Sinds vorige week zaterdag hebben we in Attica een strengere lockdown omdat het aantal coronabesmettingen onrustwekkend aan het stijgen was. Op de dag dat de verstrenging van kracht ging, op 6 februari, besloot de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis een bezoek te brengen aan de eilanden Ikaria en Fournoi om te kijken hoe de vaccinatiecampagne er verloopt. Op Ikaria waren er volgens verschillende bronnen 4 coronagevallen, en waren er vorig weekend 30 vaccinflesjes aangekomen.

Mitsotakis, die mee wil zijn met zijn tijd, besloot om zijn bezoek op social media te documenteren. Op zijn instagram account was een zogenaamde story te zien die toch vooral de indruk gaf dat de Griekse eerste minister er een soort toeristisch uitstapje van had gemaakt.

Later ging de premier ook nog op bezoek in een school, waar wonder boven wonder, op een zaterdag een klas met kinderen klaar zat om hem te verwelkomen.

Dat is allemaal best wel leuk, maar in een land waar al 3 maanden een lockdown van kracht is en waar mensen niet eens hun verwanten mogen gaan bezoeken in een andere prefectuur, kwam het bezoek aan Ikaria vooral als ongepast over. De reacties op diezelfde social media logen er dan ook niet om. De kritiek was vooral dat de Griekse premier zich als bevoorrechte persoon gedroeg voor wie de regels niet gelden.

En dan bleek later op de dag nog meer, toen Mitsotakis door het plaatselijke parlementslid van de regerende partij werd uitgenodigd voor een kleine maaltijd. Die maaltijd werd genuttigd op het balkon van het parlementslid – een dokter nota bene – in het bijzijn van ongeveer 30 mensen. Toevallig zag een buurtbewoonster wat er gebeurde en maakte ze er foto’s en een video van, die meteen op alle sociale media werden gedeeld.

En dat terwijl de Griekse politie (die begin februari zelf ook een party had gehouden in het hoofdkwartier, maar daar horen we nog weinig over) boetes uitschrijft als er te veel mensen bij elkaar zitten, en terwijl de gemiddelde Griek thuis nauwelijks iemand mag uitnodigen. De dag voor Mitsotakis naar Ikaria trok, had de politie 85.021 controles gehouden om te zien of de maatregelen werden opgevolgd. Daarbij werden 1.866 overtredingen vastgesteld, en voor 576.550 euro boetes uitgeschreven.

Alle sociale media stonden afgelopen zondag bol van de boze reacties, maar op de gewone televisiezenders was er niets te merken. Pas toen er artikels verschenen in onder meer The Guardian, Politico en Euractiv, kon de Griekse pers het voorval niet langer negeren.

Eerder stond er ook al een artikel op de website van The National Herald dat kort nadat een tweet met een link naar het artikel de wereld werd ingestuurd, weer werd verwijderd. Vermoed wordt dat er een telefoontje is gekomen vanuit Griekenland om het artikel te verwijderen. Ter verduidelijking: The National Herald (Εθνικός Κύρηξ) is een nieuwssite voor Griekse diaspora in de Verenigde Staten die wordt uitgegeven door de familie van Antonis Diamantaris, die kort lid is geweest van de Griekse regering Mitsotakis nadat bleek dat hij in zijn CV gelogen had.

De openbare omroep ERT (met als directeur de voormalige woordvoerder van Kyriakos Mitsotakis) had het bezoek van Mitsotakis aan Ikaria vermeld, maar sprak niet over de maaltijd. De reden werd al snel duidelijk: op de prikborden van de openbare omroep – die direct onder de verantwoordelijkheid valt van het bureau van de Griekse premier – hing een kattebelletje waarop te lezen stond dat er geen foto of video mocht worden getoond van de maaltijd van de Griekse premier in Ikaria.

Hoe bizar dit ook moge lijken: er staat een artikel op de webiste van ERT waar de afgevaardigden van de journalisten hun beklag doen over de druk die ze ervaren om bepaalde dingen te tonen en andere niet.

En dan kwamen de uitvluchten over de maaltijd van Mitsotakis. Volgens de regeringswoordvoerder ging het niet over een feest of een maaltijd, maar over een snelle informele hap. En het sierde de oppositie niet (die maakte natuurlijk gretig gebruik van het voorval) om verdeeldheid te zaaien, aldus de nieuwe woordvoerder. Het plaatselijke parlementslid, dokter Stefanadis, beweerde dan weer dat alle veiligheidsvoorschriften werden gevolgd. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat een gewone Griek een fikse boete zou krijgen voor het organiseren van een corona party, als hij hetzelfde had gedaan. Op twitter volgden berichten van mensen uit de entourage van de regering, die het lef hadden om te schrijven dat iedereen op de maaltijd zijn vaccin al had gekregen. Vreemd, want tot dusver zijn officieel enkel de mensen gevaccineerd die essentieel zijn voor de werking van de staat. Zouden al deze mensen die op de maaltijd aanwezig waren, essentieel zijn voor de werking van de Griekse staat? Of zijn het misschien mensen uit de entourage van de regering die we aan het begin van vaccinatiecampagne hebben gezien die duidelijk hun beurt niet konden afwachten?

Maar excuses kunnen nog grotesker, zoals minister van Binnenlandse Zaken Makis Voridis op TV kwam vertellen.. Hij zij dat het onvermijdelijk dat er grote groepen mensen zich rond een premier – en zeker deze premier, Kyriakos Mitsotakis – verzamelen om hun liefde en respect voor hem te tonen.

Er waren nochtans andere beelden te zien van Ikaria, waar de liefde voor de premier in niet mis te verstane bewoordingen werd getoond:

Parlementslid Dora Bakoyianni, de zus van premier Mitsotakis, had ook een goed excuus: de verantwoordelijken voor het bezoek aan Ikaria hadden de premier niet genoeg in bescherming genomen. Dus een verstanding man, met een diploma van Harvard University onder de arm, kan niet inschatten dat dit totaal verkeerd was?

Het was duidelijk dat er aan schadebeperking diende te worden gedaan. Dit was namelijk niet de eerste keer dat Mitsotakis de opgelegde coronaregels doorbreekt. Ik breng u nog eens in herinnering dat hij was gaan mountainbiken in Parnitha en zich liet fotograferen met een groep mensen, zonder mondkapje te dragen. Mitsotakis had zich later in een interview laten ontvallen dat het hier ging om een moment van onzorgvuldigheid.

En die zogenaamde damage control kwam er in de vorm van een interview op de TV-zender SKAI. Interviewer van dienst was Alexis Papachelas, tevens hoofdredacteur van de krant Kathimerini. Een professioneel man, die de kritische vragen niet uit de weg gaat. Toen het over het bezoek aan Ikaria ging, kwamen er geen excuses van de Griekse premier. Wel klonk het als volgt: “ik accepteer ten volle dat het beeld dat werd gepresenteerd de burgers pijn heeft gedaan, maar het deed wel onrecht aan de essentie van het bezoek.” En verder “ik was met dezelfde mensen in de helikopter (waarmee hij naar Ikaria vloog), met dezelfde mensen was ik op dat balkon voor een tractatie van 15 minuten (de maaltijd duurde meer dan een uur). Dat is de realiteit en ik ben niet bereid die te verloochenen. Ik heb u al gezegd dat het beeld mijn bedoelingen onrecht aan deed en ik ben de eerste om u te vertellen dat een dergelijk beeld niet zal worden herhaald.”

Laten we het hopen, maar het voorval heeft in ieder geval bij heel wat mensen kwaad bloed gezet. De Griekse autoriteiten hebben voor minder boetes uitgeschreven. In totaal is er al meer dan 52 miljoen euro aan boetes geïnd.

One thought on “De voorbeeldfunctie van de Griekse eerste minister (deel 2)

  1. Het enige dat je voor Harvard nodig hebt is een vader, die veel geld ‘verdient’ , hersens volledig overbodig. Slagen voor je examens doe je toch wel…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *