Regeringswoordvoerder is advocaat in omstreden proces

Het is 2010 en de Griekse elektriciteitsmarkt lijkt zich te open. Hoera, privé-initiatieven die voor concurrentie zorgen, waardoor er goedkopere elektriciteit op de markt komt! Ik ben er zelf ook voor gevallen: we zijn in 2010 overgestapt van DEH naar Hellas Power. De andere concurrent heette Energa. Het waren de dagen dat ik nog naief was. In 2012 viel het doek over beide elektriciteitsaanbieders, officieel omdat ze niet konden optornen tegen de almacht van DEH. Daar was zeker iets van waar, want DEH voerde naar Europese normen oneerlijke concurrentie: het bedrijf bezit namelijk het hele proces van elektriciteit opwekken tot het brengen bij de eindgebruiker. Zelfs de bruinkoolmijnen zijn in handen van de gigant.

Na het verdwijnen van de bedrijven Hellas Power en Energa, bleek dat ook hun eigenaars, jonge Griekse zakenlieden die de lifestylebladen sierden, niet meer te vinden waren. Ze hadden het geld dat hun klanten aan “charatsi” moesten betalen, in eigen zak gestoken en met de aldus vergaarde 250 miljoen maten ze zich een levensstijl aan die op heel wat belangstelling van de rioolpers kon rekenen. Even was er sprake van dat de klanten van de bedrijven de charatsi opnieuw zouden moeten betalen aan de overheid. Het geld zouden ze nadien dan terugkrijgen nadat de regering het van de playboys had weten terug te vorderen. Zo ver is het nooit gekomen en gelukkig maar.

Want binnenkort komt de zaak voor het gerecht en de woordvoerder van Nea Dimokratia (en bij uitstek van de regering) Makis Voridis, advocaat, zal de verdediging van de twee op zich nemen. Nog even ter herinnering: Voridis is in zijn jeugd nog voorzitter van EPEN geweest, de partij die door juntaleider Papadopoulos is opgericht toen die laatste in de gevangenis zat. De voorganger van Voridis bij EPEN was Nikos Michaloliakos, de huidige leider van Gouden Dageraad. Voridis is salonfähig gemaakt bij LA.O.S. en mag nu dus dit soort dingen doen bij het Nea Dimokratia van Antonis Samaras. Hij kan dit ook allemaal heel goed combineren, naast zijn talrijke televisieoptredens.

Toen hij werd geïnterpelleerd over het feit dat hij bedrijven verdedigde die 250 miljoen van de overheid hebben verdonkeremaand, was zijn reactie dat die 250 miljoen het verschil echt niet zullen maken op de enorme openbare schuld die Griekenland torst. Maar in het parlement heeft hij zich wel al laten ontvallen dat mensen die voor 2600 euro schulden uit hun huis worden gezet, die schuld moeten betalen, want het is schuld en die kan niet onbetaald blijven. Voridis als de kampioen van de twee maten en gewichten.

De kwestie is natuurlijk koren op de molen van SYRIZA, de partij die in de laatste opiniepeilingen over de Europarlementsverkiezingen weer op kop ligt, ondanks het feit dat ze weinig Grieken kan overtuigen. Maar het lot van je land leg je natuurlijk ook niet in handen van iemand als Voridis.

One thought on “Regeringswoordvoerder is advocaat in omstreden proces

  1. Wel @Bruno,wij hebben een nota bekomen dat we onze charatisi niet betaald hebben,wat natuurlijk niet waar is.De rekening is voldaan aan Energa.
    Even kijken wat voor een rondgeloop dat weer wordt van kantoor naar kantoor.Ze hebben er nogal een handje van weg,de mensen op stang te jagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *