Religieuze taks

Vandaag wordt in het parlement de nieuwe belastingwet gestemd. We gaan met zijn allen meer moeten betalen om de put van de openbare uitgaven te dichten. Dat is een maatregel waar heel wat Grieken mee gaan kunnen leven.

Nieuw in het plan, is dat de Grieks Orthodoxe Kerk zal worden belast. Tot nu toe betaalden die geen drachme, noch een cent, hoewel de clerus allemaal ambtenaren zijn. Inderdaad, in Griekenland bestaat er geen scheiding tussen Kerk en Staat. Sommige ideeën van de Verlichting zijn hier nooit toegepast (in feite is de hele Verlichting destijds aan Griekenland voorbij gegaan, omdat het land onder het Ottomaanse juk kreunde). Wat voorziet het wetsvoorstel? Dat de Kerk voor 20% zal worden belast op het totale bedrag dat ze bezit. Dat is iets waar onze papades niet mee kunnen leven. Aartbisschop Hieronymos wil dat de Kerk wordt belast op haar inkomsten, nadat dus de uitgaven er zijn van af getrokken. We snappen de redenering hierachter natuurlijk wel: de Kerk krijgt heel wat giften van gelovigen toegestopt, en al die giften zijn belastingsvrij. Sommigen worden zelfs niet gedocumenteerd, waardoor velen zeggen dat de Griekse Kerk steenrijk is. Het tegendeel kan niet worden bewezen.  Door de eeuwen heen, is de Kerk zo erg rijk geworden omdat ze van de Ottomanen geen belastingen moest betalen (en nu legt de Griekse overheid haar dat op, stel je voor!), en daardoor stonden vele Grieken hun bezittingen af, om aan de belastingen te ontsnappen. Bezittingen die vaak niet meer zijn teruggegeven. Aan de andere kant zegt de Kerk dat ze veel geld geeft aan filanthropische doelen.

De Griekse Kerk is ook grote aandeelhouder in banken, heeft uitgebreide bezittingen over heel Griekenland, en belastingen zouden dan natuurlijk wel een flinke aderlating zijn. Vandaag wordt er een Heilige Synode gehouden, om te zien wat onze bebaarde mannen gaan doen als reactie op het wetsvoorstel. Verwacht wordt dat er een voorstel komt hoe ze belastingen willen betalen.

Aartsbisschop Hieronymos heeft al aangegeven dat hij de beslissing gaat aanvechten voor de Griekse rechtbanken en zelfs voor de Europese rechtbanken, want het wetsvoorstel is onrechtvaardig en niet ethisch. “De Kerk zal geven wat ze kan, maar alleen op een rechtvaardige manier”. Het merendeel van de Griekse bevolking denkt het zijne van deze redenering…

14 thoughts on “Religieuze taks

  1. Aiaiai, moeten we nu ook een ticketje vragen als we kaarsjes kopen? 😉

  2. Dat niet @Bertinos 😉
    Maar het zou geen kwaad kunnen om er eentje te vragen voor een doopsel, een huwelijk of een begrafenis, nietwaar? Hoewel die diensten natuurlijk allemaal “gratis” zijn.

  3. Ik las ooit eens, heel waarschijnlijk op deze blog, dat de Kerk een van de grootste grondbezitters van Griekenland is. Hoeven ze daar ook niet een of andere vorm van onroerende voorheffing op te betalen?

  4. Byzantijnse toestanden @Dennis: dat bestaat hier niet, hoor! De Kerk is wel degelijk een van de grootste grootgrondbezitters in Griekenland. Wellicht kan @Bertinos wat meer info verschaffen. Hij lijkt me min of meer de autoriteit wat dat betreft 🙂

  5. @Bruno, wat een eer 😉 De Griekse Kerk bezit ongeveer 522.000 ha (waarvan 300.000 ha weiland, en 150.000 ha bos). Ter vergelijking: de Griekse staat bezit ongeveer 17.613.500 ha, de lokale overheden ongeveer 6.284.000 ha.
    Ongeveer 477000 ha is in eigendom van “verenigingen”, maar die zijn moeilijker gezamenlijk aan te pakken dan de Kerk.
    @Dennis: de Griekse Kerk wordt inderdaad al belast als “sociale organisatie”. De regering wil dat veranderen, en de Kerk als “liefdadigheidsinstelling” belasten. Blijkbaar krijgen die een hogere aanslag. Het heeft er dus alle schijn van dat de politici een gemakkelijke manier gevonden hebben om de belastingsinkomsten te vergroten…

  6. de griekse kerk is de tsatsa van de griekse bourdelo.
    wat is een tsatsa in het belgish? bruno!

  7. @ Tzimis: Niet van Bruno maar gewoon even gezocht bij Marietje: tsatsa= hoerenmadam. 😉

  8. Lees ik het goed? gaat de kerk zelf bepalen hoe/welke belasting ze gaat betalen???? Daar heb je het al!! lol

  9. @Natasa: de Kerk gaat er niet mee akkoord dat haar statuut veranderd wordt, gewoon om meer belastingen te moeten betalen. In die zin is de Kerk een proefkonijn: als het daar lukt, zou de regering andere “statuten” ook wel eens kunnen aanpassen. Stel je voor dat alle zelfstandigen in Belgie plots als bedienden zouden belast worden, gewoon om er wat meer uit te kunnen persen. Ze zouden er iets minder rustig onder blijven dan “onze man in Thessaloniki” 😉

  10. De kern van het probleem blijft helaas dat de inning van de belastingen fakelakiagewijs in het honderd loopt. Op dat vlak zijn Griekenland en Belgie aan elkaar gewaagd, “maag dat ies tok keen pgobleeem?” 😉

  11. @Bertinos, betaalt de Kerk eigenlijk belasting nu? Want er wordt de indruk gewekt dat ze nooit belastingen zou hebben betaald en dat het een van de rijkste instituten van Griekenland is. De eigendommen zijn inderdaad uitgebreid, de aandelen ook, maar bestaat daar eigenlijk concrete informatie over?

  12. @Bruno: Kerk en staat zijn in Griekenland niet gescheiden, maar toch zou de Griekse Kerk nu al belast worden als “sociale [overheids]organisatie”. Het grootste deel van het inkomen van de Kerk wordt in elk geval gebruikt voor liefdadigheid (zie http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/11/2009_112492 ), vandaar wellicht het regeringsvoorstel. Feit is dat de Griekse staat sinds oudsher gretig aan de eigendommen van de Kerk knabbelt (http://www.presseurop.eu/en/content/article/143261-church-refuses-alms-state )

  13. bertinos. de griekse kerk en liefdadigheid?? ja ze nemen 100 en geven 5. ja dat is ook liefdadigheid. eihenlijk moet de staat alles belasten zo als dat doet bij een gewone bedrijf. want dat is de griekse kerk,een goed bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *