De geweren van Kreta

Gisteren zag ik iets grappigs op het nieuws. De Kretenzers zijn de meest gastvrije onder alle Grieken, maar ze zijn ook het zwaarst bewapend. Elke mannelijke bewoner boven de 15 heeft minstens een pistool, karabijn of een ander schiettuig. Dat is historisch zo gegroeid, en tijdens de Turkse overheersing had de bezetter het niet makkelijk in Kreta. Ook de Duitsers hebben tijdens de 2de Wereldoorlog flink wat problemen gehad om het eiland in te nemen.

Het is algemeen geweten dat er zoveel (illegale) geweren op Kreta zijn, en vanuit Athene wordt daar niet echt iets aan gedaan. Het zou wellicht toch weinig effect hebben.

Toch kunnen die geweren voor problemen zorgen. Tijdens feesten (trouwfeesten, Pasen, nationale feestdag, tot de overwinning van Griekenland in Euro 2004 toe) nemen de Kretenzers hun geweren in de hand en schieten in de lucht. Dat is niet altijd met losse flodder en dat kan soms tot grappige taferelen leiden, waarbij iemand per ongeluk de elektriciteitskabel van het dorp doormidden schiet (elektriciteitskabels lopen in Kreta niet onder de grond).

Toch is het niet altijd grappig, want er zijn ook al doden gevallen tijdens dergelijke festiviteiten. Je zal maar een trouwfeest of doopfeest hebben en iemand van de gasten wordt per ongeluk doodgeschoten. Om dit soort dingen te vermijden heeft de minister van openbare orde Georgos Voulgarakis het initiatief genomen om aan een bewustzijnscampagne te beginnen. Bedoeling is om Kretenzers meer bewust te maken van het gevaar van de geweren. Let wel: er wordt niet opgetreden tegen het bezit van geweren, er wordt enkel gezorgd dat Kretenzers zich beter bewust zijn van de gevaren van de wapens. Het klinkt me nogal grappig in de oren. Hoe dan ook, je kan maar beter gewaarschuwd zijn voor Grieken met geweren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *