De boeken onder de loep

Een officiële delegatie van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF is in het land om de Griekse overheidsboeken te komen uitpluizen en om na te gaan of Griekenland op het goede spoor zit met zijn besparingen.

Tijdens het weekend is het wel duidelijk geworden dat het IMF reeds in het voorjaar van 2009 had gewaarschuwd dat de Griekse overheid drastisch moest ingrijpen om een economische crisis af te wenden. Griekenland kreeg een zogenaamde “early warning exercise” waarin stond dat de Griekse economie op een ramp afstevende. Griekenland was niet concurrentieel, luidde het, en er was een groot onevenwicht tussen inkomsten en uitgaven. En dat werd gemeld op een moment dat men de ware omvang van het Griekse begrotingstekort nog niet eens kende!

Het IMF raadde de Griekse regering destijds aan om onmiddellijk in actie te schieten; anders zou de rente op leningen veel te hoog worden. En wat deed de regering Karamanlis? Niets. Helemaal niets. Pas in zijn verkiezingscampagne in oktober 2009 zei Karamanlis dat er geen loonsverhogingen zouden komen voor ambtenaren en dat hij zou snoeien in de overheidsuitgaven. Het kostte hem zijn herverkiezing (tot zijn grote opluchting wellicht). Zijn pijn had wellicht vlugger over kunnen zijn, als hij de nationale verkiezingen had laten samen vallen met de Europese verkiezingen in juni vorig jaar.

Maar goed; onze controleurs zullen een aantal zaken in rekening moeten brengen. Het belangrijkste probleem is de torenhoge schuld van de openbare ziekenhuizen. Die zou zijn opgelopen tot 5 miljard, vooral omdat medisch materiaal is aangekocht zonder enige vorm van aanbesteding, waardoor exorbitant hoge prijzen werden betaald. De situatie was al slecht, maar zou compleet zijn ontspoord onder het beleid van de grootste Griekse politieke zeepbel Dimitris Avramopoulos. Deze complete nul is op zijn website nochtans apetrots over zijn verwezenlijkingen in de medische sector, toen hij minister van Openbare Gezondheid was. In ieder is de situatie in de meeste ziekenhuizen zo slecht dat dokters in interviews al hebben laten weten dat ze hopen dat God met de zieken is, want ze kunnen niet garanderen dat er genoeg materiaal is om alle patienten te helpen. Nu zijn Grieken wel erg goed in het overdrijven, en de dokters willen daarbij ook nog eens aantonen dat ze voor hun wachten sinds maart niet meer zijn betaald (er is geen geld). Maar het teken is er, en het is niet goed.

En afgelopen weekend hebben we ook nog eens te horen gekregen dat de enige verwezenlijking die de indolente Karamanlis op zijn naam had kunnen schrijven; namelijk de aanleg van de pijpleiding Burgas – Alexandroupolis, niet zal doorgaan. Er zijn heel veel sessies geweest waarin handtekeningen werden gezet, maar uiteindelijk zal Bulgarije toch niet bouwen. Was het druk van de Verenigde Staten die deze pijpleiding als een concurrent voor hun Nabucco pijpleiding zagen? In ieder geval kan Karamanlis nu niets meer op zijn conto schrijven, tenzij misschien de organisatie van Eurovision.

10 thoughts on “De boeken onder de loep

  1. Zou het IMF er niet expliciet bijgeroepen geworden zijn om de schuld van de bezuinigingen op andermans schouders af te schuiven en de onkunde zelf iets te ondernemen te maskeren ? Nu is het IMF de boeman en niet de regering .
    Alle regeringen hebben telkens de schuld op de vorigen afgestuurd , daar zijn ze specialisten in .
    En die problemen in openbare ziekenhuizen zijn al vele jaren gekend . We hebben familieleden die om die reden er vanonder getrokken zijn en werk in prive gezocht hebben : gebrek aan materiaal om je werk te verrichten moet toch erg frustrerend zijn voor een chirurg die z’n handschoenen zelf aankoopt , maar al de rest ?

  2. Dat denk ik dus ook, he @Jenny. Als de problemen al zo lang zijn aangekondigd, dan is het niet mogelijk dat PASOK ze niet kende. En dan is de verkiezingsslogan van Papandreou “er is geld” pure volksverlakkerij.
    Wie weet wordt hij daarom wel uitgejouwd overal waar hij geen politiek getint bezoek brengt?

    De vorige regering was een amusant circus (geef toe, we hebben goed gelachen met Karamanlis en de zijnen), en deze regering is een poppenkast. Misschien moeten ze ook het regeren maar gaan uitbesteden?

  3. En ondertussen heeft Moody’s de Griekse rating gedegradeerd tot de status “rommel”.
    En volgens de Financial Times is een Chinese delegatie in Athene investeringen in scheepvaart, logistiek en luchtvaartprojecten aan het afronden.
    En volgens De Tijd zouden de Grieken in de eerste 4 maanden van dit jaar al 18,5 miljard euro naar buitenlandse rekeningen gesluist hebben.
    Om positief af te ronden : de vakantieboekingen naar de Griekse eilanden zijn blijkbaar terug op gang gekomen…

  4. Een schip dat in een haven vastligt , kost een bom geld aan de rederij . En dan 2 Ropax-en op de koop toe .
    En als de Chinezen opdagen , blijft mischien nog alleen de Acropolis grieks tot 14.30 PM.
    Het is beangstigend nieuwsberichten te volgen .

  5. vandaag groot artikel in het financieel gedeelte van de Telegraaf. grieken gaan weer naar het buitenland. Kanada heeft veel verzoeken gehad. triest. berichten van de plateland en nieuws zijn niet leuk. gelukig heeft rest van europa genoeg problemen ,en ik hoef niet steeds te vernatwoorden waar griekenland mee bezig is.
    maar ik geloof nog sterker dat griekenland de euro uit gaat en voor het einde van de jaar weer verkiezingen komen.
    Ps. Αλλα δυο μπουκαλακια κρασακι στοιχημα ,για εκλογες πριν βγει ο χρονος;;

  6. και ο Μπρουνο. δεν παιζεις προπο φιλε μου;; εννα στοιχηματακι ειναι. και με ρετσινα καλα ειναι.

  7. Haha @Tzimi, je wil gokken dat de Grieken binnenkort weer naar de stembus moeten? Feit is dat de meeste ministers niet blij zijn met de rol die ze nu moeten spelen. Niet verwonderlijk: politicus in Griekenland betekent dat je jezelf populair maakt door postjes uit te delen. Onmogelijk in deze IMF-tijden.
    Wat ze dan wel doen, is nog niet duidelijk: veel bla bla, maar de klad zit er wel al in.

  8. Στους δρομους ,αγωνα και αντισταση Μπρουνο.και τον Νοεμβριο στις εκλογες ψηφο στην Αλεκα.
    Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους
    γυναίκες και άνδρες με όπλα στους ώμους
    στο τίμιο λάβαρο πάντα πιστοί
    στη σάλπιγγα πλάι που μας προσκαλεί.
    http://www.youtube.com/watch?v=fIh4uqUyPuY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *