Laatste rookdag

Vanaf morgen geldt er in Griekenland een algemeen rookverbod in openbare plaatsen. Voor de Europese natie met de meeste rokers (42% van alle Grieken rookt) is dat niet meer dan een aardverschuiving. Er wordt namelijk echt overal gerookt op dit ogenblik. De maatregel van een paar jaar geleden die stelde dat er in bars en taverna’s speciale ruimtes moesten worden voorzien voor niet-rokers, werd grotendeels niet opgevolgd. Enkel op het openbaar vervoer wordt niet gerookt, terwijl je in ziekenhuizen nog wel eens iemand een sigaret ziet opsteken (vaak zijn dat nog dokters ook).

Wat mogen we dus morgen in theorie verwachten? Een algemeen rookverbod op openbare plaatsen. Geen sigaret meer in bars, taverna’s, op de werkvloer, in ziekenhuizen en noem maar op. Enkel voor ruimtes die kleiner zijn dan 70m2 wordt er een uitzondering gemaakt, maar de eigenaars van die plaatsen moeten wel een speciale sticker aanbrengen die toont dat er bij hen mag worden gerookt. Hoe gaat het lukken in de bouzoukia, waar honderden mensen roken? Daar moet een speciaal afgesloten ruimte worden gebouwd met een afzonderlijk afzuigsysteem voor de rokers. Op dit ogenblik is het echter nog niet duidelijk wat er precies wordt verwacht: het is nog steeds wachten op een omzendbrief van het Ministerie van Volksgezondheid.

De aanpassingen zullen drastisch zijn. Als niet-roker kan ik de maatregelen alleen maar toejuichen, maar net zoals 57% van de Grieken, geloof ik er niet in dat de wet zal worden toegepast. Dat is namelijk wel typisch voor Griekenland: wetten zijn er wel, maar ze worden gewoon niet toegepast. Wie gaat er controleren of er niet wordt gerookt op de openbare plaatsen? Een controleur van het ministerie van Volksgezondheid? Daar is zelfs geen geld om de ziekenhuizen op een deftige manier te laten werken. En als er al een controleur langs komt, zal die wel snel een oogje dichtknijpen als je hem iets toestopt.

Nochtans zijn de Grieken overtuigd van het nut van deze nieuwe maatregel. 83% gaat akkoord met de nieuwe regeling en denkt dat die een positief effect kan hebben. 97% van de Grieken weet trouwens dat roken schadelijk is voor de gezondheid (maar 3% is daar echter nog niet van overtuigd). De cijfers stonden afgelopen zondag in Kathimerini.

In ieder geval kunnen de passieve rokers vanaf morgen normaal gezien opgelucht ademhalen.

3 thoughts on “Laatste rookdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *