Athanassios Lerounis

Eindelijk is Athanassios Lerounis vrijgelaten door zijn Taliban-gijzelnemers in Afghanistan. Athanassios wie, zult u misschien denken? Lerounis was een leraar uit Athene, die 15 jaar geleden zijn job opzegde en ging leven tussen de Kalash in Afghanistan. De Kalash is een volk dat in de valleien van Afghanistan woont en dat weinig of niets gemeen schijnt te hebben met de andere Afghaanse stammen rond hen. Ik heb er reeds in 2005 een bericht over geschreven, toen een Kalash een pizza bij ons afleverde. De Kalash zouden afstammelingen zijn van de troepen van Alexander de Grote, nadat die de Hindukush had overgestoken. Het is ondertussen nog altijd niet 100% zeker of het om een mythe gaat, dan wel om de werkelijkheid. Opvallend is wel dat de Kalash lichte ogen hebben en dat sommigen onder hen zelfs blond zijn. Hun kledij zou ook veel overeenkomsten vertonen met de kledij en de kleuren van de oude Grieken. Ook hun muziek en dans zou dicht bij die van de Grieken staan.

Gecharmeerd door deze al dan niet reële band, heeft Lerounis sindsdien erg veel energie gestoken in het helpen van de Kalash – hij heeft scholen helpen bouwen, heeft het volk leren schrijven en werd door de mensen aldaar op handen gedragen. In September 2009 werd hij ontvoerd door de Taliban en de Kalash kwamen meteen op straat om zijn vrijlating te eisen. In hoeverre de Griekse overheid voor zijn vrijlating heeft geijverd, is niet meteen duidelijk.

In ieder geval is de man vandaag vrijgelaten, tot opluchting van de Kalash.

10 thoughts on “Athanassios Lerounis

  1. wij kennen die jongen. eindelijk is hij vrij. het was te verwachten aleen wisten wij niet waneer.

  2. Ik had tot voor kort nog nooit gehoord van de Sarakatsani en de Kalash. Weer wat bijgeleerd; zeer interessant!

  3. Natuurlijk, Michael Wood! Ik heb verdorie de DVD-reeks thuis liggen! Maar heb ze jammer genoeg nog niet helemaal uit gekeken, en daardoor wist ik niet dat hij ooit bij de Kalash was geraakt.

  4. @Peter. Je mag gerust naar bronnen refereren, maar ik wantrouw bronnen sowieso die geen duidelijkheid scheppen over wie zie zijn. Of bronnen die geschiedenis als nationalistisch oogmerk gebruiken. Lees dit maar even, van hun website geplukt: “This website is dedicated to this struggle of the Macedonian nation and its documented 25 centuries of history. We are Macedonians, not Greeks, not Serbs, not Bulgarians, not Slavs. We are Macedonians just like our Macedonian forefathers who more then 100 years ago fought for free and independent Macedonia, and struggled against the Greek, Serbian, and Bulgarian propaganda, and we are Macedonians just like our ancestors who conquered the Persian Empire and ruled the known world for centuries before Rome was even a power. We proudly present you, the reader, with our rich history beginning with its roots in Ancient Macedonia. The Macedonians are the oldest European nation who had continuously existed for more the 2,500 years, and “Macedonia was the first large territorial state with an effective centralized political, military and administrative structure to come into being on the continent of Europe”. We hope that you will find this website informative and enjoyable. Thank you for visiting.”

  5. Ach, de Macedonische kwestie. Daar komen we niet gauw uit, vrees ik. Mensen zijn op zoek naar een identiteit natuurlijk, maar het zou dwaasheid zijn om te veronderstellen dat de mensen die in het Macedonië wonen (en daarmee bedoel ik op het grondgebied van het huidige Griekenland, fYROM en Bulgarije), directe afstammelingen zijn van de oude Macedoniërs.

  6. Je hebt natuurlijk overschot van gelijk @Pieter, al was die link uiteraard niet bedoeld om eender welk “nationalistisch oogmerk” te erkennen als voorbeeld van ultieme geschiedschrijving. In dàt soort emo-‘mijnenveld’ valt best niet zonder kennis van zaken te wandelen… (Overigens: elke dergelijk pompeuze en opgezwollen retoriek die bedoelde website blijkens je citaat hanteert, is door het taalgebruik alleen al redelijk te wantrouwen of ‘verdacht’)

    Anderzijds, de link leek mij voor Michael Wood’s begeesterende reconstructie van Alexander’s tocht in die zin wel degelijk interessant omdat – wars van de geloofsbelijdenis van die website – de anonieme auteur uitsluitend correct citeerde uit de mild-kritische beoordeling door het, toch wel objectieve (akkoord?), tijdschrift “Archeology”.
    Daarom voor de volledigheid én objectiviteit, hierbij de link naar dat artikel:
    http://www.archaeology.org/9805/etc/multimedia.html

    Tenslotte: het loont de moeite kennis te maken met de vele documentaires van Michael Wood, b.v. over India of diens “In search of the Trojan War”. Zeg dat deze fan het gezegd heeft 🙂

  7. direct direct zou ik ook niet meteen zeggen maar die uit fyrom of bulgarije zijn het zeker niet en wie iets begrijpt over onze genetica hoeft maar Greek DNA in te typen op Google ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *