De voorbije jaren heb ik wel vaker de vraag gekregen hoe de Grieken kunnen worden geholpen. Naar Griekenland op vakantie komen, is in ieder geval een goed plan, maar misschien niet voor iedereen haalbaar. Bovendien doe je er dan het best aan om geen all-in pakket te kopen in grote hotels, want vaak steun je daar niet meteen de locale Griekse economie mee.

Blijkt dat er in België een organisatie al een tijdje onder mijn radar aan een initiatief werkt dat Griekse producten rechtstreeks bestelt bij kleine coöperatieven en solidariteitsinitiatieven. De VZW Climaxi brengt al een paar jaar olijven, olijfolie en andere voedingsproducten naar België. Climaxi werkte daarvoor samen met Solidarity4All, die u wellicht kent als u mijn boek heeft gelezen. Verder heeft Climaxi ook nog zepen van de bezette fabriek VIO.ME op de lijst staan. VIO.ME kent u eveneens uit mijn boek. De actie werd GR-ENTRANCE genoemd, als alternatief voor dat akelige woord GR-EXIT dat we de voorbije jaren zo vaak hebben gehoord.

Het initiatief om Griekse producten naar België te brengen, wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Maar dit keer blijft het niet beperkt tot België; ook Nederland doet mee. Marianne en Diana, twee goede vriendinnen van me, hebben met hun project Possible mee hun schouders onder het initiatief gezet en brengen via de campagne Solid.Greece. de producten van Griekenland rechtstreeks naar Nederland. Ook de beweging A Contre Courant helpt mee dit jaar.

Hoe gaat het initiatief precies in zijn werk? U surft naar www.gr-entrance.be en u kunt daar uw bestelling ingeven. Indien u in Nederland woont, heeft u nog de tijd om de producten te bestellen tot 21 mei. Indien u in België woont, kunt u tot 24 mei bestellen. Nadien kunt u de producten die u heeft besteld, afhalen op de punten die vermeld staan op de website, ofwel van Gr-Entrance (voor België) of Solid.Greece (voor Nederland).

Hieronder wat meer informatie over de partners, die ik overneem van de folder die u hieronder kunt vinden:

  • Dock – een kenniscentrum voor bestaande en nieuwe coöperatieve ondernemingen in Griekenland. Met hun initiatief ‘Fruits of Solidarity’ zijn zij een belangrijke facilitator in het internationale netwerk van productie, distributie en consumptie. Dock is hiermee actief betrokken in de promotie en ondersteuning van de Social Solidarity Economy. Dock bracht ons in contact met de producenten en organiseert het internationale transport. Dock is eigenlijk Solidarity4All.
  • Greenland – Deze producentengroep maakt deel uit van een grotere coöperatie in Sterna, Messinia. De leden woonden in Athene, maar besloten terug te keren naar het dorp. Daar werken ze alleen samen met kleine winkels en andere coöperaties. Door ook zelf in te staan voor verwerking en distributie verkrijgen ze een eerlijke prijs voor hun olie.
  • Modousa – Deze coöperatie werd opgericht door negen olijfboeren in de Gera baai op het eiland Lesbos. Na drie jaar zijn ongeveer vijftig mensen actief in de coöperatie. Samen met specialisten maken de boeren bio-olijfolie. Ze houden zich ook bezig met technische workshops voor beginnende boeren en proberen een verwaarloosde staatsplantage over te nemen.
  • VIOME – een bezette fabriek in Thessaloniki. Deze fabriek van bouwmaterialen werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011, nadat de werknemers al langere tijd geen loon meer hadden gekregen. De werknemers bleven en besloten om de fabriek om te vormen tot een fabriek van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Ze beheren de fabriek nu zelf.

De producten dragen niet altijd een biologisch keurmerk, maar zijn wel natuurlijk geproduceerd. Meestal is er simpelweg geen geld om kunstmeststoffen en bestrijdings- middelen te betalen. En als daar geen geld voor is, dan is er ook geen geld voor dure keurmerken. Dock garandeert dat de producten zonder conserveringsmiddelen en andere toevoegingen geproduceerd worden.

De extra vergine olijfolie wordt onder strikte controle geproduceerd en geperst bij temperaturen van minder dan 27 graden (koude persing). Er worden geen chemicaliën toegevoegd en het product is niet bewerkt zodat de delicate natuurlijke smaak behouden blijft. Deze olie bevat veel oleacein en oleocanthal, biologische stoffen die anti-oxidante en anti-inflammatoire eigenschappen hebben en goed zijn voor het hart en zenuwstelsel.

Nog meer weten? De flyers hieronder geven u alle informatie:

Flyer – Solid Greece

GRentrance_2017

3 thoughts on “Help de Grieken. Concreet en rechtstreeks. En solidair.

  1. Als wij Griekenland een steuntje in de rug kunnen geven, doen we dat met plezier! Ik heb nog altijd veel respect voor de bakermat van onze beschaving.

  2. Mijn persoonlijke steun bestaat erin 2 x 5 weken per jaar er op reis te gaan. Ik vlieg altijd met Aegean en/of Olympic en gebruik de ferry’s. Mijn verblijven regel ik rechtstreeks met de eigenaar zonder tussenkomst van boekingssites en/of reisbureaus. En als er vervoer nodig is huur ik bij een lokale firma, niet bij de ‘grote’ spelers zoals Herz en dergelijke. Of ik maak gebruik van de lokale bus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *