Skiathos

Skiathos Ik ben ondertussen al een week terug van vakantie en ik heb alleen nog maar over de ellende in Griekenland geblogd. Tijd om eens terug te blikken op 12 dagen Skiathos. Het eilandje Skiathos behoort tot de eilandengroep Sporaden, die zich uitstrekken ten oosten van de Pelion en ten noorden van Euboia. Het is geen voor de hand liggende vakantiebestemming voor de Atheners. Die trekken veeleer naar de Cycladen, omdat die dichterbij lijken. Nochtans is het niet zo moeilijk om vanuit de hoofdstad naar Skiathos te reizen. Je neemt de autosnelweg richting Lamia, en na 165 km kom je bij Agios Konstantinos. Van daar neem je de ferrie naar de 3 eilanden: Skiathos, Skopelos of Alonnisos. De ferriemaatschappij G&A legt zelfs busjes in die vertrekken van Plateia Kaningos in centraal Athene. Vanuit Thessaloniki neem je de ferrie in Volos. In beide gevallen sta je na en tocht van ongeveer 2,5 uur tussen de groene uitlopers van Pelion en Eubioa op Skiathos.
Vliegtuig Hoewel Skiathos piepklein is, heeft het zowaar een luchthaven, waar vooral chartervluchten vanuit Engeland aankomen. Of er Belgische chartervluchten zijn, weet ik niet. Het eiland is in ieder geval erg populair bij Britten (gelukkig niet van het soort die drinken tot ze er bij neervallen) en Italianen. Blijkt dat Skiathos zowaar een all-in pakket-bestemming is!

Skiathos5 Skiathos6 Het kleinste eiland van de Sporaden is bijzonder groen, eigenlijk is het een uitloper van de Pelion. Wat me opviel, was dat het zéér toeristisch was, maar dat was te verwachten: de periode rond 15 augustus is altijd bijzonder druk. Mocht u ooit overwegen om het eiland te bezoeken, dan doet u dat het best tot eind juli, of vanaf eind augustus. Maar goed, het belette ons niet om te genieten van mooie natuur, veel groen en echt wel de mooiste stranden van Griekenland. Ook het zicht op het stadje Skiathos is erg prettig. De witte huisjes met de rode dakpannen liggen mooi uitgestrekt op de 2 groene heuvels die op de haven uitkijken. In het midden ligt de “Bourtzi” (u ziet het op bovenstaande foto links), een uitstekend stuk land dat de haven in 2 verdeelt. Op dat stukje land stond vroeger een kasteel dat gebouwd werd door de Venetiaanse broers Ghisi, toen Skiathos in 1207 in de handen van de Italiaanse stad viel. De Venetianen bleven er tot de Turkse invasie van 1540. Ten oosten van de Bourtzi ligt de nieuwe ferriehaven, en ten westen het oude haventje met de plezierbootje die de toeristen rond het eiland voeren. De waterkant heeft vooral toeristische eetgelegenheden. Je moet een beetje zoeken om op Skiathos een typische Griekse taverna te vinden. Maar misschien zijn we een beetje te veel gewend aan de Cycladische stijl. Wij werden alleszins bekoord door het eiland!
[wordt vervolgd]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *