In de voetsporen van Pheidippides

Pheidippides

Standbeeld van Pheidippides

Exact 2500 jaar geleden is het, dat de Atheners met hun bondgenoten, de Plateeërs, de Perzen overwonnen op het moerassige terrein van Marathon. Deze overwinning vormde de aanleiding om de Parthenon-tempel (de tempel die gewijd was aan de “parthena” – de maagd-beschermvrouw, de godin Athena) op de Akropolis-heuvel in Athene te bouwen. Voer voor geschiedenisboeken natuurlijk, maar tegelijk toch ook wel algemeen gekend.

Ook bekend is dat een boodschapper Pheidippidesvan Marathon naar Athene liep, om daar aan te kondigen dat de Grieken de Perzen hadden overwonnen. Waarna hij dood neerviel, na het woord “νενικήκαμεν – we hebben gewonnen” te hebben uitgesproken. Nu weten we allemaal dat de afstand tussen Marathon en Athene 42 km bedraagt, en dat dit niet bepaald een dodelijke afstand. Zeker niet voor een getrainde loper uit het oude Griekenland.

Maar we weten ondertussen wel dat Pheidippides heel wat meer kilometers had gemaald. De schrijver Plutarchus vermeldt dat een loper, Pheidippides, door de Atheners naar Sparta was gestuurd om hulp te gaan vragen tegen de Perzen. Herodotus heeft een over een loper, maar vermeldt geen naam, die de afstand tussen Athene en Sparta (om en bij de 250 km) overbrugde in iets minder dan 2 dagen.  In 1982 probeerden een aantal Britten dat huzarenstukje trouwens over te doen, en het lukte hen, wat bewees dat het inderdaad best mogelijk was wat Herodotus schreef. Wat dan weer de aanleiding was tot de jaarlijkse organisatie van de Spartathlon, waar ik het hier al eens over heb gehad.

Maar Pheidippides stopte hier niet. Nadat hij te horen had gekregen van de Spartanen dat ze niet mee konden vechten, omdat ze net een religieus feest hadden, liep hij naar Athene om daar te zeggen: “jongens, we staan er alleen voor!”. Daarna liep hij naar Marathon. Totaal aantal kilometer: een dikke 520!

Om deze gebeurtenis te herdenken, en Pheidippides te huldigen, gaat Maria Polyzou morgen de hele afstand nog eens lopen. Ze heeft berekend dat ze er 6 dagen voor zal nodig hebben. Ze vertrekt morgen aan de voet van de Akropolis en hoopt aan de tumulus met het graf van de 192 Plateeërs te staan op 1 augustus.

Polyzou is niet aan haar proefstuk toe. Ze is een ex-lange afstandsloper die in haar carri̬re al een aantal marathons heeft gelopen en gewonnen. Momenteel is ze directrice van het Marathonwedstrijd-museum. Niemand heeft het haar voorgedaan. Ook haar begeleider Panagiotis Skoulis Рeen ervaren lange afstandsloper Рniet, noch Giannis Kouros, de bekende ultraloper.

Maria gaat 80 tot 90 km per dag moeten afleggen. Meer dan 2 marathons dus. Ik duim voor haar dat het lukt en ik hoop dat er ook wat mediabelangstelling zal zijn.

6 thoughts on “In de voetsporen van Pheidippides

  1. er is hoop voor de griekse volk,Bruno. zulke meiden hebben wij nodig. ik heb haar gehoort op interview na haar held daad,en zo als zij praat ,zo mooi gedachten dat haar drijven om zo iets te doen.

  2. Eindelijk eens iemand die je kunt bewonderen; en inderdaad @Tzimako, dat schept hoop. Er zit genoeg potentieel in dit volk.

  3. blijv aub zulke berichten in het licht zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *