Zo wordt de campagne gevoerd…

Gisteren hield premier Samaras zijn laatste toespraak voor de verkiezingsslag van morgen op het Syntagmaplein. De beelden die op televisie werden getoond, laten een menigte vlaggenzwaaiers zien en het lijkt alsof de populariteit van de premier de top heeft bereikt.

Ik moest gisteravond in het centrum van Athene zijn, omstreeks 21u, en ik zag nauwelijks beweging. Volgende beelden tonen wat ik zag, en tonen ook hoe je met een camera een compleet ander beeld kunt geven van de werkelijkheid.

De regerende partijen hebben ook de media aan hun kant om indrukken te wekken. Neem nu Eva Kaili, voormalig PASOK-parlementslid, die op televisie de kritische journalist Stelios Kouloglou beschuldigt dat hij de naam Michaloliakos op zijn verkiezingspamfletten steunt. Kouloglou is kandidaat voor SYRIZA. De Michaloliakos die hij vermeldt, is Vasilis Michaloliakos, zittend burgemeester van Piraeus. Maar mevrouw Kaili, die goed bevriend is met de eigenaars van de elektriciteitsbedrijven die illegaal de charatsi hebben opgestreken en er een luxeleventje mee leidden, vindt dat Kouloglou de indruk geeft dat hij Gouden Dageraad steunt.

Of neem nu de zender ANT1, die zegt dat we zeker moeten oppassen want het gaat beter met Griekenland en we moeten nu zeker geen gek stemgedrag tentoon spreiden. “Journalisten” die kijkers aanraden voor welke partij ze moeten stemmen: we zijn het ondertussen gewend, maar het wordt steeds nadrukkelijker.

ant1Ik vertaal het even voor u:

  • Iedereen die stabiliteit wil en geen (nationale) verkiezingen, moet dat nu in het stemlokaal laten zien.
  • Het doel van Tsipras om de regering te doen vallen, zal nog sneller bereikt worden als de zaken blijven zoals ze nu zijn en de onbeslisten niet voor Nea Dimokratia of Elia zullen stemmen.
  • De omwenteling die SYRIZA aankondigt, kan leiden tot langdurige instabiliteit.
  • Een politiek “ongeluk” (woord dat ook door Samaras wordt gebruikt) met een ondoordachte stem, kan een katastrofe veroorzaken.
  • Neigingen van parlementsleden om het centrum te verlaten kan politieke instabiliteit veroorzaken.
  • Een terugval van de economie en het verloren gaan van de inspannigen van het volk kunnen worden veroorzaakt door de vlucht van de investeerders.
  • De politieke instabiliteit kan alle voordelige beslissingen voor ons land blokkeren.
  • Een ondoordachte stem kan leiden tot de verstikking van de economie.

Vreemd ook dat volgend bericht 1 dag voor de verkiezingen wordt gelanceerd in de Griekse pers: een programma van 26 miljard euro wordt gelanceerd om de armoede tegen te gaan en de werklozen te helpen.

En waarom moet Wolfgang Schäuble net nu zeggen dat het Alexis Tsipras (niet met zo veel woorden) was die in 2012 een grexit wilde forceren? Terwijl 10 dagen geleden werd gezegd dat Duitsland destijds klaar stond om Griekenland uit de eurozone te schoppen.

En is het toeval dat Fitch gisteren de kredietwaardigheid van Griekenland heeft verhoogd? Niet dat het land daarmee uit de junk-status is, maar het is toch wel een opvallend signaal.

Ik kan er alleen maar uit op maken dat men bang is voor een overwinning van SYRIZA. Toch wel lastig, niet, die democratie en de vrije keuze van de burgers? Blijkbaar houdt het niemand bezig dat Gouden Dageraad wel eens heel hoog zou kunnen scoren. Lijkt mij persoonlijk toch wel gevaarlijker.

5 thoughts on “Zo wordt de campagne gevoerd…

  1. Zwaar geschut van ND. Die partij met zoveel LAOS in haar gelederen en nauwelijks te ontkennen informele prettige contacten met Gouden Dageraad.

  2. Bedankt voor de vertaling Bruno!
    …. Ik krijg nu min of meer een (Vlaamsche) deja-vu,’variaties op een thema’ :p

    De leefomstandigheden zijn hier absoluut niet vergelijkbaar met die van de mensen in Griekenland (dat zou ernstig afbreuk doen aan hun miserie), maar ook ik hou mijn hart vast. Erg benieuwd naar wat het gaat worden, hier te lande, evenzeer in Griekenland maar ook in Europa :-/

  3. Zo, met de nodige Europese tegenzin deze morgen op Syriza gestemd. Hopelijk kan de poetsvrouw die vitriool te slikken kreeg dankzij mijn kruisje wat geld verdienen in Europa…

  4. Bravo Wim. Konstantina gaat. nooit zo blij geweest.

  5. Afschuwelijke beelden dit. Niet vanwege het geweld, maar de pure manipulatie die er vanuit gaat.

    In deze is in zekere zin een vergelijking te trekken tussen de EU-propaganda en de propaganda machine van nazi Duitsland.

    Nogmaals, afschuwelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *