Afgeroomde nationale feestdag

25 maart; de dag van de Blijde Boodschap (9 maanden voor de geboorte van Christus, u kent het wel). Vandaag houdt de eurogroup een bijzondere vergadering over de Griekse crisis (en misschien ook wel de Portugese crisis). Eens benieuwd of daar een blijde boodschap zal te horen zijn vandaag.

In ieder geval is het vandaag ook de Griekse Nationale feestdag. U weet ondertussen al veel beter dan de Griekse studenten wat er vandaag wordt gevierd (indien niet, dan verwijs ik u graag naar wat ik over deze dag heb geschreven in 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009). We kregen namelijk weer de typische beelden te zien van jongeren die werden geinterviewd en gevraagd wat we vandaag vieren, en 7 op 10 weet het niet (of beweert het niet te weten).1 weetje heb ik dit jaar bijgeleerd: vandaag wordt geparadeerd in de traditionele klederdracht, die je ook ziet bij de Evzonen (de presidentiële wacht). Een van de kledingstukken is de “foustanella“. Dat lijkt op een enorme witte plooirok en het was de kledij van de klefts (kleftes – de Griekse vrijheidsstrijders, hoewel kleftes in het hedendaagse “dief” betekent en wordt gebruikt voor de politici, maar dit slechts terzijde). Nu heeft die foustanella enorm veel plooitjes, en elk plooitje zou staan voor een jaar Turkse overheersing.

Vandaag wordt er in het centrum van Athene geparadeerd, maar het zal maar een magere parade worden. Ten eerste zal de premier er niet zijn; dat duidt al wel op de belangrijkheid van de vergadering in Brussel vandaag. Ten tweede moet er worden bespaard. Dus zullen er weinig of geen tanks te zien zijn in de parade, en de gevechtsvliegtuigen blijven ook op stal, want het kost te veel om hen over Athene te laten vliegen op deze dag. Laat ik dat nu best wel een zinnige besparing vinden, want pronken met je oorlogstuig vind ik ronduit belachelijk. Bovendien zou dat oorlogstuig wellicht nodig kunnen zijn in de Egeïsche Zee, want naar het schijnt zijn de Turken weer aan het jennen. Of zouden die berichten gewoon de wereld worden ingestuurd om ons er van te overtuigen dat het absoluut nodig is om nog meer oorlogstuig te kopen van de Fransen en Duitsers zodat we misschien toch betere leenvoorwaarden krijgen?

36 thoughts on “Afgeroomde nationale feestdag

  1. επιτελους. τελος σ αυτη την μαλακια με τις παρελασεις.ελπιζω να καταργησουν και τις μαθητικες.

  2. sorry maar ik vind dat ze ermee moeten doorgaan met de parades en te laten zien aan de wereld wat voor sterkte we hebben en vooral aan onze buurlanden ;maarja ook al laten ze dat zien ze doen er toch niets mee, turkije vliegt en wandelt wanneer ze willen binnen bij ons ;dat was bij china of rusland niet waar geweest;dus ook al kopen we wapens of andere tuig het staat te roesten

  3. .. nikos dat is ironisch veronderstel ik?? ik denk niet dat iemand onder de indruk is van een parade van soldaatjes? toch zeker de turken niet… Ik verbaas mij er altijd over dat de Grieken soms echt geloven dat ze een leger moeten opbouwen dat de Turken kan verslaan: de Turken hebben 10 miljoen militairen, daar kan GR toch nooit tegenop… ze zouden veel beter meedoen met een Europees leger. Nikos, neem eens een wereldkaart die niet in Griekenland getekend is: je zal verbaasd zijn hoeveel groter China is dan Griekenland. Al die aankopen, dat is toch enkel om de mizes te verdelen, wie iets anders denkt, heeft zich volgens mij in de luren laten leggen door nationalistische prietpraat. Overigens, bravo hoor de Griekse soldaten, die in volle parade scandeerden: “Grieken worden jullie nooit, Albanese Varkens”, overigens luid toegejuicht door de omstaanders.

  4. @Hans doelt op bijgaande video: http://www.youtube.com/watch?v=Fj8_RV0JwXw (vanaf minuut 2)
    OYK zijn de Griekse “marines”, zeg maar. Ze maken hier in de nationale optocht racistische opmerkingen over de Albanezen, onder applaus van de toestaanders. Op het eind van de video roept een papas “en ze hebben ons de Egeïsche Zee afgenomen”.
    De mensheid op zijn kleinst. Ik heb plaatsvervangende schaamte.

  5. helaas helaas. wij hebben het vaak over de morel en esthethise falliesement van de griekse volk. viva Sasa basta.

  6. Naar het schijnt was zelfs 25% van de vrijheidsstrijders Alban. christ. tijdens de onafhankelijkheidsstrijd, te merken aan bepaalde klederdracht, een of andere rok. De Souliotes als ik me niet vergis …

  7. 10miljoen turkse militairen of niet vroeger was het ons toch aardig gelukt om te vechten tegen de turken,maar nu heb je mischien gelijk hans,ze laten zich door iedereen omkopen en de les spellen!een bekend iemand zei nog een klein land met zee is geen klein land maar een sterk land en ook nog dat een grootmacht niet van buiten kan verwoest worden maar van binnen dus met andere woorden zijn het de grieke die het verkloten altijd en het meest die het bekopen is altij het volk

  8. ze moeten een keer de griekse volk de geschiedenis leeren en ook wie het waare vijand is. dat idioot volk was amber vrij na 400 jaar en binnen 6 jaar had Kolokotronis 2 keer de gevangenis ingestuurt en was bezig met een burgerorloog. kort na de bevrijding van Peloponisos waren ze elkaar dood aan het vechten over wie gaat regeren. sory maar ben beetje klaar met de grieken.

  9. hans hans hans 100 jaar geleden had het aantal soldaten min of meer iets van betekenis tegenwoordig maakt het niet veel uit. En trouwens als je met een volk te maken krijgt dat heilig overtuigd is voor zijn zaak waarvoor het vecht zal het toch lang duren voordat je de eindoverwining behaalt, ofwel moet je u vijand helemaal uitroeien op een of andere manier. Of leest u geen geschiedenis boeken of kijkt u geen nieuws en dan heb ik het niet bv over CNN maar bv Al Jazeera of ROJ TV (koerdesche zender) en als je ook deze bronnen niet geloofd kan je mss een kijkje nemen op deze site ogrish.nl een foto zegt meer dan duizend woorden hebben ze me ooit wijsgemaakt. En zo kan ik nog uren schrijven over de laatste oorlog wat Hellas heeft meegemaakt of wat vriend en vijand heeft geschreven heeft over de Grieken.
    ps gelukkig denken niet alle Grieken gelijk hans anders had het in plaats van 400 jaar mss 1000 jaar geduurd voordat Hellas bevrijd was of mss zelfs nooit .
    Hoe zeggen ze dat in het limburgs” wat denk s dich Bruno?” 🙂

  10. tja, ik denk toch dat er dringender problemen zijn dan de aanschaf van nieuwe onderzeeboten voor enkele honderden miljoenen. Trouwens, ‘vrij’, als ik eens echt ‘stout’ mag zijn: de Grieken kunnen de vrijheid niet aan. Als er geen externe overheerser is, dan onderdrukken ze elkaar wel. Of moeten ze zich zoals nu onderwerpen aan de eisen van Europa: vrijheid is voor de Grieken een te zware last om te dragen. Daar gaan geen honderd tanks iets aan verhelpen. Maar goed, FYROM zal nu wel beven en bibberen, nu ze die mars gezien hebben, hoho, ik geloof dat ze meteen gevraagd hebben of ze geen Griekse provincie mogen worden…

  11. Even wat cijfers – ter relativering ;-o):
    Wat hebben we per land in 2005 uitgegeven aan defensiekosten in termen van Bruto Nationaal Product (dus wat we in dat jaar met z’n allen hebben geproduceerd):
    http://www.nationmaster.com/graph/mil_exp_of_gdp-military-expenditure-of-gdp

    * Griekenland: 13e plaats met 4,48 %
    * Turkije: 25e plaats met 3,23 %
    * Polen (heeft nochtans meer km EU-buitengrenzen dan GR): 68e plaats met 1,79 %
    * Nederland: 81e plaats met 1,59 %
    * Duitsland: 101e plaats met 1,35 %
    * België: 107e plaats met 1,24 %.

    Willen we nu ook eens de uitgaven voor onderwijs vergelijken?

  12. Er lijkt hier wel een interne oorlog aan de gang. Peis en vree is belangrijk.
    Grieken zijn nu eenmaal trots op hun land en in tijden van onafhankelijkheidsherdenkingen kan dit wel, maar dat gebeurt niet altijd op een goeie manier. Patriottisme is ons wel eens vreemd, het is hun volste recht patriot te zijn. Andere culturen, andere zeden en gewoontes.
    Trouwens, in principe kan geen enkel volk vrij zijn, we worden maar al te graag onderdrukt, zolang we zelf geen beslissingen moeten nemen. Het is des mensen mensen, Hans, zoals zo vele karaktertrekken die we wel eens enkel aan Grieken toeeigenen.

  13. bravo sta pedia OYK ik begrijp hun reactie als ze hun politiekers aant werk zien…. als de politiekers het niet doen moeten zij het maar doen, en zo te zien hebben ze hun doel bereikt aan de reacties te zien; en nu wat kathe Karagiozis gelijk hans zit te schrijven skasilamas megali . Etsa ‘ne mas i ratsa mas hans!!!!! ke opianou aresi om het op z Kretenzisch te zeggen, wij hebben ons genoeg bewezen in de oorlogen, nu als ze beven of niet dat is hun probleem de OYK hebben hun boodschap de wereld in gestuurd en das wat telt voor hun. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ (Molon Lave, or Come and get them)

  14. hans ik weet niet of je de betekenis van de griekse vlag kent maar de strepen staan voor de afkortingen van vrijheid of dood! en er zijn vele geschiedenis schrijvers dat vol lof praten over hoe de grieken vochten vooral op kreta maar ook op andere plaatsen in griekenland;maar dat de regering van griekenland al eeuwen of zelfs duizenden jaren op geen kloten trekt kan ik u gelijk geven

  15. @Pieter: een groot deel van de opstandelingen in 1821 waren inderdaad Arvanites, Albaanstalige orthodoxe christenen. Dit opstand was trouwens helemaal niet “Grieks” in de zin dat we dat woord nu begrijpen. Het was een opstand van de “Rum Millet”: de afstammelingen van de Romeinen in het Ottomaanse rijk. Het was een poging om het Romeinse rijk te herstellen met als einddoel de herovering van Constantinopel. Dat begrepen de Ottomanen maar al te goed toen ze de “Rum” patriarch (Grieks-orthodox Oecumenisch patriarch) Grigorios V ophingen. Achteraf werd de geschiedenis herschreven door de Grootmachten (zie http://romanity.org/htm/ro3enfm.htm ), precies om een nieuw, sterk Oost-Romeins rijk te voorkomen en de door het orthodox christelijk geloof verbonden “Rum” volkeren (Grieken, Bulgaren, Arvanites, Pontiërs, Skopioten,…) tegen elkaar uit te kunnen spelen. Tot 1821 waren dan ook er geen Grieken die Elliniki spraken, maar wel Romiosini die Romaika spraken…

  16. Europa sorry, ieder zijn mening, maar ik moet mij niet laten beledigen. Het zegt wellicht veel over jou, maar excuses zouden wel op hun plaats zijn.

    Overigens blijf ik vinden dat het zingen van “uw bloed zal vloeien, Albanese varkens” niet vergoeilijkt kan worden als een uiting van patriottisme. Maar dat zal dan wel aan mij liggen. Adieu.

  17. [correcties: *Die* opstand; Grieken die *Ellinika* spraken]
    @Bruno: in het licht van het voorgaande zijn de opmerkingen van die militairen wel heel idioot! De Albanezen hebben trouwens heel hard voor het Oost-Romeinse rijk gevochten. Toen ze -ondanks Skanderbeg en co- toch het onderspit moesten delven, vertrokken er vele “Arbëreshë” liever naar Zuid-Italië dan onder de moslims te moeten leven! (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Arb%C3%ABresh%C3%AB ). Desondanks zijn ong. 25% van de Albanezen orthodox en ong. 10% katholiek gebleven.

  18. @Hans
    Ik treed je volledig bij. Ik hoop dat de reacties hier niet verzanden in een welles-nietes spelletje.
    Respect, daar draait het toch om en iemand uitschelden….
    @Bertinos
    Danke voor je steeds rake achtergrondinfo!

  19. welke griek weet dat een van de grootste wijken in Athene zijn naam aan een Arvanitis heeft te danken. ze kennen Liosia omdat hun vuilnis al jaaren daar deponeren maar niemand kent Liosia Petrou dat daar als eerst kwam en de buurt zijn naam gaaf. of de presentator op ert sochtends dat ook Arbanitis zijn naam is.

  20. @ Bertinos. ivm die Rumeli heb ik onlangs een documentaire gezien. Ineteressant was het minste en riep bij mijwat vragen op waardoor ik opnieuwbesef hoe boeiendgeschiedenis is en hoe weinig wij als noorderlingen eigenlijk weten van dit alles hier en maar al te vaak onze bril gebruiken om het alhier proberen te vatten.
    @ Hans, gelijk heb je. Op dit forum passen geen beledigingen

  21. inderdaad mr hans ieder zijn mening een tijd geleden spraken wij hier over vrijemeningsuiting dus…. u zei hierboven toch:
    Trouwens, “‘vrij’, als ik eens echt ’stout’ mag zijn”
    Ik mag toch ook stout zijn of niet? wat u schrijft neem ik ook als een belediging op .De mensen van deze blog kennen me langer dan vandaag maar als ik iets lees wat me niet aanstaat… en inderdaad hans dat zegt iets over mij en wat jij schrijft, iets over u natuurlijk. 🙂

    Ik weet niet als je de Griekse tekst begrepen hebt daar boven maar ik zal het voor u en de andere vertalen daar staat: zo is nu eenmaal ons ras en wie dat nu graag heeft of niet mr hans gelijk Nikos Kyriakakis in een van zijn liedjes zei ( http://www.youtube.com/watch?v=gcUmMzNjUfU ) en ja, zeker ligt dat aan u omdat jij geen Griek zijt zal jij dat ook nooit begrijpen wat wij voelen. Begrijp me nu niet verkeerd ik zeg nu niet dat we alle albanezen,turken, duitsers,perzen en noem maar op moeten afslachten pros theou, trouwens mijn beste vrienden zijn moslims maar als de elite van het Grieks leger nog niet eens hun mening mogen uiten op hun manier, denkt u dat in andere landen niet gebeurd? Hebt u liever dat de OYK iedere albanees op straat ombrengen of hebt u liever dat ze een liedje gelijk jij het noemt op het nationaal defilé zingen? ik kies voor het tweede, en nogmaals KAI OPIANOU TOU ARESI zo is nu eenmaal ons ras re hans 🙂 GEIA SOU KAI XARA SOU HANS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ps Bruno “me to pardon” gelijk tamtako zegt u weet dat ik normaal niet zo reageer maaaar……..

  22. iemand ‘karagiozis’ noemen heeft met vrijheid van meningsuiting niks te maken, dat is gewoon schelden. Hoewel ik vind dat je er idiote meningen op na houdt, noem ik jou nog geen idioot. Maar dat onderscheid is voor jou waarschijnlijk te subtiel. Knap hoor, anoniem schelden, een echte palikari. Enfin, van mij ben je hier alvast verlost, ik ‘verbleef’ hier voor de pret, maar mij laten uitzeiken hoort daar niet bij.

  23. ne more ne pes kiala ieder zijn mening hans zeker een echte palikari ik weet niet wat jij zijt maar goed dat de meerderhied van de Grieken niet gelijk u zijn of we hadden iedere dag een priester nodig om onze zonden te vergeven En ja ik weet dat ik anders ben en daar ben ik trots op deze mantinada is voor u hans
    Πάντα η Κρήτη διαφορά έχει απ’ τσ’ άλλους τόπους γιατί ‘χει αντάρτικη ψυχή και κουζουλούς ανθρώπους !!!!!!!!
    kai pali pardo Bruno

  24. @Hans: se parakalo, niet weggaan. Ik geniet altijd zo van je inbreng.
    Ik kom al 20 jaar in Griekenland en Kreta. Maar ik verbaas me er steeds meer over, hoe SOMMIGE(dus zeker niet allen) heel racistisch praten. Ik heb de tijd meegemaakt dat Albanese bouwvakkers in de jaren 80 massaal naar Kreta kwamen afgezakt.En hoe behulpzaam-en een klein beetje wantrouwig- de Kretenzers toen waren. Ik was er vorige zomer opnieuw en het verschil was pijnlijk.
    Als iedereen iedereen met een beetje respect tegemoet komt, dan is het leven toch veel rijker?

  25. Als het is om het vuile werk op te knappen , dan zijn ze niet wantrouwig , he @Anna ?
    Daarbij is het ook zo dat wel opgevoede mensen , de anderen niet vernederen .

  26. ik weet niet als een griek achter deze soort mantinades staat maar het is waar dat in het algemeen de griekse matschapij heel rasistish is ,chaotish ,soort hoeren in een bourdelo en vaak schaam ik mij kapot voor heel veel grieken. kouzoulos is niet iets waar je trots op kan zijn.

  27. trouwens makedonias zijn 3. een griekse provincie, een van Fyrom en een van Pirin in Bulgarija. ben overal geweest ,vorige week was ik in de griekse en ook die van Pirin ,nieks mis mee. wie een probleem heeft met Makedonia van vormalige Yugoslavia zijn clachten aan Mitsotakis graag en niet hier. mischien doet het pijn maar het is zo .

  28. nog iets . europa niet te veel Autias kijken en niet te veel aan Adonis georgiadis luisteren. deze en veel andere soort gelijk grieken hebben de malakia als een trotsheid en dat is niet wat de begrip griek inhoud.
    ze kunnen best ipv deze stome liederen over turken of albanezen zingen,de griekse anthem zingen. of iets van Vandi of Tzoulia desnoods van Sasa Basta.ik vraag teveel als ik zeg de volgende is better
    http://www.youtube.com/watch?v=fc0hqtPCYmQ

  29. ok ok tzimi je hebt gelijk de volgende keer beter. Ik zal me beschaafder uitdrukken dat was de eerste keer dat ik een aparte uitdrukking gebruikte en het was prijs .@ anna in de jaren 80 was de criminaliteit lager dan nu en de mensen hebben ingezien dat als je altijd even braaf zijt ze op den duur misbruik zullen maken van de situatie . Voor een Kretenzer is trouwens geastvrijheid iets heiligs maar als ze zien dat je dat niet waard bent… . Gelijk je zegt als iedereen een beetje respect toont … maar je weet dat dat zelden of nooit het geval is.
    Een mens heeft zijn manier van denken om het zo te zeggen te danken aan drie factoren -ouders-jezelf-en omgeving als je altijd in een negatieve omgeving vertroeft …. ofwel word je dan ook crimineel ofwel gaat je u daar tegen verdedigen op een of andere manier. Ik begrijp jullie standpunt maar begrijp ook het standpunt van de tegenpartij . @tzimz in het leven moet je soms kouzoulos zijn of iedereen loopt over u en nu spreek ik uit ervaring maar ja in het leven heb je altijd schapen en wolven dat is nu zo eenmaal ,gelijk dat lied van notis sfakianakis ons vertelt.

  30. We hebben altijd een keuze, om positief(=geen synoniem van naïef) of negatief in het leven te staan.
    Mijn Kretenzische vrienden zijn beschaafd, respectvol en hebben veel gevoel voor humor.En nochtans zijn ze door het leven al een paar keer goed door elkaar geschud.
    Een doordenkertje:als je iemand met de vinger wijst-de Turken, de Albanezen, de anderen, de…..- dan wijzen er altijd drie vingers naar jezelf. Dus kijk even waarom je zo reageert.
    En met deze …op naar Pasen!
    (en nog eens naar Mr panos)

  31. Αυτοί πού ξεχνούν το παρελθόν, καταδικάζουν το μέλλον

    http://www.youtube.com/watch?v=HumhgrbDAXA&feature=related

    tzimi jij bedoelt met drie makedonias dat de regio Macedonie zich over drie landen strekt Griekenland ,fyrom en bulgarije weet dat fyrom nog geen 10 % uitmaakt van dat historisch gebied http://nl.wikipedia.org/wiki/Macedoni%C3%AB_(regio)
    en ik denk eerder dat er mensen van fyrom een probleem hebben als ik op you tube deze films bekijk

    http://www.youtube.com/watch?v=ODDcoxLaIV0
    http://www.youtube.com/watch?v=vV9NDMRBpSI&feature=related
    en al de rest

  32. Groot gelijk mijn beste anna wat je daar schrijft,… maar ik weet ook hoe mijn ras nml de kretenzers zijn gelijk je schrijft: beschaafd, respectvol en hebben veel gevoel voor humor. Maar gelijk je zelf wel zal weten trap niet op hun tenen of ze veranderen in beesten gelijk de heilige Titus ze beschrijft in de Bijbel
    (De taak van Titus op Kreta 1:15-16)

  33. die zogenaamde liedjes als sasa basta of hoe ze ook mag heten verkloten de jongeren in griekenland maar toen zaliger ksilouri en nog een paar andere bekende zangers zongen over de problemen van griekenland gooiden men ze in de bak als ik me niet vergis mikis theodorakis was zo eene, ze moesten meer de wetten vande spartanen toevoegen was het zo opgelost met dit soort van maatschappijen en regeringen:)

  34. @Kriti

    De negen strepen van de griekse vlag staan voor 9 jaar vrijheidsstrijd… Dat het aantal lettergrepen van “eleftheria i thanatos” ook toevalig negen zijn, is mooi meegenomen…

    @europa

    Mening uiten mag. Mensen direct aanvallen past niet bij deze blog. Hans heeft vaak genoeg nuttige bijdrages geleverd en vooral goed onderbouwd wat ik vaak bij anderen mis….

    Voor de rest is het mij een beetje ontgaan wat er gebeurd is. Ik zal de oudere krantenedities maar gaan bekijken…

  35. voor iedereen. de ergste vijand van de grieken zijn de grieken zelf. wij hebben gevierd 25 maart. tussen 1821 en 1826 haden WIJ 3 keer Kolokotronis de gevangenis heen gestuurd. en ook een burgeroorlog meegemaakt voor de reden wie gaat regeren. wij hebben de Turk gewonnen maar wij verliezen 200 jaar lang van ons eigen.

  36. groot gelijk Philippos de volgende keer zal ik het iets subtieler aanbrengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *