Voormalige leden van Gouden Dageraad Boukouras en Alexopoulos krijgen van een ND Parlementslid ingefluisterd dat ze voor Dimas moeten stemmen.

Voormalige leden van Gouden Dageraad Boukouras en Alexopoulos krijgen van een ND Parlementslid ingefluisterd dat ze voor Dimas moeten stemmen.

U had hier wellicht wat meer berichtgeving verwacht over de presidentsverkiezingen, maar door mijn drukke werkschema ben ik er niet aan toe gekomen. De procedure kent u ondertussen: tijdens de eerste en tweede ronde moesten er 200 parlementsleden worden gevonden die met presidentskandidaat Stavros Dimas instemden. Dat is, zoals verwacht, niet gelukt. Tijdens de eerste stemronde haalde Dimas 160 stemmen, in de tweede ronde waren er dat 168. Waarom dat verschil: tijdens de eerste ronde waren er 5 afwezigen, en sommigen onder hen waren tijdens de tweede ronde aanwezig, en stemden voor. Twee van die vijf, die voor Dimas stemden, zijn voormalige parlementsleden van Gouden Dageraad. De Griekse openbare omroep staatstelevisie Nerit kopte op maandag dat er een derde ronde komt. Het Griekse woord is ψηφοφορία (psifoforia), maar de Griekse BBC (dat was de zogenaamde ambitie van de regering Samaras toen ETR werd gesloten en Nerit werd opgestart) schreef ψοφοφορία (psofoforia). Een onfortuinlijke of gewilde woordspeling? Want het Griekse woord ψόφος (psofos) betekent “verrotten”.

Vrouw protesteert tijdens de 2de stemronde: "Jullie stinken, verraders" staat er op haar bloes.

Vrouw protesteert tijdens de 2de stemronde: “Jullie stinken, verraders” staat er op haar bloes.

Het politieke toneel lijkt meer en meer op een schaakspel. De partijen SYRIZA, KKE, Gouden Dageraad, ANEL (Onafhankelijke Grieken) en DIMAR hebben een duidelijk partijlijn: we stemnmen niet voor Stavros Dimas. Een aantal parlementsleden van DIMAR en ANEL zijn ondertussen onafhankelijk en zullen wellicht voor stemmen. Net voor het tweede stemronde stapten twee parlementsleden van DIMAR uit de partij. Vermoedt wordt dat ze dat doen om niet meer aan de partijlijn gebonden te zijn. En ondertussen wordt hen wellicht een plaatsje aangeboden in een andere partij die wellicht de kiesdrempel zal halen als er parlementaire verkiezingen komen.

Gekonkel

Want achter de schermen wordt er druk onderhandeld, is wel erg duidelijk. Een overzicht van het gekonkel:

Ten eerste was er de “kwestie Chaikalis“. Die had een gesprek met een tussenpersoon die nog raadgever was van Georgos Papandreou en Antonis Samaras en die hem geld aanbood om voor Stavros Dimas te stemmen. Het gesprek was opgenomen met een camera in een horloge verstopt. De tussenpersoon beweerde dat net hij Chaikalis wil tapen om te laten zien wat voor een onbetrouwbaar politicus hij wel is. Vervolgens klasseerde het gerecht de kwestie na twee dagen: het materiaal was illegaal verkregen en kon dus niet worden gebruikt. En de storm was even snel gaan liggen als hij was komen opsteken. U leest er alles over in dit artikel. De Griekse justitie heeft nooit eerder zo snel gewerkt, en de politieke wereld heeft nog nooit zo snel gereageerd. Wat er me doet aan denken: hoe zou het nog zijn met het onderzoek naar de Lijst Lagarde, waar vele politici op staan (die overigens in de parlementaire commissie zetelen die onderzoek moeten voeren naar die lijst)? Zal wellicht ook vertikaal geklasseerd worden.

Ten tweede probeerde premier Samaras angst te zaaien na de tweede stemronde. Hij zei dat er tijdens de derde stemronde geen παρών (paron – de “nee” stem in dit geval) zal zijn, maar een stem met naam en voornaam. Een dreiging aan het adres van de parlementsleden. Samaras hield het niet bij een dreiging: hij stelde ook voor om zijn coalitieregering te verbreden met pro-Europese krachten. Voor critici was dit een nauwelijks verhulde poging tot omkoping: parlementsleden die voor Dimas stemden, zouden een ministerpost kunnen krijgen. Een verlokkelijk aanbod voor die parlementsleden die hun partijdiscipline doorbreken en instemmen met de presidentskandidaat.

Parlementaire verkiezingen in het verschiet

Aanstaande maandag, om 12u, volgt de derde stemronde en moet Stavros Dimas 180 stemmen zien te halen. Het is een dubbeltje op zijn kant, en op dit moment ziet het er niet naar uit dat hij het zal halen. Er kan nog veel veranderen, maar toch worden de stellingen al ingenomen voor de parlementaire verkiezingen. Er rommelt heel wat.

  • In de opiniepeilingen blijft SYRIZA nog steeds leiden.
  • DIMAR is helemaal uit elkaar aan het vallen en de partij heeft toenadering gezocht tot SYRIZA. Wellicht zal de partij naar aanloop van parlementaire verkiezingen worden ontbonden en zullen de overlevenden de SYRIZA-rangen versterken.
  • potamisioEen aantal parlementsleden die uit hun partij zijn gestemd, overweegt over te stappen naar nieuwe partijen. Een voormalig parlementslid van DIMAR is al naar To Potami (De Rivier) overgestapt. Die partij beweert dat ze hervormingsgezind is en wordt geleid door een journalist die erg goede banden heeft met PASOK en met de oligarchen die het medialandschap in Griekenland beheren. Een kandidaat van de partij, die tevens economieprofessor is, liet zich betrappen op het tweeten van deze foto van lege supermarktrekken in Fukushima. Het onderschrift zegt wel wat anders: “Nu in St. Petersburg Rusland. De financiële markten dansen op de pentozalo. Overal lege rekken. En wij zijn aan de beurt.” Het is een verwijzing naar de speech van Alexis Tsipras vorige week, die zei dat hij er zal voor zorgen dat de markten naar het pijpen van Griekenland dansen en niet omgekeerd. Dat mag misschien wat idealistisch zijn, de foto en het onderschrift zijn regelrechte propaganda die er op wijzen dat To Potami wellicht oude wijn in nieuwe zakken is. Vooral omdat de kandidaat in kwestie, die de foto heeft gepost, aangetrouwde familie van de Mitsotakis clan is en al heel wat politieke partijen heeft versleten.
  • Georgos Papandreou gaat een nieuwe partij oprichten. Het komt daarmee openlijk tot een breuk met Evangelos Venizelos, de leider van PASOK. En daarmee lijkt PASOK ook wel ten grave te worden gedragen. Papandreou zal maandag de naam van zijn nieuwe partij bekend maken.

En de president?

Dat het al lang niet meer gaat om de persoon van Stavros Dimas, is wel een feit. De man komt nauwelijks in beeld. De enige keer was gisteren, toen hij reageerde op een gerucht dat wilde dat de parlementsleden van Gouden Dageraad misschien kunnen worden overtuigd om voor hem te stemmen, om zo tot 180 ja-stemmen te komen. Dimas wil geen president worden als dat moet met de steun van Gouden Dageraad. Dat hij twee stemmen van ex-Gouden Dageraad parlementsleden heeft gekregen in de tweede stemronde, scheen hem minder te deren. Nochtans, eens een fascist, altijd een fascist. De twee hebben geen berouw om hun gedachtengoed, ze willen gewoon niet achter de tralies belanden, en zijn dus gewillige pionnen in de handen van een corrupt politiek systeem.

De onzichtbare president hoort een kerstboodschap aan

De onzichtbare president hoort een kerstboodschap aan

Ondertussen blijft Karolos Papoulias doen waar hij goed in is: ceremonieel wezen. Dat bestaat ook in het ondertekenen van een verlenging van de leenovereenkomst met de trojka met twee maanden. Die verlenging is namelijk wet geworden via een Wettelijk Decreet, een truuk die Samaras wel vaker heeft toegepast om besparingsmaatregelen tot wet te maken zonder dat ze voor het parlement moeten worden gebracht.

Het is trouwens niet het enige wat Samaras nog gauw heeft gedaan. Afgelopen week heeft het parlement nog een wet gestemd die moet regelen hoe onteigeningen moeten gebeuren. In die wet werden 80 (TACHTIG) amendementen op andere wetten gesmokkeld. Ook een truuk die heel vaak in de Griekse politiek wordt toegepast. Logisch dat je in een dergelijk kluwen van wetten de weg compleet krijt geraakt en logisch dat je in dit land nauwelijks je gelijk kunt halen als je je moet baseren op een wet, want je weet gewoon niet in welke andere wetten je de amendementen kunt vinden op de wet die voor jouw zaak van toepassing is.

Onder de amendementen: uitbreiding van COSCO in de haven van Piraeus, opheffen van de bescherming van afgebrande beboste gebieden, opheffen van de sperperiode voor verkiezingen waar geen opiniepeilingen meer mogen worden gepubliceerd (vanaf nu mag het tot de dag voor de verkiezingen, dat biedt de mogelijkheid om de propagandamachines tot op de laatste dag te laten draaien), en nog zo veel meer.

Heb ik u al gezegd dat het Griekse politieke systeem rot tot op  het bot is? Voor de Grieken zelf is het een beerput. En dat woord is door de politici zelf de voorbije week meermaals gebruikt. βόθρος, μπόχα en βούρκος zijn de woorden die u bijleert.

2 thoughts on “Naar een derde ronde van de presidentsverkiezingen

  1. weeral een zeer verhelderend opiniestuk, bedankt !!!
    Electomania, nog een ander Grieks ziektesymptoom…………(Nikos Dimou)

  2. In een echte bananenrepubliek stapt nu een veelgedecoreerde snordrager uit het decor, schiet driemaal in de lucht en duwt op de resetknop. De vorige spelers gaan naar de gevangenis zonder langs” af” te passeren.
    Op het college vond ik Griekse geschiedenis al zo’n interessant doch niet te onthouden kluwen van intriges en niet nagekomen afspraken. Wat doet men de komende generatie studenten aan?
    En hoe verkoopt men dit geloofwaardig en waarheidsgetrouw in de nog te drukken geschiedenisboeken.
    De heren en dames politici moeten misschien hun licht even opsteken in Spanje. Daar valt nu inspiratie te halen bij een nieuw wetsvoorstel van de Partido Popular:
    (overgenomen HP/De Tijd) “Beledigen van een politieagent: 600 euro. Verspreiden van foto’s van de politie in actie: 30.000 euro. Verbranden van de nationale vlag: ook 30.000 euro. Demonstreren op een plaats waar dat niet is toegestaan, en hiermee ‘de orde verstoren’: 600.000 euro”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *