslid voor de Duitse Liberalen, maar kon zich niet vinden in de manier waarop Duitsland Griekenland behandelde. En begon dus zijn eigen Griekse partij…
  41. Nieuw Griekenland – Ilias Markopoulos: u weet er wellicht even veel over als ik.
  42. SYRIZA – Alexis Tsipras: hier hoef ik voorlopig ook niet veel meer over te zeggen.
  43. Samenleving van Waarden – tegen liberalisme, communisme, en fascisme.
  44. Landbouwers- en Veehouderspartij van Griekenland (AKKEL): die zal ook slechts een beperkt deel van de bevolking aanspreken, vermoed ik.
  45. Patriottische Vereniging – Griekse Volksopstand (ELLAS): een coalitie die ik niet ken, en die ook in de extreem-rechtse hoek te situeren is.
  46. Onafhankelijke Grieken, Europees Anti-Memorandumfront, Panhelleens Burgersstrijdwagen (sic), Brandend Heet Griekenland (jawel), Griekse Beweging van Onmiddellijke Democratie – Panos Kammenos: een bont allegaartje van nationalisten en populisten. De Onafhankelijke Grieken troostten de afgelopen week een snikkend lid van Gouden Dageraad. 3,5% zouden ze nog halen, aldus de laatste peilingen.

Maandag zal de Rechtbank beslissen welke partijen mogen meedoen op 25 mei. Vermoed wordt dat niet alle 46 het zullen halen. Maar hoe dan ook: 46 partijen. Is Griekenland daarom misschien de bakermat van de democratie?

24 thoughts on “46 partijen hebben aanvraag ingediend voor deelname aan Europarlementsverkiezingen

  1. Bruno, bedankt voor de bloemlezing. Of 46 partijen een teken van democratie is … het is voor mij meer een teken van verzuiling. De vraag is nu welke koers vaart de Rechtbank, dan ben je er snel achter hoe democratisch het er aan toe gaat in Griekenland.

  2. Dank @Bruno.Een mooie ruggesteun bij het volgen van het op ons afkomende nieuws in de komende dagen.

    Maar voor het goede begrip: lees voor jouw ‘nauwelijks niets’ misschien beter ‘namelijk niets’ of ‘nauwelijks iets’. Of lees ik het verkeerd?

  3. Dank om me er op te wijzen @Aleko. De dubbele negatie werkt in het Grieks, maar is natuurlijk fout in het Nederlands. Ik heb het al aangepast. Uiteraard is het “nauwelijks iets”.

  4. Bedankt voor het rijtje Bruno, waar blijf je de energie vandaan halen, mijn complimenten! Helaas vrees ik dat wanneer je 12 Grieken op een rij zet, je 13 meningen (over de ander) te horen krijgt, als je ze te horen krijgt, want meestal schreeuwen ze die dwars door elkaar heen. Op tv dan wel te verstaan, want hier in Argos is apathie de troef. Zowel jong als oud is niet (meer) geinteresseerd in wat dan ook dat buiten hun directe oogopslag te zien is. De ondergang van onze bakermat?
    Houd vol Bruno!!

  5. troost u magnola das bij ieder volk zo, niet alleen bij de Grieken, bij de een is het een mening meer, bij de ander is het weer eentje minder… en laat ze toch schreeuwen stoort u dat???????? gelijk onze vriend George Orwell zei
    Ενας λαος που εκλεγει διεφθαρμενους κλεφτες ,και προδοτες και απατεωνες,δεν ειναι θυμα! Ειναι συνεργος τους. laat de mensen toch doen …

  6. Het opperste gerechtshof heeft beslist dat partij nummer 35: Nationale Hoop, niet mag deelnemen aan de verkiezingen. Het gaat immers om monarchisten (aanhangers van “Koko”, zoals voormalig koning Konstantinos wel eens wordt genoemd). Een partij die 0,07% van de stemmen haalde in 2012 wordt twee jaar later beschouwd als een bedreiging voor de democratie.

    Fascisten en nazi’s mogen wel deelnemen. Gouden Dageraad & Nationale Dageraad zullen dus gewoon meedingen naar de gunst van de kiezers.
    Nationaal Front mag dan weer niet meedoen, maar die partij had haar aanvraag niet tijdig ingediend. Nummer 31: Partij van de Jongeren was ook niet op tijd.

  7. Als je de gigantische problemen in je achterhoofd hebt en je ziet bovenstaande lijst die dus een oplossing zouden moeten bieden dan ben ik blij dat ik hier niet hoef te stemmen en een ieder die zegt dat de Griek het aan zich zelf te danken is vanwege zijn stemgedrag heeft maar ten dele gelijk. Een televisie vol propaganda en leugens en een lijst waaruit je ‘de minst slechte’ kiest.

  8. Ik ben benieuwd hoe de rest van Europa reageert als Gouden Dageraad in het gezamenlijke europarlement zou komen.

  9. dat is geen democratie. als wij ook een koning willen zo als jullie waarom mag dat niet. en Europa kijk daar aan. waarom mag dat niet Europa??
    Ψωμι ελλια και Κωτσο βασιλια.

  10. @Bea, alle EU-onderdanen hebben evenveel recht als de Grieken om te kiezen voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de Europese verkiezingen. Ik zou bij deze alle Europeanen die in Griekenland wonen willen oproepen om toch te gaan stemmen, al is het maar om het zwarte gevaar te weren.

    @Bruno, je hebt er niet bij vermeld dat DIMAR nu PAPAR wordt genoemd – Papandreiko Dimar (en ja, ik heb het gepikt van Radio Arvilla 😉

  11. @Nadia, ik stem als Nederlander voor een Nederlandse kandidaat, maar wat ik bedoelde is dat een Nederlander niet kan voorkomen dat er een Griekse generaal in het europarlement komt, want dat is een beslissing van Griekse justitie.

  12. Deelname van een fascistische partij aan verkiezingen verbieden, is op zich een fascistische maatregel.
    Haar succes is enkel te wijten aan het jarenlange corrupte beleid van de andere partijen. Laat de Grieken maar eens ongestoord kleur bekennen.
    Misschien moet Griekenland eerst nog door een nog somberder dal, vooraleer de heropstanding volgt.
    Ik heb vaak de moedeloze indruk dat in dit soort culturen enkel een staalvreter als Tito, het zaakje onder controle kan houden. De groep bevoordeelde profiteurs blijft dan nog enigszins beperkt.

  13. op de Griekse kieslijst staat een nederlandse kandidaat voor de groenen

  14. Ja, Monique Ackermans, niet? Woont ze niet op Kreta?

  15. Nee nee, Nadia, het was de goddelijke Apostolis, van Ellinofreneia.
    PAPAR! Beetje moeilijk uit te leggen voor wie geen Grieks kent, vrees ik.

  16. @Bruno, klopt, ik heb me vergist, geweldige woordspeling PAPAR, het filmpje erbij was ook schitterend, tranen met tuiten van het lachen hier.

    @Bea, idd aan de beslissing van de Griekse justitie daar kan de EU niks aan doen, en ik ben ook heel benieuwd naar de reacties na 25 mei want extreem-rechts zal er heel sterk uitkomen, ook in Frankrijk oa.

    @Penimeni, over Tito weet ik dat hij kinderen ging dopen in alle uithoeken van het land, een wijdverbreide traditie in de Balkan om invloed te winnen. Ik ken hier een vrouw die afkomstig is uit Skopje (FYROM) en die tot een Tito-getrouwe clan behoorde. Natuurlijk wist zij te vertellen dat alles beter was onder Tito…

  17. @ penimeni nog geen 1000 titos of stalins kunnen dit “soort culturen” onder controle houden dat heeft de geschiedenis al genoeg bewezen mss dat het met uw soort van cultuur wel gaat maar met deze spijtig genoeg niet … laat de democratie gewoon haar werk maar doen … en ze zullen krijgen wat ze verdienen …

  18. @EUROPA, wat is mijn soort cultuur? Ik ben benieuwd.
    Ik wil enkel zeggen dat eindeloze ruziemakers misschien baat hebben bij één gemeenschappelijke vijand om tot een omwenteling te komen.

  19. Uw cultuur?? Geen ruziemaker zeker 🙂

  20. Mogelijk antwoord op vraag met Lenin z’n hoofd ernaast zou kunnen zijn “Redelijk slecht, maar alvast niet slechter.”

    ‘Tis “brandend heet Athene” (Athina Perikaustos) denk ik, gewoon voor de goede orde. En dat klinkt misschien raar – zoals Panhelleens Burgersstrijdwagen – maar dat is omwille van een soms onvermijdelijke toename van het belachelijkheidsgehalte bij vertalingen. Sommige dingen klinken in het Nederlands niet zo goed als in het Grieks, en omgekeerd. We gaan ook niet insinueren over een Griekse dat ze een rare naam heeft door te stellen dat ze ‘vrijheid (jawel)’ heeft, wanneer we weten dat ‘Eleutheria’ volkomen normaal en mooi klinkt in het Grieks, terwijl dat in het Nederlands compleet niet het geval is.
    Nje Plocho oeznatj mnogo jezikej.

  21. @Tzimis: pakken beter dan ten tijde van de Holodomor (http://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor). Ik heb gehoord dat er in Solovki, Magadan, Butovo, enz. even min als in Sobibor, Liepaja, Tigray, enz. ook niet geklaagd wordt dat er minder geweerschoten te horen zijn.

    Of de kogel van rechts of van links komt, doet er niet toe: het blijft een kogel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *