Griekse nationale feestdag

25 maart: Griekenland herdenkt het begin van de opstand in 1821 tegen de Turken, die het land meer dan 400 jaar in hun greep hadden gehouden. Maar eigenlijk was 25 maart niet de eerste dag van de opstand. Die was al een paar dagen voordien begonnen op verschillende plaatsen in de Peloponessos. Het was de bisschop van Patras, Germanos, die besliste dat 25 maart het officiële begin van de opstand was, omdat -volgens de Grieks-orthodoxe kalender- Maria op die dag  de Blijde Boodschap ontving wordt herdacht (25 maart is exact 9 maanden voor Kerstmis). Bovendien had het ondergronds verzet zich al jaren voorbereid op deze dag op verschillende plaatsen een gecoördineerde opstand te beginnen.

Toeristen die al eens in Athene zijn geweest, zullen daar al wel de Evzonen gezien hebben. Deze presidentiële wacht draagt nog steeds het uniform van de vrijheidsstrijders uit 1821.

Greece1_1De onafhankelijkheidsstrijd duurde 8 jaar en bij de stichting van de nieuwe Griekse staat werd ook een nieuwe vlag onthuld. Die vlag symboliseert de Griekse moderne geschiedenis.

One thought on “Griekse nationale feestdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *