Uit met die sigaret

Vooruit dan maar: we proberen het nog een keer (de 4de keer in 8 jaar tijd, om precies te zijn). Vanaf vandaag heerst er in Griekenland een algemeen rookverbod in gesloten openbare ruimtes. U herinnert zich ongetwijfeld nog wel het rookverbod van vorig jaar, dat veelbelovend begon, maar door onduidelijke uitzonderingen en een lakse bestraffing al gauw verwaterde en na 8 maanden zelfs officieel werd opgeheven. Tot zover de bewering van toenmalig minister van Volksgezondheid Avramopoulos dat “de mythe wordt doorbroken dat we wetten maken die niemand respecteert”.

Dit keer heeft men het anders aangepakt. De wet kent geen uitzonderingen. Er mag NERGENS meer gerookt worden. Enkel de grote bouzoukia-centra krijgen nog uitstel tot mei 2011, maar daar houdt het dan ook op. Boetes lopen op van 50 euro voor de roker, 500 euro voor de eigenaar van de ruimte waarin de overtreding wordt vastgesteld, tot 10.000 euro voor regelmatige overtreders. En ik kan me voorstellen dat er flink wat controle zal zijn, want dit kan alleen maar geld in het laatje brengen.

Wie controleert het? Niet de landelijke politie, maar wel de gezondheidsautoriteiten van de prefectuur, de gemeentelijke politie, en de kustwacht. Of die streng genoeg kunnen ingrijpen, is nog maar de vraag.

Hoe ernstig neemt de overheid het nieuwe verbod. Moeilijk te zeggen. Op de site http://www.smokestop.gov.gr/ staat nog steeds de aankondiging van vorig jaar, maar misschien heeft men het te druk om de crisis te bestrijden?

In ieder geval krijgen we nu weer overal het gezeur te horen van rokers die vinden dat hun een “basisrecht” is ontnomen. Het recht op roken is voor hen heilig, maar in het buitenland hebben ze geen moeite om zich daar aan de regels te houden. Dat respect kunnen ze in hun eigen land duidelijk niet opbrengen. En overigens: wat voor recht is dat? Wanneer je verslaafd bent (want sigaretten zijn een verslaving), dan heb je allang een recht opgegeven.

Nog een paar cijfers wat betreft roken in Griekenland:
– 42% van de Grieken rookt
– 63% van de Griekse mannen rookt
– 39% van de Griekse vrouwen rookt
– 37% van de kinderen tussen 12 en 17 rookt
– 45% van de Grieken tussen 16 en 25 rookt
– 20.000 Grieken sterven jaarlijks aan aandoeningen die met roken te maken hebben
– 2,14 miljard euro per jaar kosten de rokers aan het gezondheidssysteem

5 thoughts on “Uit met die sigaret

  1. Kennelijk heeft de nieuwe regelgeving zijn schaduw al vooruit geworpen: wij vonden deze zomer – voor het eerst- dat er opvallend minder gerookt werd, zowel door Griek als door allochtoon.
    Onze bevindingen zijn wellicht toevallig, enkele weken in een relatief beperkt gebied, zeggen natuurlijk niet zo veel. Maar de meeste postkantoren, taverna’s, winkels en zelfs privé-huizen, roken relatief fris dit jaar.

    Onze schoondochter had overigens een geheel andere ervaring deze zomer in Griekenland. Zij moest met ernstige netvliesklachten naar de kliniek voor Spoedeisende Hulp. De behandelend arts onderzocht de patient met een dampende zelfgedraaide Drum, waarvan hij de rook onbekommerd in de ogen van het meisje uitblies. Met zijn ongewassen nicotine-vingers, wroette hij vervolgens in het aangedane gebied.
    ( Er gebeurde in die kliniek nog veel vreselijker dingen, maar die zijn hier -helaas 😉 – off topic)

  2. Ναι δεν μας εφτανε ο Αβραμο. ηρθε η Κσερνογιανακοπουλου να μας το κοψει. trouwens hier wordt savonds in het cafes wel gerookt ,en de politie staat wel buiten en niemand klaagt erover.. hoe kan dat?? waarom in nl in het cafe wordt gerookt en daar moet overal verboden worden?? en is het alleen het sigaret roken aleen verboden of kunnen ze de loulas aansteken??
    http://www.youtube.com/watch?v=FGmte8tmcvQ

  3. Zo’n verhalen (anno 2010!) choqueren me telkens weer @Louloudi, voor al omdat het zo ontmoedigend is dat zulke toestanden (heb er zelf heel wat meegemaakt) maar blíjven bestaan in Griekenland. Wanneer in godsnaam gaat dat eens veranderen?!?

  4. Dan moeten er ook weer meer ambteneren aan het werk voor controle lijkt mij en de staatskas zal ook minder inkomsten hebben. Lood om oud ijzer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *