Verkiezingen 2009 – de nummers

En we tellen verder af naar de verkiezingen van zondag aanstaande. De stortvloed aan foldertjes en affiches wordt alsmaar groter. Desondanks is het dit keer allemaal nog redelijk binnen de perken gebleven, wellicht omdat het de potentiele kiezer voor de borst kan stoten als die ziet dat een politicus enorme sommen uitgeeft aan een kiescampagne in tijden van crisis. Affiches van PASOK zie je bijna nergens. De verklaring van de partijtop is dat ze op die manier willen laten zien dat ze aan het milieu denken. Men kan opwerpen dat de partij wellicht geen grote affichecampagne nodig heeft om de verkiezingen te winnen. Dat blijkt alvast uit de laatste opiniepeilingen (al wel 10 dagen geleden, maar ik denk niet dat het tij ondertussen al gekeerd is).

Nea Dimokratia daarentegen, heeft de affichecampagne wel flink nodig. Alleen: de partij is zwaar gehavend door de voorbij 5 regeringsjaren gekomen en ze is niet langer een sterk merk. Daarom zien we nu in heel Athene (en ongetwijfeld in heel Griekenland) de ge-airbrushte kop van Kostas Karamanlis. De man schijnt volledig op zijn eentje campagne te voeren. Op zijn affiches staat de naam van Nea Dimokratia ergens onooglijk in een hoekje. Het zegt genoeg.

Nog een andere kop die boven Athene waakt, is die van LAOS-leider Karatzaferis. Zijn affiches staan vol kinderachtige rijmpjes. Alles wat maar op de naam Karatzaferis rijmt, kan worden gebruikt. Τώρα πια, ξέρεις. Καρατζαφέρης luidt het (Nu weet je het. Karatzaferis). Ondanks zijn lullige slogans en zijn kieslijsten die gevuld staan met narren en randgevallen, zou hij wel eens de grote overwinnaar van deze verkiezingen kunnen worden.

Nog een ander affiche valt op, en dit is nieuw. Langs de kant van de weg wordt de Griekse kiezer opgeroepen om toch te gaan stemmen op zondag (dit is een affiche van het Ministerie van Binnenlandse Zaken). Stemmen is in Griekenland verplicht, maar tijdens de recente Europarlementsverkiezingen kwam 50% van de kiesplichtigen niet opdagen (zij die thuis blijven, worden hier niet langer vervolgd).  Gevreesd wordt dat het ook nu weer veel ontevreden kiezers zullen thuis blijven. En in de eerste plaats zullen dat kiezers van Nea Dimokratia zijn, want die stemmen uit onvrede liever niet, dan dat ze hun stem aan een andere partij geven (hoewel we toch mogen verwachten dat sommigen hun stem aan LAOS zullen geven). Op die manier kan deze affiche als een paniekerige zet van Nea Dimokratia worden geinterpreteerd.

Posts over de verkiezingen in Griekenland hebben het meestal over een handvol partijen. Het feit ook dat de macht de voorbij 25 jaar verdeeld is geweest onder 2 partijen, geeft misschien het idee dat er weinig politieke partijen zijn in Griekenland. Dat is echter niet waar. Officiele berichten laten zien dat de Griekse kiezer dit keer de keuze heeft uit 23 partijen. Ik som ze even (vertaald) voor u op in min of meer alfabetische volgorde:

Een aantal partijen heeft het niet gehaald: Waar Ben Je Papadopoulos (inderdaad, de juntaleider), Partij van de Griekse Immigranten, Terroriseer de Terroristen, en nog een paar andere.

Het mag duidelijk zijn dat 3 kwart van deze partijen niet ernstig kan worden genomen. Jammer genoeg hebben ook de grote partijen bewezen dat ze niet ernstig kunnen worden genomen.

9.835.007 Grieken staan ingeschreven op de kieslijsten. Benieuwd hoeveel van hen uiteindelijk zullen komen opdagen.

33 thoughts on “Verkiezingen 2009 – de nummers

  1. je moet toegeven ,je kan wel goed mee lachen met Leventis. hij is heerlijk. vooral als hij boos is.

  2. al gaat Karatzaferis ook wel in overdrive de laatste dagen – gisteren zei hij o.a. dat Griekenland zijn schulden aan Europa niet moet betalen, omdat omdat Europa al 2000 jaar schulden heeft aan Griekenland voor Socrates en Plato… en vervolgens dat de revolutie van 1821 nog aan de gang is…! @Bruno ik kan mij moeilijk voorstellen dat hij echt de grote sprong gaat maken…? ik blijf bij 6%…

  3. Ik had net mijn schoonzus, die in Kreta verblijft aan de lijn. Het weekend gaan ze naar Athene om te stemmen, want Pasok heeft charters ingelegd en voor 40 euro met het vliegtuig even je stem gaan uitbrengen. Toen ik vroeg wat voor een (overigens heel leuk, mooi )land dit is, antwoordde ze lakoniek dat Nea Dem voor gratis vervoer zorgt…
    Ik kan nog steeds stomverbaasd zitten luisteren, na al die jaren…
    @Bruno:danke voor het weetje van de 23 partijen, dat wisten ze zelfs niet!

  4. Na 30 jaren GR heb ik het nog altijd niet door dat je ergens woont en elders ingeschreven bent. Is het om de rompslomp van bureaucratie te vermijden of een goeie reden om nog eens naar de geboorteplaats te reizen ? Bij verkiezingen is een groot deel van de bevolking onderweg.
    En in die 23 partijen zijn er wel kleurrijke benamingen bij en inderdaad,die Leventis neemt blad voor de mond!:) Hij verslikt er zelfs in !:)

  5. Ik mag hem echt veel. hij is een echte leventis.
    ik begrijp weer niet dat jullie niet begrijpen dat de partijen helpen de kisers om te gaan stemmen. het leeft in gr. anders dan bij belgie of nederland. daar betalen ze niet milioenen aan een of andere koning of koningin met hun hele familie. en omdat de Griek meestal stem ergens anders dan waar hij woont ,wordt zulke dagen als een uitstapje naar de vaderland waar de partij zo nodig helpt.ik kom helemaal van Nederland om te stemmen voor de partij en de hele sfeer om de verkiezingen. moeilijke om te begrijpen ,He??

  6. Sorry … Leventis neemt GEEN blad voor de mond .

  7. Inderdaad @Tzeni, voor ons Belgen is dat moeilijk te begrijpen. Als je constant wordt genaaid door dezelfde politici, dan kan ik er moeilijk in komen dat je toch nog wil gaan stemmen. Het kan dan misschien wel een plicht zijn voor het vaderland, maar als je ziet dat die politici het vaderland stelselmatig naar de haaien helpen en enkel hun eigen belangen nastreven …
    Overigens: wat dat betalen van miljoenen aan koningen betreft: weet je hoeveel geld de politieke partijen van de staat krijgen om campagne te voeren? NK krijgt rond de 26 miljoen, PASOK 24 miljoen en de andere partijen zijn ook nog eens goed voor ongeveer 6 miljoen. Allemaal geld van de belastingbetaler.

  8. @Tzeni ik ben ervan overtuigd dat het net daardoor is dat altijd maar weer dezelfde nietsnutten verkozen kunnen worden: ze hebben een hele schare fans die weigeren hun ogen open te doen en die het toch niet kan schelen wat hun verkozenen uitspoken – om het even wat, ze stemmen toch voor ND, PASOK, KKE, afhankelijk van waar Babas voor stemde… ik ken heel redelijke, weldenkende mensen, die echter volkomen eenzijdig, koppig en irrationeel worden als het erop aankomt goed te praten wat x, y, of z gedaan heeft… heel vreemd. Alsof ze voor een voetbalploeg supporteren – ik zie wel in dat een fan zich kan blijven inleven in een voetbalploeg die slecht geleid wordt en die geen bal goed kan trappen… maar politiek gaat toch over andere, meer belangrijke dingen, en die blinde affiliatie met rood, groen of blauw is niet meer van deze tijd en doet veel kwaad voor Griekenland. Overigens kunnen Belgen in het buitenland ook stemmen voor de Belgische verkiezingen, maar ze moeten daarvoor niet in een vliegtuig…

  9. @Bruno, in een monarchie zijn evengoed politieke partijen die staatsdonaties krijgen om campagne te voeren. Het dure koningschap komt er gewoon bovenop en bovendien is die monarchie per definitie totaal ondemocratisch.

  10. @Hans, men is gewoon bang voor de stem van de “omogeneis”, de Griek die in het buitenland woont. Het is een kwestie die al jaren niet op de politieke agenda geraakt. Grieken die in het buitenland wonen, hebben kennis gemaakt met meritocratie en met andere politieke systemen en zijn geneigd om te stemmen voor partijen die een programma hebben. Het gaat hier echter niet om een paar 1000 stemmen (zoals Belgen in het buitenland), maar wel om miljoenen stemmen (denk maar aan de Grieken in de VS of in Australie).
    Meer info over de Grieken in het buitenland: http://www.sae.gr/

  11. Ik heb ooit ergens gelezen, @Mario, dat een presidentieel systeem nog meer zou kosten dan een monarchie.
    Gelukkig zijn er nog monarchieën die de rol van de middelleeuwse middeleeuwse nar hebben overgenomen…

  12. Sovarà @Bruno, ik heb ooit ergens gelezen dat de aarde plat is en dat de dieren ooit konden spreken.
    Gelukkig gebruik je het woord middeleeuws (nee, geen leeuwen ;o} ) want dat is het inderdaad : een monarchie kan eenvoudig weg niet in onze tijd omdat het wars is van werkelijk alle democratische principes.
    En zelfs al zou dat meer kosten dan is het nog de moeite waard om dergelijke middeleeuwse gebruiken sowieso overboord te gooien.

  13. Ik ben ook geen monarchist, maar ik wil toch opmerken dat er geen fundamentele tegenstrijdigheid is tussen een monarchie en een democratisch bestel. Kijk naar de Europese landen die een monarchie hebben: Zweden, Noorwegen, Denemarken, Nederland, Ver.Koninkrijk….niet bepaald landen waar de democratie gevaar loopt!

  14. @Liesbeth, ik bedoel wel dat het koningschap erfelijk is. Wat is daar democratisch aan? Zelfs een puur protocollaire functie (zoals in de Scandinavische landen) is toch compleet overbodig?
    De Grieken hebben gelukkig korte metten gemaakt met dat verderfelijk systeem.

  15. Wel @Bruno,als je alle ex presidenten een royaal pensioen toekent tot het einde van hun leven,dan zijn ze inderdaad kostelijk en misschien wel meer dan een koning.
    En @Hans,ik heb vooral de indruk dat expat Grieken stemmen zoals Baba .Ze schijnen een ingeankerd politiek partijstelsel meegenomen te hebben en zelfs als hun reden anti is,zullen ze toch nog op die bepaalde partij stemmen om toch hun familieband niet te verbreken .
    Eigenlijk zou een expat geen stemrecht mogen hebben want wat hebben zij te doen met het politiek beheer in het thuisland ? Ze zijn ervan onder getrokken en betalen geen belastingen meer , komen eens een maand op vakantie om te zwemmen en zonnen , op taveerne te gaan en hebben geen idee van het dagelijks leven . Ik zou niet weten op wie te stemmen in m’n dorp in Belgie want ik ben er al zo lang weg dat ik geen estimatie kan geven.
    En wat polls betreft , hoorde ik vanmorgen een goeie van een Ierse bookmaker : gokken geeft veel betrouwbaardere uitslagen dan polls want in een poll kun je liegen maar als je met geld gokt , dan lieg je niet !:)

  16. @Jenny: volledig mee eens: je zou moeten stemmen waar je belastingen betaalt: politiek is weinig anders dan beslissen hoe de beperkte middelen gebruikt zullen worden ten voordele van het land en de inwoners… ik mag hier wel belastingen betalen, maar ik mag niet mee beslissen wat er met mijn geld gebeurt; de Grieken in het buitenland mogen wel beslissen wat er met mijn geld gebeurt: te gek voor woorden…

    De Stoichima: een week geleden stond een verschil PASOK-ND met meer dan 7% nog op 2.68, dus eigenlijk wel laag; ik denk dat die kans toch wel kleiner is dan dat…

  17. @Hans,zou je geen goktent openen want behalve Ieren zijn Grieken ook spelers ? Ik zou je komen helpen om de buitenmuren in alle mogelijke kleuren van de regenboog te schilderen om niemand voor de borst te stuiten !:)

  18. wat slim allemaal over de expat. dat Eu niet achter is gekomen,dat ik bv, mij 2 nationaliteiten mag houden. en wie geen belasting betaalt mag niet stemmen. dan zou de meeste jongens in gr en de werkelozen ook van stem af moeten. AUb.

  19. en mischien als iemand meer belasting betaalt dan een andere ,zijn stem dubbel of driedubbel te telen. rijke mensen hun stem meer waard geven. en als je heel veel belasting betaalt dan zelf regeren of zo iets.
    dus als je uit Belgie komt en je betaalt ineens veel belasting ,een stem recht geven met een driedubbel telende stem. Mooi toch?

  20. @Tzeni dat was natuurlijk niet wat ik bedoelde: in principe bedoelde ik dat je zou moeten stemmen waar je woont en waar je stem belang heeft voor jezelf (ie waar je belastingen betaalt als er belastbaar inkomen is). Ik wil niet terug naar een cijnskiesstelsel waar enkel wie belastingen betaalt mag stemmen… Ik vind dat ik in griekenland zou moeten stemmen en niet in belgie; over Belgie zou ik niets te zeggen mogen hebben, over Griekenland wel, want hier woon ik en hier betaal ik mijn belastingen. Dat lijkt mij logisch en niet onredelijk, want met mijn belastingen hier worden de ziekenhuizen georganiseerd waar ik naartoe moet als ik ziek ben en worden de scholen georganiseerd waar mijn kinderen naartoe moeten, en worden mijn werkloze medeburgers een vergoeding toegekend… Zoals het mij ook logisch lijkt dat wanneer iemand belastingen ontduikt, ook diens stemrecht wordt afgenomen, want die persoon plaatst zichzelf buiten de maatschappij waar hij woont. Op welke basis menen de Grieken die al jaren in het buitenland wonen dat ze een soort natuurlijk recht hebben om mee te beslissen wat er in Griekenland moet gebeuren met andermans geld en voor andermans kinderen? of leven ze nog in de veronderstelling dat Griekenland enkel voor de Grieken is? dan kunnen ze enkel KKE stemmen, want die zijn voor uittreding uit de EU…

    Dubbele nationaliteit is weer een heel andere discussie, en ik had er al lang eens over willen bloggen op DSO, maar ik heb niet zoveel tijd de laatste tijd… en het ligt misschien wel gevoelig bij veel mensen…

  21. ja dan gaan wij KKE stemmen.en ik neem aan als je daar werk en belasting betaal dat je de recht heb om de griekse nationaliteit aan te nemen en stem recht.
    voor de rest sorry zo werkt het niet. is niet allemaal een questie van centen.

  22. neen hoor, zo gemakkelijk word je geen Griek, zelfs niet als je met een Griekse getrouwd bent… het is enkel voor de geprivilegieerden :-))

    En dan is er nog het probleem van de dubbele nationaliteit: je mag van Belgie niet vrijwillig een nieuwe nationaliteit aannemen zonder afstand te doen van de Belgische, en dat is toch wel een te zware prijs (al kan het wel zijn dat dit recent veranderd is, er was een nieuwe wet in de maak).

    Ik denk wel dat het zo werkt: vooreerst is het wel een kwestie van centen: vanuit een ideologisch standpunt beslissen op welke manier je centen gaat verkrijgen en hoe je ze gaat uitgeven (aan onderwijs of aan meer ambtenaren, aan gezondheidszorg of aan jachtvliegtuigen, aan tax cuts voor 4×4’s of aan afvalverwerking, …) meer is het niet; ten tweede ligt het principe ‘No Taxation Without Representation’ aan de basis van de democratisering zoals die vanuit Engeland in de late middeleeuwen langzaam over Europa werd verspreid (dit is vele jaren nadat de Griekse democratie, waar overigens ook enkel de rijken mochten meedoen aan de stemming, was uitgedoofd).

    In een niet-gerelateerd punt: in de Athens Plus van vandaag, helaas nog niet on-line, geeft mijn voetbalmaatje Nick Malkoutzis een schitterend overzicht van de campagne tot nu toe in zijn stukje Democracy, The Game Show: leuke weekendliteratuur…

  23. hoezo een te zware prijs. je leef en betaalt belasting in griekenland. je heb de belgishe nationaliteit niet nodig.

  24. OK: de dag dat de Grieken van de diaspora hun Griekse nationaliteit opgeven, dien ik mijn aanvraag in voor Grieks staatsburgerschap (als de Grieken mij dat tegen dan wel willen geven natuurlijk, wat vooralsnog niet het geval is)…

  25. Werkelijk @Hans,kan je als Belg geen andere nationaliteit hebben ? Ik wist het niet en kan me ook geen zier schelen de griekse aan te nemen omdat ik er geen noodzaak aan heb en vooral om al de rompslomp van papperasserij te ontlopen . ‘t Was me al genoeg hier getrouwd te geraken!!!:)

  26. @jenny ja dat was toch minstens tot voor kort zo; dat was een groot strijdpunt voor Vlamingen in de Wereld, maar blijkt dat het nu wel kan sinds 2007 (http://www.viw.be/artikels/laurette_onkelinx.htm); Met dubbele nationaliteit kunnen Belgische expats bv stemmen in hun nieuwe land, of ambtenaar worden zonder afstand te doen van hun Belgische nationaliteit. Wat wel al kon, is dubbele nationaliteit door geboorte, dus niet door een vrijwillige handeling (bv een kind geboren in griekenland uit een Griekse moeder is Grieks volgens de Griekse wet, maar datzelfde kind van een Belgische vader die zelf in belgie geboren is (dus tweede-generatie-kind) is ook automatisch Belg volgens de Belgische wet.

  27. Ik schrok vanmorgen toen ik hoorde dat een enkele politieke partij ,25 charters inzet van Duitsland naar GR . Als dat waar is (ik steek er m’n hand niet voor in het vuur) weet je waar jouw belastingeld naartoe gaat @Hans !

  28. @ Jenny
    Ik heb het al eerder vermeld, maar de charters gaan niet alleen naar Duitsland. Van overal vliegen de grieken gratis naar hun geboorteland om te stemmen. Het toppunt is dat de partijen die charters niet betalen, waardoor Olympic Airways ten gronde is gegaan (let wel, da’s niet de enige reden).
    Mijn belastinggeld goed besteed?! Tsja …

  29. @Pieter,ik dacht dat het een grap was van joernalisten toen ze zeiden dat zowat 400 vluchten naar GR gepland zijn voor de verkiezingen ! Maar nu zowat half de bevolking ergens onderweg is , begint het aannemelijk te worden .
    Ik snap niet hoe deze staat een controle kan uitvoeren want ik ken heel wat mensen die officieel geristreerd zijn in nu onbestaande adressen ,ruines,afgebroken huizen,enz.
    Als Belg moet ik om de 6 maanden een ‘levensbewijs’ sturen naar het Ministerie van Financien in Brussel voor m’n pensioen en ik vind dat niet meer dan normaal . Je verhuist niet zomaar zonder een nieuwe woonplaats aan te geven en afgeschreven te worden in de vorige.
    Maar daar hebben we weer de chaos en de uitbuiting van politieke systemen . GR is beter waard .

  30. chaos. grieks uitvinding, hoe vertaal je met een belgishe woord het chaos ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *