Na maandenlange stilte, ga ik proberen de blog wat nieuw leven in te blazen. Bloggen blijft moeilijk te combineren met mijn goed gevuld dagtaak, maar er gebeurt zo veel in Griekenland dat ik het gevoel heb dat ik het allemaal moet optekenen. Indien niet voor u – de lezer – dan in ieder geval voor mezelf.

Ik zou het kunnen hebben over het afluisterschandaal waarin premier Mitsotakis een verdachte rol speelt, over het feit dat er nog steeds vluchtelingenboten zinken in Griekse wateren, over de universiteitspolitie die op de Griekse campussen zou gaan patrouilleren, over het feit dat de metro in Piraeus zo goed als klaar is en over het feit dat het in Exarcheia met de aanleg van die metro niet zo vlot zal lopen, over de Turkse dreigingen van een president die zijn herverkiezing in het gedrang ziet komen, over de toenemende levensduurte, over de afnemende persvrijheid en over nog zo veel meer.

Maar ik ga beginnen met Appodixi. U bent wellicht vertrouwd met het Griekse woord απόδειξη – een betaalbewijs, of kasticketje. De Griekse Onafhankelijke Overheidsdienst voor Openbare Inkomsten (een hele mondvol als je het zo vertaalt) heeft de afgelopen week een app (heeft u de woordspeling?) gelanceerd die het mogelijk maakt om te controleren of het kasticketje of het recuutje dat je hebt gekregen, ook wel geldig is. De bedoeling is om vervalste kasticketjes op te sporen, want misgelopen belastingen keren niet terug naar de economie, zo luidt de redenering. Je hoeft enkel via de app de QR code in te scannen op het kasticketje om er achter te komen of het vervalst is of niet. Diegene die een kasticket heeft vervalst, kan rekenen op fikse boetes.

Het klinkt op zich wel goed, zou je zeggen. Maar dat is niet het hele verhaal. De persoon die een vervalst ticket heeft gevonden, maakt kans om geld te winnen: een veelvoud van het bedrag op het kasticket, met een plafond van 2.000 euro. Om even kort door de bocht te gaan: je verklikt iemand en je kunt er geld mee winnen. Hoewel belastingontduiking ethisch uiteraard niet helemaal OK is, geeft dit systeem me toch ook een paar ethische kriebels.

In ieder geval bleek de app van aanvang een groot succes. Meer dan 20.000 Grieken hebben de app al gedownload en meer dan 2.000 meldingen kwamen binnen tijdens de eerste 24 uur nadat het systeem in werking trad. Daarvan zijn 850 met naam en toenaam gemeld (die kunnen wellicht rekenen op een beloning). De meeste kasticketjes bleken vervalst, maar werden niet snel genoeg doorgegeven aan de overheidsdienst, zodat de “verklikkers” hun beloning mislopen.

Ik kan u alvast een tip geven om meer kans te hebben om vervalste kasticketjes te vinden: u gaat gewoon naar het toeristische zwaargewicht Mykonos. Daar wordt al jaren belasting ontdoken, op grote schaal. Of daar ook maar enig gevolg wordt aan gegeven, is nog maar de vraag.

6 thoughts on “Appodixi

  1. Misgelopen belastingen keren niet terug naar de economie – ‘verklikkerspremies’ wel??
    of betaalt deze minister ze uit eigen zak?

  2. Bedankt op de pen op nieuw ter hand te nemen! Altijd boeiend en leerrijk. Ik kijk uit naar meer.

  3. blij dat je terug bent, kijk uit naar je postings !

  4. Ik zou zeggen aan deze overheidsdienst , doe uw werk en op naar Mykonos , Rodos en al de rest.

  5. Toevallig in Griekenland met jouw boek. Mijn vrouw bracht het mee uit de bibliotheek. Het is een boeiend relaas en je begrijpt eigenlijk niet dat de publieke opinie in het Westen vrij positief is over het werk van Trojka hier en zo negatief over het Griekse volk. Had je blog vooraf al eens gecheckt en nu terug om te zien of er iets is bijgekomen. Ik vraag me af of de Grieken al wat perspectief zien ondertussen. En of het land verder is afgegleden, of het zich een beetje kan herpakken.

  6. Fijn dat je weer terug bent! We lezen je posts altijd gretig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *