Migrantenkinderen worden Griek?

Het leven van illegale immigranten is geen pretje, zeker niet in Griekenland. Stelt u zich de volgende situatie voor: een koppel illegale immigranten woont en werkt in Griekenland (het maakt niet uit of ze illegaal zijn: ze vinden werk en worden vaak in het zwart betaald). Ze besluiten om een kind te krijgen. Vermits Griekenland het “jus sanguinis” rechtsbeginsel hanteert, kan het kind de Griekse nationaliteit niet krijgen. Het kan zelfs niet worden ingeschreven in de bevolkingsregisters, want de ouders zijn hier illegaal. Toch kan het kind hier naar school gaan en een opvoeding krijgen, want de wet zegt dat alle kinderen schoolplichtig zijn. Het kind gaat studeren aan de universiteit en doet het zo goed, dat het in aanmerking komt voor verdere studies in het buitenland. Daar zit een probleem: het heeft namelijk geen papieren. Er is geen geboortebewijs, want de ouders konden dat alleen maar krijgen in hun land van herkomst, maar als ze daar naartoe gaan, raken ze nadien Griekenland niet meer binnen. Het kind is dan ook het kind van de rekening. Het is hier geboren en opgegroeid en spreekt in vele gevallen enkel Grieks. Toch loopt het risico om terug te worden gestuurd naar het land van herkomst van zijn ouders. En het kan dus niet naar het buitenland zonder geldige papieren. Tijdens zijn oppositiekuur heeft huidig premier Georgos Papandreou gezegd dat hij iets aan deze situatie zou doen. En gisteren, op het internationale forum over migratie en ontwikkeling, dat hier in Athene wordt gehouden, kondigde Papandreou aan dat alle kinderen van migraten die hier worden geboren, automatisch de Griekse nationaliteit zullen krijgen.  Het gaat wellicht om 250.000 kinderen. Het is de vraag hoelang het gaat duren voor dit in de praktijk wordt omgezet. Papandreou mag er zeker van zijn dat hij de wind van voren zal krijgen van de rechtse partijen en er zal ook wel vast iemand gaan opperen dat dit in strijd is met de Griekse grondwet. Hopelijk krijgt hij zijn voorstel er door, want het moet vreselijk zijn voor die kinderen om in een wettelijk vacuum te leven.

27 thoughts on “Migrantenkinderen worden Griek?

  1. Ik heb ook altijd “illegaal” in Griekenland gewoond. Ik heb enkel een NL paspoort. Mijn vader is wel Grieks, dus een grieks paspoort is zo geregeld. Maar ik zie (en zag toen ook) eerlijk gezegd de toegevoegde waarde van 2 jaar dienst niet van in. Dus gekozen om alleen de NL nationaliteit te dragen. Resultaat hiervan was dat ik nergens ingeschreven stond behalve bij mijn school. Hoe is dit mogelijk zou je denken. Tsja. In NL gebruiken ze de school inschrijving tegenwoordig om illegalen op te sporen en het land uit te zetten. In GR mag meer.

    Ik heb ooit toen ik 16 was een poging ondernomen om mij in te laten schrijven bij de gemeente (Athene). Ik had geen verblijfsvergunning (!) en was ook niet van plan om officieel Griek te worden.

    In NL zou je direct opgesloten worden en uitgezet worden op ten duur. Ik werd daar naar huis gestuurd met het advies om het maar even zo te laten! Terwijl ik officieel illegaal was :D. Wat een feest.

    Ik zie het zo gebeuren als deze wens van Papandreou door gaat. Vrouw springt over het hek op het moment suprême, kind wordt op Grieks grondgebied geboren en krijgt de Griekse nationaliteit. Maar… Kind moet verzorgd worden en heeft zijn ouders nodig. Kind mag niet het land uitgezet worden aangezien het een Griek(se) is, dus worden de ouders maar het land toegelaten. Hop, probleem van illegaal verblijf opgelost. Voor nu, zal dit directe consequenties hebben voor de ouders van de 250.000 gevallen waar Bruno het over heeft. In de toekomst zal dit misbruikt worden dunkt mij.

  2. Oh wacht. Nu snap ik hem. Papandreou wil een andere probleem oplossen die hier (of een ander forum van een Vlaming in Athene?? Weet het even niet meer…) gestaan heeft. Ik las dat sommige scholen verbieden leerlingen van andere nationaliteiten de vlag te dragen tijdens het marcheren. Veelal heeft dit betrekking op Albanese kinderen. Misschien leest Giorgos de blogs ook en heeft hij een belangrijk probleem in de Griekse samenleving ontdekt… Zo kun je discriminatie ook oplossen.

  3. @Bruno, als ik me niet vergis (en als ik Ta Nea mag vertrouwen), gaat het wel enkel om ‘wettige’ migranten, dus de kinderen die hier geboren zijn van niet-Europese migranten die al wel een geldig verblijfsrecht hebben, bv als werkkracht – Het is wel een stap, maar toch nog ver verwijderd van bv de Belgische regularisatie.

  4. Is dat zo, @Hans? Het was me niet meteen duidelijk. Ik had het op de radio gevolgd, maar daar sprak men van “μετανάστες”, zonder er bij te zeggen of ze legaal dan wel illegaal in het land verbleven. Het is natuurlijk zinniger als men het over legale migranten heeft. Het lijkt wel een oplossing voor de kinderen in kwestie, maar het is geen structurele oplossing, natuurlijk.

    @Philippos, ik neem aan dat het inderdaad ook over de vlaggendragers gaat, maar daar zal Georgios zich in eerste instantie niet op richten. Dat is niet meteen een wettelijk probleem, maar wel een probleem van enggeestige nationalisten.

  5. @Philippos, in Belgie bestaat de zelfde absurde toestand. Een niet-Europese vriend van mij was als kind met zijn ouders naar Belgie gekomen. Hoe goed de familie zich ook had geintegreerd, na een tijd werd zijn asielaanvraag geweigerd. Hij bleef echter gewoon naar school gaan, en zijn (correcte) adres bleef zelfs in het rijksregister staan! Niemand heeft hem ooit lastig gevallen. PS: intussen ze God zij dank na jaaaaren dan toch geregulariseerd geraakt…

    Het “jus soli” heeft in Spanje tot drama’s geleid omdat er hoogzwangere vrouwen door mensensmokkelaars op gammele bootjes werden gestampt met de hoop dat ze in Spanje zouden bevallen voordat ze teruggestuurd werden. Ze konden dan een verblijfsvergunning krijgen voor henzelf en hun naaste familie… ALS ze de dodentocht overleefden. De wet schijnt daarom intussen te zijn aangepast.

  6. en @Philippos: als EU-er kan je nooit ‘illegaal’ zijn in een ander EU-land: je mag er altijd wonen en werken, zolang je in je eigen onderhoud kan voorzien. Dat geldt als sinds de jaren ’90. Griekenland heeft er wel lang over gedaan om dat door de wettelijke molen te draaien: toen ik in 2001 kwam, moest ik nog een ‘groene kaart’ gaan halen, en medische testen ondergaan: een rontgenfoto ergens in een kelder op een machine, wellicht nog door Rontgen zelf geknutseld, en een psychiatrische test: “you look OK”. Nu hoeft dat niet meer, maar ze vragen nog wel een soort inschrijvingskaart (een beige kaart), die ik tot mijn verbazing nodig had toen ik vorig jaar een auto wilde kopen. Zo’n inschrijvingskaart vragen is overigens wel wettelijk, in Belgie moet ook iedereen zich inschrijven…

  7. Haha, klinkt bekend, @Hans! Ik heb die testen ergens in 2000 afgelegd. Toen ik voor een rontgenfoto binnen kwam, vroegen ze me zelfs van welke lichaamsdeel ze een foto moesten nemen. Er werd bloed afgenomen en ik heb 2 weken met een blauwe arm rondgelopen. Urinestaal afgeven was ook een opgave, maar de resultaten afhalen was nog erger: dat moest ergens in een gebouw in het centrum van Athene waar ook de drugsverslaafden werde gecontroleerd.
    En ja, je hebt je “verblijfsvergunning” of welke kaart nooit nodig, behalve als je een auto wil kopen.

  8. @Hans
    “je mag er altijd wonen en werken, zolang je in je eigen onderhoud kan voorzien”

    Ik was scholier dus kon nooit in mijn eigen onderhoud voorzien.

    Ik vind het verhaal dat EU burgers vrij zijn om te wonen en werken waar ze willen binnen de EU icm verblijfs/werkvergunning erg vaag. Mijn vader woont al 30+ jaar in NL, heeft alleen de Griekse nationaliteit (dus EU burger) maar hij moet ook een kaart hebben. Groen, blauw, paars, roze, geen idee wat het is.
    Maar het idee dat je zomaar ergens kan gaan wonen en kunt gaan werken (binnen de EU), klopt volgens mij niet. Inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen lijkt mij overal verplicht (nou ja, voor mij toen blijkbaar niet), maar om te werken moet je toch weer een of ander pasje hebben…

    Maar jullie zullen het wel beter weten, jullie zijn tenslotte “EU-buitenlanders” in GR. Ik laat mij dan ook graag wijs maken door jullie hoe dit nou precies werkt.

  9. @Philippos: het is niet zo vaag, de richtlijnen zijn nogal duidelijk:
    – een werkvergunning heb je als EU burger niet nodig in de EU. Dat was in GR al niet zo in 2001. Werken mag dus altijd.
    – inschrijving + kaart: dat mag wel gevraagd worden, maar de gronden om te weigeren zijn beperkt tot die hieronder beschreven. In GR is het nu een beige kaart (dat is wat ‘sjieker’ dan de groene van de andere xenoi). In Belgie is enkel inschrijven in de gemeente verplicht.
    – studenten mogen in principe altijd vrij rondreizen binnen de EU en verblijven in het land waar ze aan de universiteit zijn ingeschreven
    – werknemers mogen ook altijd verblijven in het EU-land waar ze werken (of een zelfstandige zaak hebben)
    – anderen mogen vrij in een ander EU land wonen behalve als ze niet in hun onderhoud kunnen voorzien (of voor minderjarigen als hun ouders dat niet kunnen), of als ze een gevaar vormen voor de openbare orde (criminelen) of de openbare gezondheid (leprozen).

    Al de rest is onwettelijk.

  10. Ik ben overigens niet ingeschreven in de gemeente waar ik woon (Piraeus), enkel in de Belgische ambassade in Athene. Blijkbaar kan dat ook.

  11. Als Nederlandse kreeg ik in 2006 mijn tweede groene kaart. Als de kaart afloopt krijg ik net als iedere EU’er ook een beige kaart ” het bewijs van registratie. De groene kaart was een verblijfsvergunning, ik had deze kaart nodig voor mijn werkgever’.

    Ik ben ook niet ingeschreven in de gemeente waar ik woon. Ik kan me inschrijven bij de ambassade maar sinds de Wet op de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer van 1985 is dat niet meer verplicht.

  12. Mijn groene kaart is geldig tot 2010 – hoe krijg ik die “beige” kaart, dan? Gewoon op het politiekantoor, zoals bij de Groene Kaart?

  13. De medische tests zijn nog altijd van tel, vorig jaar heb ik ze zelf nog ondergaan. Ik heb ook zo’n groene kaart en dat maakt heel wat eenvoudiger, papierwerk wel te verstaan. Vaak volstaat die voor allerhande.
    @ Hans. Het is eerlijk gezegd wel vaag als je al die EU regeltjes moet volgen. Persoonlijk ben ik heel ontgoocheld in dat EU gevoel, en daar heeft Griekenland nu eens niets mee te maken. Er wordt bij hoog en laag beweerd dat Europa er voor de Europeanen is?! Europa zorgt zelf wel voor haar papiermolen.
    Misschien moeten we maar eens een Griek(se) die naar Belgie vertrokken is contacteren en hem/haar vragen over de Belgische papiermolen. Je krijgt er dezelfde absurde toestanden. Toen ik uit Belgie vertrok in 2004, heb ik de huur van mijn woning opgezegd en hen verteld dat ik naar Griekenland vertrok. 6 maanden na datum kregen mijn ouders een brief in de bus waarop stond dat indien ik mijn brandverzekering van 2005 niet zou betalen, er gerechtelijke stappen ondernomen zouden worden. Ik had klaarblijkelijk de verkeerde persoon aangesproken, hoewel ze naast elkaar zaten en er slechts 3 bedienden in dat kantoor werkten. Ik had mijn brief, net dezelfde, maar tweemaal moeten opmaken en afgeven.

  14. @Bruno: ja, bij de ‘vreemdelingenpolitie’ – voor mij was dat in Alimos. Er waren wel wat papieren voor nodig en een foto enz… Ik ben ook niet ingeschreven in de gemeente, enkel bij de Ambassade (waar ik overigens vooral positieve ervaringen mee heb…)

    @Pieter: dat van die testen is dan toch iets van Thessaloniki; het wordt namelijk per gemeente georganiseerd. Ik herinner mij dat er vroeger al verschillen per gemeente waren. Het europagevoel: ach ja, ik ben er wel ‘fan’ van, ik denk dat we niet altijd goed beseffen hoe gemakkelijk het nu is om elders te wonen en te werken (en bv sociale rechten op te bouwen, ziek te worden, …); Griekenland is wel niet de beste leerling van de klas, dat is zeker waar… als ik me goed herinner had jij om problemen met de erkenning van diploma’s? dat is natuurlijk een pijnpunt.

  15. en wij dan geboren in belgië gedoopt en ingeschreven in de registers op Kreta . Geboorte aangegeven op het Grieks consulaat in brussel bij “meneer” avramopoulos indertijd en een mooi geschenk gekregen namelijk een boete omdat mijn ouders ons te laat hadden ingeschreven, en jaren later toen het tijd was om ons legerdienst te vervullen zijn wij bij de plaatselijke stratologia geweest in Xania om informatie te vragen en wat blijkt dat we nergens zijn ingeschreven, wat nu vragen we naar een persoon die toevallig een dorpsgenoot was zijn antwoord = “laat maar zo”

  16. Wanneer gaan enggeestige nationalisten eindelijk eens begrijpen dat je ook heel wat voordelen hebt bij het regulariseren van illegalen en het zo snel als mogelijk integreren van migranten?
    Integratie leidt op termijn toch tot assimilatie. Resultaat = een nieuwe “Griekse” maatschappij.

    Dit is in de geschiedenis van het Egeïsche gebied al meermaals gebeurd … en telkens was het resultaat: CULTUURVERRIJKING!
    De multiculturele smeltkroes van stammen en volkeren en de openheid en vaardigheid van de (overheersende) Griekssprekende volkeren om vreemde elementen (cfr kunst, wetenschappen, religie, …) te integreren heeft geleid tot de geboorte van wat nu wereldwijd genoemd wordt, “de Griekse beschaving”.

  17. @Christos.Bravo!Ellada is ̩̩n grote smeltkroes vanaf de Hom̻ros( de Klein-Aziatische veroveringen waren veel belangrijker dan dat de hele Troje), tot aan de tragische influx van nu Рzie Julie Smit van vandaag over Lesvos en Xios -.

  18. @Hans,jij kent de wetten goed maar denk je dat die vreemdelingenpolitie er ook van op de hoogte is? Er is zo’n ambtenaren mentaliteit van je naar elders door te sturen of je later laten terug te komen met een bijkomend formulier , waarschijnlijk in de hoop dat je er de brui gaat aan geven. Ik schrik als ik lees wat jullie allemaal meegemaakt hebben want ik ben alleen maar ingeschreven bij de belgische ambassade en heb er ook erg goede ervaringen mee.
    @Christos en Martin , akkoord met jullie standpunt maar die illegalen moeten ook gehuisvest worden,moeten arbeidskansen krijgen,enz,enz. Kan GR dat aan ?
    Voorbije regeringen hebben het land uitgemolken en laten verkommeren . Er is geen geld om eigen volk te betalen .Zeker niet dat ik akkoord ga met de huidige houding tegenover illegale inwijkelingen maar welk is de oplossing ?

  19. @Jenny, heb jij nooit medische testen moeten afleggen? Of een psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan (ik herinner het mijne als een geweldige grap, met een sexy Griekse psychologe in spannende lederen broek die me al rokend vroeg of ik een psychiatrisch verleden had)?
    De “groene kaart” vernieuwen was een fluitje van een cent, 5 jaar geleden. Maar ondertussen is de wetgeving nog maar eens veranderd, en het is inderdaad nog maar de vraag of de politieagenten in kwestie dat ook weten. Ik zal best maar goed geinformeerd op pad gaan.

    Wat die illegalen betreft: daar is men hier bijzonder schijnheilig over. De groenten- en fruittelers van Marathon gebruiken uitsluitend Pakistaanse werkkrachten. Als je op een zondag door Maraton rijdt, lijkt het er bij momenten op Karachi. Werk lijkt er voor hen wel te zijn (want de Grieken willen niet meer in de land- en tuinbouw werken – ze zijn nog liever werkloos). Als de illegalen hier niet werkten, zou de economie van dit land echt volledig in elkaar storten.

  20. @Jenny, de politie in Alimos wist alles wat ze moesten weten, het was allemaal eenvoudig en snel: ze maakten de kaart aan terwijl ik even wachtte.

    De migratie is een fenomenaal probleem – sommige opvangkampen doen eerder aan concentratiekampen denken; Griekenland kan dat niet aan op zijn eentje, maar ze zullen toch ook zelf de handen uit de mouwen moeten steken – ik had er een bijdrage aan gewijd op DSO een paar dagen geleden, maar ik zie nu dat ze mysterieus is verdwenen, een beetje zoals die Pakistani enkele jaren terug…

  21. Is dat het stukje “Vluchten kan niet meer”, @Hans? Ik zie het nog wel, maar net zoals bijna iedereen kan ik niet reageren. Dat was voor mij een van de redenen waarom ik mijn blogactiviteiten heb verhuisd.

  22. … te gek… ja dat stukje, maar zelf ik zie het niet meer op DSO… zal aan mij liggen… en dat reageren, tja, het is natuurlijk leuk als blijkt dat iemand leest, maar DSO is in elk geval niet zo’n geschikt forum voor discussies…

  23. @ Bruno

    “[…]sexy Griekse psychologe in spannende lederen broek die me al rokend[…]”

    Weet je zeker dat zij de arts was?? En niet een patient die zich voordeed als arts?? Klinkt net een enge film 😀

    Illegalen zijn altijd in GR geweest en dat zal ook zo blijven hoe vaak ze de wetten ook veranderen. Ook al klinkt het raar, GR is vele malen beter dan het land van herkomst, al vind ik zelf GR zelf vaak een 3e wereld land…. Maar ik ben verwend hier.

    De illegalen zullen blijven komen omdat:
    – Grieken zijn eerder werkloos dan dat ze zwaar werk gaan verrichten (eerder genoemd hierboven)
    – Als je voor de prijs van 1 luie Griek 10 gemotiveerde Pakistani kunt inhuren, dan doen ze dat. Money talks en in dit soort gevallen vervalt enige vorm van fatsoen.
    – GR stikt in de diensten. De rechter hand weet niet wat de linker doet en vice versa. Instanties spreken elkaar tegen en van gecoördineerde controle is geen sprake. Zolang je niet verklikt wordt door een buurman met een “vriend” ergens in een instantie zit je goed.
    – GR is het eerste wat je tegenkomt vanuit het oosten komend.
    – Goede grens controle is vrijwel onmogelijk. Veel te veel eilanden en berg passages waar je het land binnen kunt glippen. Ik heb medelijden met de illegalen die zo naief zijn om bij Igoemenitsa aan boord proberen te komen van een ferry naar Italië.
    – Salarissen liggen niet bijster hoog, dus omkoping is zo gepiept.

  24. @Bruno, ik ben naar GR gekomen met een belgische identiteitskaart en was 25 jaar officieel tewerk gesteld in het kantoor van m’n man en heb nooit controle gehad.
    Ben even bij m’n huisband gaan polsen of hij me onder bescherming genomen had maar nee , no problem.
    Misschien lag het aan de status : met Griek gehuwd die een scheepvaartagentschap in de stad heeft ?
    In elk geval ken ik Grieken die legaal via een kantoor,buitenlanders aanwerven zowel voor thuiswerk als voor landbouw ,etc. En ze worden verwend met degelijke huisvesting en voedselvoorraad. Lonen ???
    Misschien beter als de geniepige salarissen waar Philippos het over heeft want onlangs zei me een GR kassierster die uit Nurnburg kwam , dat ze terug keerde wegens de miserablele werkomstandigheden en het gedrag van haar oversten . Daar kan ik inkomen !

  25. de salarisen zijn laag maar het ergste is de altitude van de griekse werkgever . ik zou geen werkende griek daar willen zijn en helemaal geen emigrant. als ik werd behandelt zo als de emigrnaten in gr. worden behandelt ws ik al lang vetroken. ik had jaaren gewerkt in gr, zo wel in Athene als op de eilanden en ik kwam in Nl waar de mensen je bedankten als je dienst op was. ik werk al 16 jaar voor de zelfde coperatiev en ik zie dagelijks grieken en ik ken hun bassen en hoor de gesprekken,echt je wil niet voor werken. ik zeg ik werk voor een coperatiev,dat is een andere pijnlijk punt in gr, er is geen eeen cooperatiev overgebleven.
    maar er zijn meerdere economien in europa dat draaien op illegale of legale laag betaalde emigranten. wie plukt de wassebomben en de rehte komkomers en al de mooie bloemen?? als alle oost eurpeanen morgen de bus richting Polen en de Balkan namen zou in Nederland veel stil zou komen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *