Het heeft even geduurd voor ik dit stuk klaar had. Misschien is het niet zo interessant, maar misschien zijn er ook wel mensen die er iets aan hebben: een korte voorstelling van de ploeg van Alexis Tsipras. Een aantal van hen zijn al op het voorplan getreden deze week. Een aantal anderen zullen wellicht buiten de Griekse landsgrenzen onbekend blijven.

De regering Tsipras is sinds woensdag een feit en is ook al ingezworen. Slechts 8 leden hebben de religieuze eed gezworen, de rest hield het bij een burgerlijke eed. Bijna allemaal zonder stropdas, en sommigen met het hemd uit de broek. Wat natuurlijk op heel wat kritiek kon rekenen van de oppositie, in dit geval Nea Dimokratia. Die partij leek de laatste tijd wel de essentie te hebben gesnapt: het gaat om toiletpapier, stropdassen en krijtstreeppakken. Ik dacht dat het geen slecht idee was om het rijtje een keer af te gaan van de leden die in de partij zitten.

Het is een regering geworden met relatief weinig professionele politici. Velen komen uit de communistische hoek, en zijn betrokken geweest in het verzet tegen de junta. Hier zitten mensen die werkervaring hebben (en dan niet het soort dat Samaras of Papandreou ooit hebben opgedaan). Ook opvallend: heel wat academici die eigenlijk niet eens op de Syriza-lijst stonden.

Premier: Alexis Tsipras. U weet wie hij is. Ik hoef er niet verder op in te gaan, heel wat media hebben al een portret van  hem gemaakt. Dit werd vorig jaar over hem geschreven.

Vice-premier: Yiannis Dragasakis. Econoom die al een erg lange staat van dienst heeft. Hij werd in 1989 voor het eerst als parlementslid verkozen, en was toen nog lid van de KKE. Hij stond mee aan de wieg van de partij Synaspismos, de voorloper van SYRIZA (en de grootste fractie binnen SYRIZA). Tot vorige week was hij ondervoorzitter van het Griekse parlement. Dragasakis zal de coördinatie van de regering op zich nemen.

Ministerie van Wederopbouw van de Productiviteit, Milieu en Energie: een compleet nieuw ministerie waar de vlag hopelijk de lading zal dekken. Er moet iets gedaan worden aan het productieve potentieel van Griekenland.

  • Minister: Panagiotis Lafazanis. Hij was nog lid van de jongerenafdeling van de KKE en is nadien nog erg actief geweest in de communistische partij. Hij was lid van het coördinerend comité dat de rechtsfaculteit bezet hield in 1973 en was erg bekend wegens zijn anti-dictatoriale acties. Lafazanis vertegenwoordigt de radicaal linkse fractie binnen SYRIZA. Hij lijkt me vrij onverzoenlijk en hij gaat wel eens in tegen de officiële standpunten van zijn partij. Niet dat hij een ongeleid projectiel is, maar het zal een heuse opgave zijn om af en toe aan de teugels van de man te trekken. Tsipras kon niet om hem heen, indien hij de eenheid binnen zijn partij wilde bewaren.
  • Plaatsvervangend minister van Milieu: Yiannis Tsironis. De eerste echte ecologische minister. Tsironis komt uit de groene partij (hij is stichter van de Ecologische Groenen) en stond niet op de SYRIZA lijst. Hij kon mee aan boord omdat SYRIZA 50 bonuszetels kreeg na de verkiezingsoverwinning. Hij is leraar chemie, biochemie en organische chemie. Hij is al sinds 1983 actief in de groene beweging en was van 1999 tot 2006 Grieks vertegenwoordiger in de Europese Groene Beweging. Met de aanstelling van Tsironis lijkt Tsipras te gaan voor mensen met kennis van zaken. Tsironis heeft een zware taak: er wordt druk uitgeoefend om naar olie te boren, er was sprake om nog mijnen te openen in Noord-Griekenland, allemaal zonder dat er milieurapporten waren besteld door de regering. Kijken hoe hij daar mee zal om gaan.
  • Plaatsvervangend minister voor Landbouwontwikkeling: Vangelis Apostolou. Studeerde bosbeheer en heeft jaren gewerkt bij de Landbouwbank (Agrotiki Trapeza). Tussen 2004 en 2010 was hij secretaris van Synaspismos. Tot vorige week was hij parlementslid voor SYRIZA.
  • Onderminister voor Landbouwontwikkeling: Panagiotis Sgouridis. Beroepspoliticus, zou je kunnen zeggen, al 34 jaar. Eerst een tijd bij PASOK gezeten, daar het zinkende schip verlaten en overgestapt naar ANEL (Onafhankelijke Grieken) en nu dus in een SYRIZA-ANEL regering. Er is weinig gekend over de man, behalve dat hij uit Thracië komt.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratieve Wederopbouw: alweer het woord wederopbouw. Of dat een terugkeer naar de situatie van voor 2011 betekent, of iets helemaal nieuws, zullen we nog moeten bekijken. Maar woorden hebben belang: het wijst er dus op dat de administratie van het land voor SYRIZA helemaal ontmanteld was.

  • Minister: Nikos Voutsis. Burgerlijk ingenieur, die tijdens zijn studies aan de Polytechnio nog heeft deelgenomen aan de studentenacties tegen het kolonelsregime. Hij was lid van een paar kleinere onbekende partijen, en was lid van de KKE van 1986 tot 1991. Toen stapte hij over naar de nieuwe partij Synaspismos. Hij kwam in het nieuws toen zijn anarchistische zoon gearresteerd werd voor diefstal. Pittig detail: Voutsis zal nu de nieuwe baas worden van de Griekse politie, van wie 50% voor Gouden Dageraad heeft gestemd. Het kan daar nog voor vuurwerk zorgen.
  • Plaatsvervangend minister voor Administratieve Hervorming: Georgos Katrougalos. Grondwetspecialist en professor in de Rechten aan de universiteit van Thracië. Hij heeft aan de Sorbonne gestudeerd. Hij was vertegenwoordiger voor Griekenland in de Rechtencommissie van de Verenigde Naties, en raadgever bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het opstellen van een Europese Grondwet. Hij is lid van de Raad van Bestuur van KETHEA, de overheidsinstantie voor preventie van druggebruik, en van UNICEF, maar ook van de Griekse Vereniging van Grondwetspecialisten. Hij is oprichtend lid van de Commissie voor Boekhoudkundige Controle van de openbare schuld.
  • Plaatsvervangend minister voor Bescherming van de Burger: Yiannis Panousis. Alweer een opmerkelijke keuze. Panousis is namelijk lid geweest van de partij DIMAR, die nog even in de coalitieregering PASOK-Nea Dimokratia heeft gezeten (tot Samaras de openbare omroep ERT sloot). Panousis heeft zijn politieke wortels ook in de KKE, maar was van 1978 tot 1983 lid van PASOK, maar hij heeft die partij de rug toegekeerd nadat ze in zo vele schandalen verwikkeld was geraakt. De keuze voor Panousis, die professor in de criminologie is, toont dat Tsipras probeert om een brede concensus te vinden voor zijn regering.
  • Plaatsvervangend minister voor Migratiebeleid: Tasia Christodoulopoulou. Revolutionair in de Griekse politieke geschiedenis: voor het eerst is er een ministerie dat zich met migratie en met migranten zal bezig houden. Tot nu toe was dit een deel van de bevolking dat volledig buiten het cliëntelistische systeem viel, en electoraal dus niet aantrekkelijk was. Maar je kunt gewoon niet om deze mensen meer heen. Christodoulopoulou is advocate en links syndicalist.Ze is stichtend lid van SYRIZA (samen met haar man Thodoris Dritsas die ook lid van deze regering is) en is heel begaan met de mensenrechten. Ze is deelneemster aan het Europese en Griekse Sociale Forum tegen het neoliberalisme, de oorlog en racisme. Eerste opmerkelijke van Christodoulopoulou: de tweede generatie van migranten (kinderen die in Griekenland geboren zijn) zullen de Griekse nationaliteit krijgen. Iets wat onder Samaras nog ondenkbaar was.
  • Onderminister Macedonië-Thracië: Maria Kollia-Tsaroucha. Een beladen ministerpost, omdat we nog steeds met de naamskwestie met fYROM zitten. Opmerkelijke keuze, want Kollia-Tsaroucha kwam in Serres op voor Nea Dimokratia in de verkiezingen van 2000, 2004, 2007 en 2009. Toen ze tegenstemde met de besparingsmaatregelen voor de tweede noodlening, werd ze uit de partij gezet. Dat ze op deze post zit, toont misschien toch wel een verzoenend gebaar van Tsipras.

Ministerie van Economie, Infrastructuur, Scheepvaart en Toerisme: ook een nieuw ministerie dat een zware taak wacht.

  • Minister: Georgos Stathakis. Professor in de economie aan de Universiteit van Kreta. Stathakis heeft ook een verleden bij de KKE. Hij heeft in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gestudeerd. Als verantwoordelijk minister zal hij wellicht in de clinch moeten gaan met de Griekse reders die grondwettelijk vrijgesteld zijn van het betalen van belastingen. Stathakis heeft al gezegd dat hij niet zal raken aan het wettelijke kader. Afwachten maar.
  • Plaatsvervangend minister van Infrastructuur, Openbaar Vervoer en Netwerken: Christos Spirtzis. Voormalig voorzitter van de Technische Kamer van Griekenland. Spirtzis komt uit het PASOK kamp, maar liet de partij achter zich toen Venizelos het roer overnam. Hij lijkt sterk syndicalistisch ingesteld te zijn. Een paar weken geleden heeft hij namelijk RASK (Radicaal Linkse Socialistische Beweging) opgericht, samen met Spyros Papaspyros, lid van de vakbond van de Openbare Sector ADEDY, en met Georgos Kavathas van de vakbond van de vakbond van kleine zelfstandigen GSEVEE.
  • Plaatsvervangend minister van Toerisme: Elena Kountoura. Deze post is weer in handen van een vrouw (ze zijn toch wel ondervertegenwoordigd in deze regering). Kountoura is lid van ANEL (Onafhankelijke Grieken), maar komt oorspronkelijk van Nea Dimokratia. Ze heeft een carrière als internationaal model achter de rug en is directrice van een aantal mode- en sportbladen.
  • Plaatsvervangend minister van Scheepvaart: Thodoris Dritsas. Onze buurman. Altijd al tot de linkerzijde behoort, zelfs onder de junta-dictatuur. Dritsas heeft rechten gestudeerd maar is vooral in de politiek actief geweest. Ook hij stond mee aan de wieg van Synaspismos en Syriza. Hij heeft een paar keer geprobeerd om burgemeester van Piraeus te worden, maar het is hem nooit gelukt. Nu dus, samen met zijn echtgenote, in de regering.

Minister van Financiën: Υπουργείο Οικονομικών: het belangrijkste ministerie, hoe je het ook draait en keert, in deze crisistijden

  • Minister: Yianis Varoufakis. De bekende econoom is geen politicus, en was nooit nauw betrokken bij Syriza. Vanaf het begin van de crisis had hij kritiek op de aanpak van Europa. Pas een paar weken voor de verkiezingen besloot hij om zich kandidaat te stellen voor de positie van minister van Financiën. Varoufakis heeft les gegeven in Amerika, Australië en in Cambridge. Zeer onconventioneel, maar hij zit in hetzelfde kamp qua opvattingen als nobelprijswinnaars Stiglitz en Krugman, en in mindere mate ook als Paul De Grauwe. Varoufakis heeft een hoog rock ‘n roll gehalte, volgens de Griekse pers, maar misschien kan een dergelijke persoon wel verkrijgen wat Syriza wil. Zijn zelfzekerheid zit soms op het randje van arrogantie. Hij was het stemmenkannon van de partij: Varoufakis kreeg afgelopen zondag meer dan 100.000 stemmen achter zijn naam, meer dan Alexis Tsipras.
  • Plaatsvervangend minister: Nadia Valavani. Schrijfster en econome. Heeft een tijd als vertaalster gewerkt en was uitbaatster van een hotel op Kreta. Tijdens het juntaregime maakte ze deel uit van de ondergrondse linkse communistische studentenbeweging. Ze is door de junta ooit gevangen gezet en gefolterd. Toen ze de eerste dag de deur van het ministerie binnenstapte, werd ze begroet als “mevrouw de minister”. Waarop ze zei: “voor jullie ben ik altijd Nadia, ok?”.
  • Plaatsvervangend minister: Dimitris Mardas. Professor economie aan de universiteit van Thessaloniki. Heeft gestudeerd aan de Sorbonne en heeft begin jaren 90 nog voor de Europese Commissie gezeteld gewerkt. Hij is in het verleden nog raadgever geweest voor het ministerie van Economische Ontwikkeling, onder PASOK regeringen. Hij heeft geen uitgesproken politiek profiel.

Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Religieuze Zaken: afgaande op de naam van dit ministerie, zal het nog zo geen vaart lopen met de scheiding tussen kerk en staat.

  • Minister: Aristidis Baltas. Professor filosofie aan de Metsovio Universiteit, ook gekend als de Polytechnio. Baltas is vaak bekroond geweest voor zijn lessen en voor de boeken die hij heeft geschreven. Hij heeft zich sterk uitgelaten tegen de beslissing om gesyndiceerde studenten te weren uit de stemming in de universiteiten. Hij zou wel eens een terugkeer naar de oude toestand op de universiteitscampussen kunnen inleiden.
  • Plaatsvervangend minister van Cultuur: Nikos Xydakis. Heeft tandheelkunde en grafische kunsten gestudeerd en heeft ook nog een diploma kunstgeschiedenis. Xydakis werkt al jaren voor het cultuurkatern van de krant Kathimerini.
  • Plaatsvervangend minister van Onderwijs: Tasos Kourakis. Dokter, academicus, dichter, en al jarenlang parlementslid voor Syriza. Zijn gedichten zijn vaak aanleiding tot spot in de Griekse media. Zijn academisch onderzoek richt zich op de invloed van pesticiden op het genetische materiaal van de mens.
  • Plaatsvervangend minister van Onderzoek en Vernieuwing: Kostas Fotakis. Een hele nieuwe ministerpost, en eentje die dringend nodig is, want er wordt in Griekenland nauwelijks aandacht besteed aan Research & Development. Fotakis is hoogleraar fysica aan de universiteit van Kreta, waar hij zich voornamelijk op lasertechnologie en -therapie richt. Als academicus is hij al regelmatig bekroond geweest, o.a. door de Optical Society of America – OSA.
  • Onderminister van Sport: Stavros Kontonis. Advocaat die uit de schoot van de KKE komt. Hij zit in de vleugel “Vernieuwend Communistisch Ecologisch Links” van Syriza. Hem wacht nog een stevige taak, want een deel van de Griekse voetbalploegen is in handen van de Griekse oligarchen die ook de media beheersen.

Ministerie van Tewerkstelling: belangrijk ministerie in een land waar de werkloosheid maar blijft pieken.

  • Minister: Panos Skourletis. Nog iemand met een diploma economie op zak. Skourletis komt eveneens uit de schoot van de KKE, en is stichtend lid van Syriza. Sinds 2009 is hij woordvoerder van de partij.
  • Plaatsvervangend minister van Sociale Solidariteit:  Theano Fotiou. Solidariteit staat hoog in het Syriza-vaandel. De partij steunt de vele solidariteitsinitiatieven die de laatste jaren de kop opgestoken hebben. Fotiou is professor Architectuur aan de Polytechnio en geeft gastcolleges aan de UCL in Londen.
  • Plaatsvervangend minister voor de Bestrijding van de Werkloosheid: Rania Antonopoulou. Een beladen titel, want het zal geen eenvoudig zaak worden om het werkloosheidscijfer van om en bij de 26% naar beneden te krijgen. Ze geeft les aan het Bard College in New York en is directrice van de afdeling die onderzoek voert naar gelijkheid tussen man en vrouw in het Levy Economics Institute, ook in New York. Ze heeft een stevig academisch palmares en heeft haar onderzoek ook al aan de Verenigde Naties voorgesteld.

Ministerie voor Volksgezondheid en Sociale Zekerheid: een sector die zwaar te lijden heeft gehad onder de besparingen van de voorbije jaren. Denk maar aan het feit dat 3 miljoen Grieken geen toegang meer heeft tot gezondheidszorg en dat langdurige werklozen ook gewoon geen sociale zekerheid meer hebben.

  • Minister: Panagiotis Kouroumblis. Een verschijning die bijblijft wegens zijn donkere bril: Kouroumblis is blind. Hij heeft een doctoraat in de Sociale Wetenschappen en is advocaat. Hij was parlementslid voor PASOK tot de besparingsmaatregelen moesten worden gestemd in het parlement. Hij kon het niet verenigen met zijn geweten en stapte uit de partij. Vrij snel werd hij opgepikt door Syriza en hij werd meteen weer als parlementslid verkozen voor die partij. Staat bekend als een integer man. Hij heeft altijd gestreden voor gelijke rechten van blinden en gehandicapten en is vaak in conflict gegaan met de gevestigde waarden, ook met de kerk.
  • Plaatsvervangend minister van Volksgezondheid: Andreas Xanthos. Dokter en microbioloog die voor het eerst op de kieslijst van Syriza stond in 2012 en meteen werd verkozen. Hij woont en werkt in Rethymnon en is actief in allerlei sociale bewegingen. Erg geliefd bij de Kretenzers.
  • Plaatsvervangend minister voor Sociale Zekerheid: Dimitris Stratoulis. Heeft rechten en politieke wetenschappen gestudeerd en is ondervoorzitter van de syndicaten ADEDY (openbare sector) en GSEE (privésector) geweest. Stratoulis is al jarenlang actief in de politiek. In 2012 werd hij op een voetbalwedstrijd in de tribune aangevallen door aanhangers van Gouden Dageraad die hem met de dood bedreigden.

Ministerie van Landsverdediging

  • Minister: Panos Kammenos. De voorzitter van de coalitiepartner ANEL (Onafhankelijke Grieken) kreeg een zeer belangrijke post, op een ministerie waar in het verleden heel wat smeergeld rolde. Kammenos voelt zich in zijn sas in deze positie, die erg belangrijk is, maar op dit moment niet doorweegt op het politiek pokerspel dat met Europa zal worden gevoerd. ANEL zal in die zin weinig kunnen doorwegen op de sociale politiek van Syriza en zal vermoedelijk ook voor weinig tegenwind zorgen.Nu maar kijken hoe zuiver Kammenos blijkt. Voor het geld moet hij het niet doen: zijn familie zit behoorlijk goed in de slappe was.
  • Plaatsvervangend minister: Kostas Isychos. Geboren in Buenos Aires en 3de generatie inwijkeling in Argentinië. Tijdens de junta is zijn familie naar Canada getrokken. Daar heeft hij zich aangesloten bij de communistische partij (die bestaat dus ook in Canada) en in de jaren 80 is hij naar Griekenland gekomen, waar hij ook bij de KKE terecht kwam. Hij stapte nadien over naar Synaspismos en heeft met die partij vele bezoeken gebracht aan Zuid-Amerikaanse landen.
  • Onderminister: Nikos Toskas. Officier bij het leger en op de Syriza kieslijst. Dat kan dus ook. Heeft nog voor de NAVO gediend in Centraal-Azië en het Midden Oosten. Hij is bij het ministerie van Landsverdediding raadgever geweest voor PASOK in het verleden.

Ministerie van Buitenlandse Zaken: ook een belangrijk ministerie waar de relaties met de Europese partners, maar meer nog met Rusland en Amerika een grote rol zullen spelen. Griekenland blijft geostrategisch van belang.

  • Minister: Nikos Kotzias. Studeerde politieke en economische wetenschappen, filosofie, recht, en heeft een post-doc geschreven over de Europese eenmaking en de relatie tussen Griekenland en Duitsland. Hij is nog wetenschappelijk medewerker geweest in Harvard, Oxford en Mariënburg. Tot vorige week was hij professor in Politieke Theorieën van Internationale en Europese Studies aan de universiteit van Piraeus. Hij heeft een indrukwekkende academische carrière achter de rug en was eerder al bij buitenlandse zaken actief als raadgever. Hij heeft 24 boeken op zijn naam staan (ik ben zelf op dit moment bezig aan “Griekenland: Schuldenkolonie”) en schrijft ook poëzie. Kotzias komt ook uit communistische hoek en heeft uitstekende relaties met Rusland. Het was hij die met Alexis Tsipras vorige maand naar het Kremlin reisde om Poetin te zien. Er is op dit moment een controverse gaande omdat Kotzias gefotografeerd is met Alexander Doegin, een Russisch filosoof en politiek wetenschapper die er behoorlijk fascistische ideeën op nahoudt. Kotzias liet al snel van zich horen toen Griekenland zich verzette tegen het nemen van nieuwe Europese maatregelen tegen Rusland. De reden er voor was dat Griekenland niets gevraagd was. Door de Griekse tussenkomst zijn er overigens geen nieuwe maatregelen genomen, maar worden de oude maatregelen in tijd verlengd.
  • Plaatsvervangend minister voor Europese Zaken: Nikos Choundis. Technisch Ingenieur die nadien politieke wetenschappen is gaan studeren. Choundis was actief in het verzet tegen de junta en heeft zijn politieke loopbaan gestart bij de KKE. Nadien is hij overgestapt naar Synaspismos en als lid van Syriza is hij tot Europees Parlementslid verkozen in 2009.
  • Plaatsvervangend minister voor Economische Relaties: Evklidis Tsakalotos. Spreekt Britser Engels dan de Britten zelf en is geboren in Rotterdam. Heeft aan de universiteit van Kent les gegeven en is nu professor in de Economie aan de universiteit van Athene. Hij is al een tijd lid van de Synaspismos fractie binnen Syriza en heeft zich al heel kritisch uitgelaten over het kapitalistische systeem, zowel in zijn boeken als in diverse wetenschappelijke artikels.

Ministerie van Justitie: ook geen onbelangrijk ministerie, gezien de politieke benoemingen en de administratieve achterstand in justitie. Eerste grote test: de zaak van Gouden Dageraad zal voor 3 maart moeten voorkomen, anders kunnen de leden van die partij niet langer meer in voorhechtenis worden vastgehouden.

  • Minister: Nikos Paraskevopoulos. Professor Strafrecht aan de universiteit van Thessaloniki. Paraskevopoulos is erg actief geweest bij het opstellen van wetgeving rond gevangenissen. Men is op dit moment bezig met het bouwen van gevangenissen Type C – zeer zwaar bewaakte strafinstellingen naar voorbeeld van Amerika. Paraskevopoulos zal die bouw vermoedelijk terugschroeven. Hij is nog raadgever geweest op justitie onder een PASOK regering in de jaren 90.
  • Minister van Staat voor Corruptiebestrijding: Panagiotis Nikoloudis. Alle regeringen hebben in het verleden gezegd dat ze de corruptie in Griekenland zullen aanpakken. Deze regering heeft er een aparte post voor. Nikoloudis is plaatsvervangend procureur bij het Opperste Gerechtshof. Hij heeft speciale opleidingen gevolgd in de Verenigde Staten inzake Georganiseerde Misdaad en meer bepaald het witwassen van geld. Sinds 2011 is hij voorzitter van de onafhankelijke “Autoriteit voor de bestrijding van het witwassen van geld, financiering van terrorisme en controle van aangifte van bezittingen. Zal hij de Lagardelijst terugvinden?

Minister van Staat voor het Coördineren van het Regeringswerk: Alekos Flabouraris. Een beetje een onbekend figuur. Hij komt eveneens uit de schoot van de KKE en is al jaren de mentor van Alexis Tsipras. Hij zal wellicht de man achter de schermen worden.

  • Onderminister: Terence Quick. Niet meteen een Griekse naam en het is dan ook een pseudoniem, hoewel niemand de echte naam van de man kent. Quick was woordvoerder van ANEL en was eigenlijk niet verkozen, maar heeft toch deze positie gekregen. Quick heeft er een lange carrière als journalist op zitten, bij ERT, maar ook ANT1 en Star. Hij zal wellicht af en toe de trein van Alexis wat afremmen.

Minister van Staat: Nikos Pappas. Deze prille veertiger zal de nieuwe directeur van het politieke kantoor van Alexis Tsipras worden. Zijn vader was actief bij de communistische partij en streed tegen de junta. Pappas is scherp, verstandig en erg goed ter taal. En een goeie vriend van Alexis Tsipras.

Onderminister van de Premier en Regeringswoordvoerder: Gavriil Sakellaridis. Weer een jonge wolf, slechts 34, ook vriend van Alexis Tsipras. Sakellaridis deed in het voorjaar van 2014 een gooi naar het burgemeesterschap in Athene en moest nipt de duimen leggen tegen uittredend burgemeester Kaminis.

Parlementsvoorzitster: Zoë Konstantopoulou. Zeer vocale vrouw, dochter van voormalig Synaspismos voorzitter Nikos Konstantopoulos. Ze is regelmatig in aanvaring gekomen met leden van Nea Dimokratia in het parlement. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Het worden nog heftige tijden in het halfrond met haar op de voorzitterstoel.

Vandaag is de eerste opiniepeiling gepubliceerd die het Griekse publiek gevraagd heeft naar de mening van de Grieken over hun nieuwe regering.

  • 68% van de ondervraagden vind het positief dat Alexis Tsipras is premier. 1 op 5 (19%) vindt het een negatieve ontwikkeling.
  • 56% van de ondervraagden is blij met het verkiezingsresultaat, 18% is dat niet, en 19% staat er neutraal tegenover.
  • 78% van de ondervraagden vindt dat het slecht gaat met de economie en 15% staat er neutraal tegenover.
  • 38% verwacht dat de economische situatie zal verbeteren, 32% gelooft dat de situatie zal blijven zoals ze is, en 21% verwacht dat de situatie slechter zal worden.
  • 56% van de ondervraagden vindt de coalitie met ANEL positief, 35% vindt het negatief.
  • 60% van de ondervraagden vindt de keuze van Varoufakis op de post van Financiën zeer positief (zal wellicht na gisteren nog gestegen zijn) en 11% is er niet gerust op.
  • 51% vindt dat Kammenos op een goede positie zit, terwijl 36% die mening niet is toegedaan.

29 thoughts on “De nieuwe Griekse regering

  1. “60% van de ondervraagden vindt de keuze van Varoufakis op de post van Financiën zeer positief (zal wellicht na gisteren nog gestegen zijn) ”

    – denk je dat echt?? ik vond beide heren (ook de commissaris) beschamend… net twee kinderen die geen handjes willen geven…

    Het is toch niet meer dan wat ‘mangia’ van Varoufakis – kijk mij eens stoer en onconventioneel zijn – de zestienjarige met de oorbel op het kerstfeest van de bomma?

    Ik heb wel de indruk dat er een plan is, en het lijkt met Rusland te maken te hebben? Ofwel gewoon boudweg van Rusland geld lenen, ofwel Europa ‘afdreigen’ door met Rusland te holen? Ik vind dat kietelen van Poetin eerder akelig moet ik zeggen, en het zou me niet verbazen als Dijsselbloems reactie daar ook mee te maken heeft (het vliegtuig, weet je nog?)

  2. Ja Hans, ik denk echt dat Varoufakis hiermee nog populairder is geworden. Tsja, die magkia, die zal dan wel verfrissend zijn geweest voor vele Grieken na 5 jaar steeds maar slikken en weinig tegenstribbelen van Griekse kant. Ik hoor rondom mij toch vooral mensen die spreken van een herwonnen soort van waardigheid. Misschien hoor jij andere geluiden.

    Ik denk dat er toch wel meer achter zit dan alleen maar stoer doen. Ik kan me wel voorstellen dat zijn houding niet bij iedereen even goed aanslaat (en wellicht zeker niet in Brussel), maar hier gaat poker gespeeld worden. En dan heb je zo iemand nodig.

    De banden met Rusland zijn al gesmeed. Of daar leningen bij gaan komen kijken, weet ik niet. Afwachten maar. Dit zijn spannende tijden.

  3. Het lijk me een prima idee om in roebel te lenen nu die op een dieptepunt staat. Bij herstel van de roebel is de schuld dan meteen verdubbeld.
    Of misschien de schuld afbetalen via vergunningen voor olie- en gaswinning. Zoals algemeen geweten zijn de rode kameraden kampioen in natuurbescherming.
    De olympische stadions zullen prima van pas komen bij de millitaire défilees. Misschien kan kameraad
    Kim Jong-un hierbij raad geven.

  4. Bedank voor de samenvatting Bruno, dat spaart heel wat tijd . Nu hoef ik niet her en der al die beschrijvingen bijeen te zoeken.

  5. @Bruno.Dank voor je overzicht.Ik heb het uitgeprint om in de komende maanden naast mijn keyboard te hebben liggen.

    En die rare Rusland-phobie van @Hans en anderen ligt helemaal in de lijn van het EU-offensief naar
    het Oosten om de Oekraïnse fascistische-oligarchen maar steeds steviger in de armen te sluiten.
    Om de roebel zoveel mogelijk te beschadigen om de dollar als mondiale vlucht-valuta te handhaven.

  6. Laat mij nogmaals herhalen dat de berichtgevingen die we hier in de Westerse wereld krijgen nopens de uitlatingen van de nieuwe Griekse regering als een regelrechte soap ervaren worden.

    Babylonische spraakverwarring ??

  7. Mooie samenvatting, daar kunnen we iets mee…Het valt op dat vele leden hun roots hebben binnen de KKE, is ook logisch gezien de positie van Syriza. De samenstelling lijkt mij doordacht en heeft mogelijkheden. Vanmorgen kregen we hier de mededeling van Tsipras dat alle schulden zullen worden terugbetaald, tevens wil hij de corruptie en vriendjespolitiek aanpakken. Allemaal mooie en goede voornemens en ik hoop dat Griekenland nu inderdaad op een keerpunt is gekomen. Nu zitten ze nog in hun verkenningsfase en tasten af waar de lijnen liggen en daarbij worden al eens domme en/of populistische uitspraken of handelingen gedaan. De ware lakmoesproef komt binnen enkele weken als er beslissingen moeten worden genomen die de samenhang kunnen aantasten. Niet alle beslissingen zullen de steun van de bevolking krijgen, er vallen harde noten te kraken. Voorlopig geef ik deze regering het voordeel van de twijfel, maar ik hoop voor Griekenland en de Grieken zelf dat zij slagen.

  8. bedankt voor het duidelijke overzicht en je harde werk van de voorbije weken om ons dagelijks op de hoogte te houden !!!

  9. Gilbert, als we nu eens allemaal zo zouden afwachten zoals jij. Daar worden we allemaal beter van.
    Ik geef ze ook het voordeel van de twijfel. Voor mij is het verfrissend tot nu toe, na het verstikkende discours van de voorbije jaren. Zoals ik het zie gaat er nu echt worden onderhandeld. De vorige regeringen hebben gewoon alles geslikt wat hen door de strot werd geduwd.

  10. @Aleko, bedoel je dan dat je postieve elementen ziet in het Rusland van 2015?

    wat dan? de dictatuur? het neerschieten van viegtuigen met vakantiegangers? het laten verhongeren van opstandige republieken? het uitbesteden van alle staatseigendommen aan bevriende oligarchen? het militair inpalmen van buurlanden?

    of heb ik iets over het hoofd gezien met mijn ‘rare fobie’?

  11. Bij het beleid van Poetin krijg ik een vieze smaak in mijn mond: denk aan de corruptie overal aanwezig in Rusland, de antihomowet en als tegenstander van Poetin beland je zo jaren in een cel. Daarbij mag de moord op, Aleksandr Litvinenko (vergiftigd door een radioactieve stof in Londen) en de moord op journaliste Anna Polikovskaja niet vergeten worden. Bij beide zaken ligt er een sterke verdenking op Poetin en consorten.
    Dus een fobie voor Poetin lijkt mij zeer terecht.

  12. “sterke verdenking”? wat een non-argument
    en… in de wereld van de geheime diensten is niets wat het lijkt!

    – dictatuur? echt? en wat met onze bondgenoten in – pakweg – Saoudi-Arabië?
    – neerschieten van een vliegtuig? waar zijn de bewijzen? (niet de “mediabewijzen”) en wat zouden de russen nu baat hebben bij het neerknallen van een niet-vijandig burgervliegtuig? de wereldopinie tegen zich krijgen, zo maar voor de lol?
    – laten verhongeren van deelrepublieken? ach, kom nou… en nu we het over hebben, wie stookt die fanatici van Oeigoeren eigenlijk op? en de Tsjetjenen met Al qaida-linken?
    – oligarchen? en timosjenko, is dat een altruïstische volksheldin dan?
    – militair inpalmen? ahum… wat waren de VS/Israël/Frankrijk/… dan van plan met Syrië denk je (mooi mislukt dit plannetje, dankzij… poetin!) ? wat zochten ze in Irak? afghanistan? wie orkestreerde de (neo-nazi)putsch in Kiev (moet poetin die NATO-aggressie zo maar laten gebeuren)?

  13. Geweldige bijdrage Bruno! Erg nuttig voor de Griekenland-geinteresseerde, deze info op een rijtje. Dank hiervoor, ik ga het sharen via Twitter,
    Hartelijke groet, Frederiek

  14. @ Hans alsof onze bondgenoten iets beters doen ….

  15. Nee @Hans niets over het hoofd gezien. Maar ik ben van mening dat we Sadam Hussein, Khadafi, Asad, Putin en meer van dat soort (wat dacht je van Mugabe) veel beter (hadden) kunnen laten zitten. Nu hebben we in nogal wat landen opgelegde westerse democratiën en dito waarden.Is de wereld er beter of rustiger van geworden? En je wil toch niet weten wat die Yanks en Engelsen uitgevreten en ingepikt hebben.
    Tonkin, Varkensbaai en talloze uitgelokte incidenten. En die Krim en MH17 toch gewoon collateral damage.Denk aan je dagelijkse baantje en paycheck.Geen morele verontwaardiging; ze deugen echt allemaal niet.

    Je weet toch dat Varoufakis liefhebben/specialist Speltheorie is?

  16. @Aleko, whatever… en het russische equivalent.

    Zoals gezegd moeten ze het voordeel van de twijfel krijgen. Ze doen in elk geval wat ze gezegd hadden, en dat is al heel wat… Laten we ervan uitgaan dat er een plan is. Voor de rest denk ik (zoals de meesten)inderdaad vooral aan baantje en paycheck, en hoop dat ik niet weer degene zal zijn die uiteindelijk de rekening(en) betaalt… Een belasting van 60% stond nl. ook in het programma….

  17. Tot voor kort was het Griekse volk ervan overtuigd dat hun land continu overvlogen werd door Amerikaanse vliegtuigen die een gas verspreidden om de mensen toe te laten de extreme besparingen te kunnen overleven.

    Dit verhaal deed hier, in Rhodos, dagelijks de ronde.

    Ik ben nu, sinds een tijdje, terug in Vlaanderen.

    Maar nu heb ik de indruk dat deze Amerikaanse vliegtuigen tot een ander gas zijn overgeschakeld : het XTC-gas.

  18. Ik heb toch een sprankje hoop dat er iets gaat veranderen/verbeteren/verlichten want die Syriza lieden stellen grote eisen en weten zelf ook wel, dat als er er een paar percentjes van terecht krijgen,het al een begin is van een mogelijke heropleving. ‘t Is duidelijkdat ze van diplomatie weinig afweten en/of ze er zich niks van aantrekken en ik vraag me af of dat een voor-of nadeel is.Varoufakis is arrogant (handen in de broekzakken) en zelfverzekerd,HIJ is geen bedelaar en misschien schokt en werkt dat wel.
    Ik ben alleszins niet linksgezind maar wens Tzipras en Varoufakis het beste toe in hun kruistocht en Quest for the Graal . Ze hebben de halve wereld al op z’n kop gezet .Nu nog Azie en Afrika aandoen.

  19. @Aleko: met alle respect, maar dictators laten zitten vind ik gewoon geen goed idee, en Mugabe is inderdaad vele graden erger dan Poetin. Anderzijds heb ik daarmee niet gezegd dat we ze dan maar Bush-gewijs militair moeten buitenkegelen, zeker niet als het beperkt blijft tot invasie-en-bezetting. Je kan niemand verplichten om vrij te zijn, maar je kan hen wel helpen.
    @Hans: Maidan was goed begonnen, maar is hopeloos in de soep gedraaid door de koppigheid van beide partijen (de veel mindere bloederige wantoestanden in West-Oekraïne blijven hier bv. volledig onder de radar). Het zou Poetin inderdaad sieren om dat te erkennen, maar hetzelfde geldt voor ons, de EU. Waarom was het nodig om het moeizame akkoord met Janoekovitsj gewoon aan onze laars te lappen eens hij was afgetreden? Ik pleit niet voor amnestie, maar de elegante uitweg die toen was afgesproken, had Oekraïne heel veel bloedvergieten gespaard.

  20. De combinatie “Econoom” en “Socialist / Communist” kan wat mij betreft alleen in de academische wereld bestaan (waar je de ruimte hebt voor filosofische spelletjes), niet in de echte wereld. Toppunt is een spelletjesmaker als minister van Financiën, die denkt dat “Game over / start again” door crediteuren wordt geaccepteerd. Hij past dat in ieder geval op zichzelf toe door nu opeens wel te roepen dat Griekenland alles terug gaat betalen.

    Ik hoop voor de Grieken dat de nieuwe regering daadwerkelijk werk maakt van het aanpakken van de corruptie en belastingontduiking. In dat geval geef ik ze een kans dat de leningen veeeeeel later terug betaald mogen worden (en dus effectief schuldenverlichting door inflatie). De start is in ieder geval bedroevend: er moeten stemmers bedankt worden dus worden er nieuwe ambtenaren aangenomen.

  21. Henk, ik denk dat je Varoufakis onderschat en dat hij meer verstand van economie heeft dan de gemiddelde Europese politicus en gemiddelde journalist, die zijn woorden niet eens goed kunnen overbrengen.
    Eindelijk een man met een plan en een visie, of je het nou wel of niet eens bent met die visie. Ik heb genoeg van de types “de Jager” en Dijsselbloem”, die naar mijn idee een ‘Europese visie’ verdedigen omdat het nou eenmaal zo is afgesproken en omdat er bij voorbaat geen alternatief is. Als een politicus enige wijsheid zou hebben moet hij ruimer kunnen denken, zien dat een beleid niet werkt en durven toegeven dat ook hij fouten heeft gemaakt en dat uitleggen aan zijn achterban.
    De druk van banken, markten, ratings, en grote bedrijven is groter dan ooit en we hebben sterke persoonlijkheden nodig.
    Ik heb het idee dat er achter de schermen al veel meer overlegd is dan wij weten en dat veel van de ‘verontwaardiging’ die we op het nieuws zien een politiek spel is om in de verschillende landen de achterban tevreden te houden.
    We moeten oppassen dat we als Europese burgers niet elkaar beschuldigen, maar onze politici aanspreken die ons allen in deze situatie hebben gebracht.

  22. Bea, het boeit niet echt of de woorden van Varoufakis goed weergegeven: hij zegt overal waar hij komt iets anders. De enige constante daarin is dat Griekenland nog meer geld wil en dat de geldschieters het nooit meer terug gaan zien. De Grieken hebben daarvoor gekozen, en hebben daarmee hun middelvinger opgestoken naar de Europese burgers die wel netjes hun belastingen betalen. Het wordt tijd dat we als Europese burgers onze politici duidelijk maken hoe wij daar over denken.

  23. De Grieken hebben vooral hun middelvinger opgestoken naar hun eigen elite Henk. Richt je woede liever op die elite en op de banken die hun onverantwoord geld hebben geleend, en zich door de Europese belastingbetaler laten redden als het fout gaat.
    En heb respect voor Varoufakis, die geen geld wil lenen van welke Europese burger dan ook, en nergens heeft gezegd dat de geldschieters hun geld niet terug krijgen

  24. ik ben het meer dan 100% eens met Bea,
    Yanis Modalis (met één N) was het meer dan spuugzat hoe het land de voorbije decennia naar de verdommenis ging en heeft nu de kans aangegrepen op hoop en enige vooruitgang,
    als weldenkend mens zou ik zeggen, laat de huidige politici gewoon hun werk doen en ze niet beoordelen op hun woorden maar op hun daden,

  25. Tot nu horen we toch iets te weinig over hervormingen in eigen land. Om te pokeren moet je wel iets kunnen tonen wanneer de overkant van de tafel de kaarten wil zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *