Barbaars

Vandaag wil ik het hebben over een zaak die helaas te weinig aandacht heeft gekregen, zeker in de niet-Griekse media. Ik pleit ook schuldig; maar het is beter te laat dan nooit.
Op 22 december werd Konstantina Kuneva dicht bij haar huis door onbekenden aangevallen. Daarbij werd vitriool in haar gezicht gegooid. De arme vrouw werd ook gedwongen van het spul te drinken. Sindsdien ligt ze op intensieve zorgen, is ze blind aan 1 kant en kan ze nog steeds niet spreken.
Wie is deze vrouw echter en wat zit er achter deze aanval?
Konstantina Kuneva is een inwijkeling uit Bulgarije, die 10 jaar geleden haar vaderland achter zich liet om in Griekenland een beter betaalde baan te vinden. In Bulgarije was ze lerares geschiedenis. Zoals vele van haar landgenotes, kwam ze aan de kost als schoonmaakster.
Een paar jaar geleden besloot de overheid om de schoonmaak van de overheidsgebouwen uit handen te geven en die te laten uitvoeren door gespecialiseerde bedrijven. Kuneva werkte voor een dergelijk bedrijf en engageerde zich na een tijdje in de vakbond. Ze was vrij mondig en stelde een aantal wantoestanden aan de kaak (o.a. bedrijven betalen onder het minimumloon, omdat ze de schoonmaaksters bvb. net geen 8 uur per dag laten werken -schoonmaaksters verdienen 450 euro per maand-, ze schaffen pauzes af, ontslagen mensen van zodra ze dreigen loonsverhoging te krijgen dank zij hun ancienniteit) en merkte ook op dat de gemeenschappelijke arbeidsovereenkomst niet werd nageleefd in de sector.
Algemeen wordt verondersteld dat haar mondigheid en haar activiteiten in de vakbond haar duur zijn komen te staan. Aanvankelijk werd er aan de kwestie geen enkele aandacht besteed en haar lotgenoten durven zelf nauwelijks de kat de bel aan te binden uit angst dat ze zullen worden ontslagen of misschien zelfs het zelfde lot zullen ondergaan.
Maar de verschillende vakbonden hebben het thema nu toch opgenomen en regelmatig zijn er werkonderbrekingen uit solidariteit met Kuneva.
Die heeft ondertussen toch al min of meer kunnen duidelijk maken, via schrift, dat haar belagers een uniform aan hadden dat erg leek op dat van veiligheidsagenten. Voorlopig kan er met haar getuigenis nog weinig worden gedaan (of misschien bestaat de wil niet eens, dat kan ook).
Maar deze barbaarse daad dient zeker in de openbaarheid te worden gebracht.

2 thoughts on “Barbaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *