Geef die friezen nu maar terug

Ik weet niet of u de openingsceremonie van het nieuwe Akropolis museum heeft gezien afgelopen zaterdag, maar het was een sterke PR oefening. De voorbije jaren is er veel kritiek geweest, en de bouw heeft 5 jaar geduurd, maar op zaterdag stond men vol bewondering te kijken. Iedereen is het er over eens: het nieuwe museum is prachtig, hypermodern en het staat echt wel op zijn plaats, zo dicht bij de Akropolis. De constructie van staal en glas geeft de bezoeker een gevoel van enorme ruimte in een stad waar normaal gezien toch maar weinig plaats is.

Ondanks het feit dat het aantal gasten redelijk beperkt was, is de boodschap toch goed overgekomen. Griekenland windt er geen doekjes meer om: het wil de gestolen stukken van de Akropolis terug. Jarenlang heeft het British Museum het argument gebruikt dat de Grieken geen plaats hadden om de 6de kariatide van het Erechteion en 60% van de parthenonfriezen tentoon te stellen. Met het nieuwe museum valt dat argument compleet weg.

Maar niet alleen het museum sprak boekdelen op zaterdag: zowel minister van Cultuur Samaras wilde dat de familiefoto terug compleet wordt. President Papoulias sprak geen 5 minuten en ging meteen in de aanval. Premier Karamanlis eerde zijn oom die als eerste het plan had opgevat om het Akropolis museum te bouwen waar het nu staat, maar hij vergat ook niet om Melina Mercouri te vermelden (die als minister van Cultuur jaren heeft gestreden om te friezen terug te krijgen), alsook ex-premier Simitis onder wiens premierschap de eerste steen werd gelegd. Om dan meteen ook maar er aan toe te voegen dat het nu wel tijd is dat de friezen worden teruggegeven. Vele van de aanwezige VIP’s bleken het eens te zijn met dat standpunt.

Het British Museum gebruikt nu een nieuw argument: dat het BM zogenaamd een encyclopedisch museum is, waar de bezoeker archeologische vondsten van over de hele wereld met elkaar kan vergelijken. Het argument dat meer mensen de stukken kunnen bewonderen in Londen, hebben ze ondertussen al laten vallen (anders kun je friezen even goed in Peking tentoon stellen, heeft Jules Dassin ooit gezegd).

De discussie is in ieder geval weer brandend actueel, maar vooralsnog geeft het British Museum geen kik. Daar staan de stukken echter in een donkere zaal, terwijl ze hier in Athene zouden baden in licht met de context in de achtergrond.

5 thoughts on “Geef die friezen nu maar terug

  1. ik begrijp zeker het standpunt van de grieken, maar de engelsen hebben ook geen ongelijk. voor mij blijft het een moeilijke discussie. wat mij vooral stoort is dat de grieken echt wel aan andere problemen voorrang zouden moeten geven: het milieu, de financiele crisis en dergelijke zijn echt wel miljarden keer belangrijker me dunkt.

  2. Ik denk dat ze vrezen een precedent te creeeren want dan kan ook Egypte volgen en andere landen die kunstwerken in het BM hebben. Misschien hebben ze steun van andere befaamde musea die ook niet tuk zijn kunstwerken terug te geven ! Ze zullen wat tijd nodig hebben om zich tevreden te stellen met afgietsels!Eigenlijk hebben ze geen psychologisch historische band met de meesterwerken die daar tentoon gesteld worden en het museum kan even encyclopedisch blijven met copieen.

  3. Die discussie is echt moeilijk, maar het encyclopedisch gegeven van het BM gaat eigenlijk niet op. Voor mij moet het parthenon als 1 geheel beschouwd worden. Waarom dan niet alle stukken samenbrengen?
    Het kan natuurlijk een precedent worden voor andere musea, maar gaat dat hier wel op? Lord Elgin heeft de friezen in stukjes meegenomen, een hoofdje hier, een paard daar. Ik vraag me af waarom hij dan niet de stukken als geheel heeft meegenomen? Melina Merkouri heeft het ooit, wel wat extreem, maar goed geformuleerd: wat als ze delen van de Sixtijse kapel haden meegenomen, een engeltje hier, een heilige daar. Het is tenslotte ook een geheel?
    Het BM kan net zo goed encyclopedisch met hun andere Griekse artefacten. We leven toch in de theoretisch zo geweldige EU …

  4. @Bruno, bijgaand (ouder) berichtje valt wat tussen de plooien van het mediatieke Grote Restitutie-verhaal.
    Zoals nog wel eens voorvalt toont België zich hier alvast, en dan nog voor historisch erfgoed waarvan Griekenland zélf blijkbaar niets afwist, ook wel groots in het Kleine 🙂
    Is die geplande teruggave overigens ook werkelijk doorgegaan?

    http://www.archeonet.be/?p=5584

  5. @Peter, voor zover ik weet zijn de stukken vanuit Belgie ook effectief teruggegeven. Dat gebeurde in een ceremonie waarin ook stukken van elders werden teruggeschonken. Ik ben helaas vergeten wat het andere land was, maar de teruggave is in ieder geval al ruim 2 maanden geleden gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *