Schoonmaaksters vechten nog steeds om opnieuw aangenomen te worden

Herinnert u zich nog de post van ruim twee weken geleden waar ik melding maakte van het feit dat de rechtbank van Athene 397 schoonmaaksters gelijk had gegeven in hun strijd tegen hun ontslag uit de openbare sector? Volgens de uitspraak van die rechtbank hadden ze op maandag 19 mei 2014 weer aan het werk moeten gaan.

De overheid heeft de beslissing van de rechtbank naast zich neergelegd. De vrouwen zijn nog steeds niet aan het werk, en daarom hebben ze besloten om verder te protesteren op de manier waarop ze dat maanden hebben gedaan. Ze komen weer dagelijks de straat op en kamperen weer voor het ministerie van Financiën. Premier Samaras heeft in de aanloop naar de Europarlementsverkiezingen 770.000 nieuwe banen beloofd tegen 2018 (dat zijn ZEVENHONDERDZEVENTIGDUIZEND banen!), maar deze vrouwen zijn daar duidelijk niet bij. Ze worden niet opnieuw aangenomen en dit jaar zal de Griekse overheid nog eens 11.000 ambtenaren op straat moeten zetten.

De politie voert de protesterende vrouwen met geweld weg

De politie voert de protesterende vrouwen met geweld weg

Vanochtend waren de vrouwen weer naar het ministerie van Financiën gekomen en dit keer hielden ze het gebouw bezet. Ze ketenden de deur vast en eisten dat ze weer werden aangenomen.

Dat was niet naar de zin van de overheid, en die stuurde er de oproerpolitie op af, die de vrouwen hardhandig afvoerde. Twee van hen dienden even naar het ziekenhuis te worden gebracht met lichte verwondingen. Een van hen heeft er wel een gebroken been aan overgehouden. De het onderbeen in het gips, staat ze ondertussen weer te protesteren.

Tsja, de deur van het ministerie moet open blijven, want het ziet er naar uit dat minister Yiannis Stournaras langs daar naar buiten zal moeten. Er is namelijk sprake van een regeringsherschikking en de positie van Stournaras is niet gegarandeerd. Vermoedelijk zou hij dan voorzitter van de Griekse Nationale Bank worden. Vraag is dan wel wie er in zijn plaats komt. En of de trojka daarmee akkoord kan gaan, want de minister van Financiën is de sleutelfiguur in de onderhandelingen tussen Griekenland en trojka.

Waarom die regeringsherschikking moet komen, is me niet duidelijk. Samaras heeft gezegd dat hij de boodschap van de kiezer tijdens de Europarlementsverkiezingen heeft begrepen en ook dat hij de onrechtvaardigheden zal wegwerken. Vreemd toch dat hij nooit in staat is geweest om de onrechtvaardigheden te voorkomen. Het zou hem heel wat gedoe hebben bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *