Een schoen voor de premier

Ik heb u vorig jaar al keer bericht over de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki. Op een handelsbeurs verwacht je veel handelaars die hun waren komen uitstallen. En omdat het een internationale handelsbeurs is, verwacht je natuurlijk ook veel buitenlanders.

Op beide fronten schiet de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki tekort, zou je kunnen zeggen. De beurs is weinig bekend in het buitenland, en de buitenlandse handelaren blijven weg. Te meer omdat dit land er maar niet in slaagt om buitenlandse investeerders aan te trekken. Dat zou met premier Papandreou veranderen, maar daar is voorlopig nog weinig van te merken.

Op het tweede front is de handelsbeurs niet alleen een beurs voor handelaren. Zoals bij alles in Griekenland, is de overheid nadrukkelijk aanwezig. De voorbije jaren had zo wat elk ministerie een stand. Nu kun je je afvragen wat een ministerie zoal produceert, dat het zijn waren moet aanbieden.

De beurs is eigenlijk vooral gekend als het moment waarop de premier zijn economische programma komt aankondigen. Dat is een traditie die al enkele jaren geleden begonnen is, en dit jaar is het niet anders.

Alleen is er een klein verschil dit jaar. Ten eerste heeft de premier net zijn regering herschikt. In tegenstelling tot wat hij zelf voorstelde bij zijn aantreden vorig jaar, heeft hij nu de grootste regering die Griekenland ooit heeft gekend: 48 leden. En die mochten allemaal naar Thessaloniki dit weekend. Vooral om te laten zien dat de overheid toch wel aan de tweede grootste stad van Griekenland denkt (althans toch 1 keer per jaar). Het hele circus is dus in Thessaloniki aangekomen en daar wordt nu natuurlijk flink geprotesteerd.

Een van de protesten doet denken aan iets wat de Amerikaanse ex-president Bush is overkomen in Irak toen hij een schoen naar zijn hoofd gegooid kreeg. In Thessaloniki gooide een bekend radioloog zijn schoen naar de premier als protest tegen het feit dat hij het IMF binnen heeft gebracht. U ziet zijn actie op onderstaand filmpje. Het lijkt me dat de man nog veel moet oefenen, maar te oordelen aan het aantal schoenen in zijn koffer, heeft hij nog gelegenheid te over.

Overigens werd hij gisteren opgepakt, maar later op de avond weer vrij gelaten.

4 thoughts on “Een schoen voor de premier

  1. Die schoenwerper heeft iets ondernomen waar het gros van de Grieken jaloers op zijn !:) Hij verwoordde ook iets waar velen achterstaan :”Die gekostumeerde gepommeerde mannen besturen een zinkend schip , doen alsof er niks aan de hand is en de jongeren hebben de reddingsboten al neergelaten en zijn klaar om weg te roeien.” Zoiets als het orkest van de Titanic dat bleef doorspelen.
    Toch wel een talent van die politiekers urenlang te speechen zonder iets concreets te zeggen. Ik schijn toch de enige niet te zijn die er weinig van gesnapt heeft want tijdens de ellelange persconferentie vroegen reporters ook om verduidelijking maar vraag me af of ze er wijzer uit gekomen zijn . Alles ‘flou’ en uit de lucht gegrepen , zelfs de cijfers van de schulden worden nog altijd omfloerst.
    Het economisch programma doet ons met angst de winter tegemoet zien , zijn zalvende woorden hebben weinig inslag .

  2. De Griekse overheid suggereert dat de video in beeld in gezet door de BBC. Alsof de BBC iemand zou aanmoedigen om een schoen naar Papandreou te werpen.
    Werkelijk te belachelijk voor woorden – hoe durven ze zulk een bericht de wereld in sturen. Om te laten zien wat voor niveau ze hebben?

  3. ook zijn eigen been had hij moeten gooien. een trap onder de kont van Gap moest hij geven.
    bruno,de premier en zijn regering??? je hebt het over een cirkus en een cirkus leider. Tsirko Medrano zijn ze.

  4. De BBC heeft niet aangemoedigd maar was waarschijnlijk wel op de hoogte van wat de arts zinnens was want ze waren op het juiste moment ter plaatse. En eerlijk gezegd ,als ik zo iets gepland had , dan zou ik ook proberen er zoveel mogelijk gerucht aan te geven en BBC was toch beter dan een grieks TV station omdat buitenlanders meer onpartijdig en internationaal zwaargewichten zijn .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *